Bütün İlişkilerini Yoluna Sokacak, Duygusal Zekaya Sahip Olup Olmadığını Gösteren 4 Özellik

Birçok insan duygusal zeka kavramını duymuş olsa da, ne anlama geldiğini bilen çok yoktur. Duygusal zeka özellikle duyguları algılama, anlama, ifade etme ve yönetme şeklidir. Bu önemlidir çünkü; sahip olduğun bu özellikleri ne kadar çok anlarsan, akıl sağlığın ve sosyal davranışların o kadar iyi olur. 

Bunlar, hiç düşünmeden yaptığın şeyler de olabilir, üzerinde çalışman gereken becerilerin de. Her iki şekilde de, gelişmiş duygusal zeka bütün koşullarda fayda sağlayacaktır. Okulda, evde, iş yerinde hatta ve hatta arkadaşlarınızla olan sosyal ilişkilerinizde bile...

O zaman duygusal zekaya sahip olup olmadığınızı öğrenmek için IFL Science'dan sizler için derlediğimiz bu içeriğe gelin beraber bakalım.

1. Başkalarının tepkilerini düşünürsünüz.

s982.photobucket.com

Duygusal zeka herhangi bir koşuldaki iyi tepki ve kötü tepki arasındaki fark demektir. Duygular kişisel ve toplumsal konularda yardımcı olabilecek önemli bilgiler içerirler. Fakat bazen bu duygular bizi alt ederler ve davranmak istemediğimiz şekilde davranmamıza sebep olabilirler. 

Duygusal zeka bakımından eksik olan kişiler direkt tepki gösterirler, kendilerine olayı düşünüp tartmak için zaman tanımazlar. Herhangi bir durumda artıları ve eksileri düşünmezler. Negatif duygularını düzene sokmak konusunda daha az başarılı olan bireyler, sosyal alanlarda depresif duygularını arttırabilecek zorluklar yaşamaya daha meyillidirler. Ağır depresyonda olan bireyler, duygularını anlamada ve yönetmede zorluklar yaşarlar. Ve yapılan bir araştırmaya göre, bir birey klinik olarak depresyonda olmasa da bile ne kadar fazla depresif belirtiler gösterirse, o kadar az duygusal zekaya sahip demektir.

2. Karşılaştığınız durumları meydan okuma olarak görürsünüz.

Kendinizde var olan negatif duyguların farkına varabiliyorsanız ve zor durumları pozitif kalmaya ve direnmeye odaklanarak meydan okuma olarak görüyorsanız, duygusal zekaya sahip olma olasılığınız artıyor. 

Mesela işinizi kaybettiğinizi düşünün. Duygusal zekaya sahip bir birey bu durumda duygularını harekete geçmek için belirtiler olarak görür. Bu harekete geçme eylemi ise hem zorluklarla baş etmek, hem de duyguları, düşünceleri kontrol etmek olarak görülebilir. 

Fakat gelişmemiş bir duygusal zekaya sahip birey, işini kaybetme durumunda uzun uzadıya düşünmeye başlar, kendini çaresiz bir şekilde işsiz olarak düşünür ve sonunda depresyona sürüklenir.

3. Duygularınızı değiştirebilirsiniz.

Elbette duygularınızın sizi daha iyi yerlere götürdüğü zamanlar vardır. Fakat duygusal zekaya sahip bir bireyseniz, büyük olasılıkla herhangi bir durumda duygularınızı değiştirebilecek yeteneğe de sahipsiniz demektir. 

Mesela ortalama bir anksiyete odak noktanızı ve motivasyonunuzu güçlendirerek kavramsal performansı geliştirebilir, fakat anksiyetenin fazlası da kavramsal başarınızı engelleyebilir. 

Dolayısıyla bunun orta yolunu bulmak sizin için en doğrusu olacaktır. Kısacası ölçülülük, konu duyguları yönetmek olduğunda anahtardır diyebiliriz. Duygusal zekaya sahip bireyler bunu bilirler ve duygularını uygun bir şekilde değiştirebilecek yeteneğe de sahiptirler. Bu açıklamalarla birlikte neden duygusal zekanın, düşük anksiyete ile ilişkilendirildiğini anlayabiliriz.

4. Kendinizi başkalarının yerine koyabilirsiniz.

Eğer duygularınızı kişisel olmanın ötesine taşıyabiliyorsanız, bu da duygusal zekaya sahip olduğunuzu gösterir. Duygusal zeka özellikle duygusal emek gerektiren işlerde fazlasıyla önemlidir. Çünkü bunun gibi iş yerlerinde çalışanlar kurallara göre duygularını yönetmek zorundadırlar. Müşteri hizmetleri servisi bu tip iş yerlerinden biridir. Müşteriler size bağırsa bile, onlara karşı sempati duymanız gerekebilir. Bu nedenle iş yerlerinde duygusal zeka eğitimleri son günlerde yaygınlaşmaya başlamıştır. İletişime ve iş performansına doğrudan bağlı olan duygusal ifadeler ve duygu yönetimine odaklanmak konusundaki etkili eğitimler iş yerlerine ve çalışanlarına büyük katkılar sağlamaktadır. 

Duygusal zeka, yaşam süresini uzatma konusunda yardımcı olan kavramsal bir yetenektir. Eğer bu listede yer alanlardan bazıları sizde yoksa da, paniklemeyin, üzerinde çalışarak duygusal zekanızı geliştirebilirsiniz.

Popüler İçerikler

"Türkiye’nin BRICS Üyeliğini Hindistan Reddetti!" İddiası: Herkesin Konuştuğu BRICS Nedir?
İsrail İran'a Saldırı Başlattı: Tahran'da Patlama Sesleri Duyuldu!
Terör Saldırısı: Ankara Kazan'da Bulunan TUSAŞ'ta Patlama ve Silah Sesleri!
YORUMLAR

Vay amk Duygusal Zekam varmış ha- şaka şaka. Üzgünüm ama entelektüel görünmeye çalışanlar malesef duygusal zekalı olmuyorsunuz.

13.05.2017

balık burçlarının çoğu duygusal zekaya sahip oluyor zaten

14.05.2017

duygusuzun teki oldum iyice onedio yüzünden

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ