Bursada Üniversite Okuyanlar İçin: Ziyarete gelen aileyi, eşi, dostu, akrabayı gezdirme rehberi

Bursa sahip olduğu 3 üniversite ile öğrenci nüfusunun yoğun olduğu illerimizden biridir ve gerek konumu gerek sanayisi Bursayı ziyaret merkezi yapmıştır, İlla ki her 4 öğrenciden birinin, bir aile üyesi sağlık için kaplıca ya da iş için Bursa'ya gelmiştir. Peki aileyle nereye gidilir, anne nereye götürülürse memnun olur, ablalar abiler nerede gezdirilir? Bu rehber sayesinde aileleri memnun etmenin yollarını göstererek, karanlık bir noktayı aydınlatacağız.

1. TOPHANE

Öncelikle Bursayı kuşbakışı göstermekle başlayalım. Bunun için en uygun yer tabiiki de Tophane olacaktır. Tophane her yaş grubu misafiriniz için uygun bir gezi mekanıdır. Gittiğinizde onlara öncelikle Osman Gazi ve Orhan Gazi'nin türbelerini gösterebilir, onlara Bursa'nın Yunan işgali sırasında Yunan bir generalin Osman Gazi'nin sandukasını tekmeleyip ona hakaret ettiğini bunu duyan Mehmet Akif'in o an ki hüzünle yazdığı Bülbül şiirini okuyabilirsiniz. Ayrıca Tophane Saat Kulesi'nin önünde bir fotoğraf da güzel bir anı olacaktır. Daha sonra manzaraya karşı çaylarınızı içebilirsiniz.

Önceden uyarayım: Gitmeden, Enerji Dönüşüm Santralleri hakkında ufak bir araştırma yapmanız 'O uzakta görünen Nükleer santral bacalarının' aslında Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı olduğunu 'Ama neden o kadar büyük?' olduklarını açıklamanızı kolaylaştırır.

2. ULUCAMİ

Ulucamii'nin, Bursa'nın en önemli simgelerinden olması ve Tophane'ye yakınlığı listemizde 2. sıraya yerleşmesini sağlıyor (Hatta buraya gelmeden Bursa'ya geldim de diyemezsiniz.) Buraya geldiğinizde onlara içerideki yüzlerce hat sanatının güzide örneklerini gösterebilir (özellikle ünlü vav harfini) ve onlara Ulucamii'nin neden 20 kubbeli olduğunu, açılışta yaşandığına inanılan somuncu baba efsanesini, ortadaki şadırvanın yapılış sebebi olduğununa inanılan Yahudi teyze vakasını ve bunlar gibi pek çok hikayesini anlatabilirsiniz. 

Ve unutmadan onlara Ulucami'nin İslamiyette Makam bakımından 5. mertebede bulunduğunu hatırlatın.

Sıralama şöyle;

 1. Mescid-i Haram (Mekke)

 2. Mescid-i Nebevi (Medine)

 3. Mescid-i Aksa (Kudüs)

 4. Emeviye Camii (Şam)

 5. Bursa Ulucamii

3. KOZAHAN

Kozahan zamanın dünya ipek merkezi, dünyayı Bursa ipeği ile tanıştıran yer. Şimdi içinde ipek üretimi yapılmasa da ipeğin her çeşidinin yanında Bursa'ya has genelde kadınların sevdiği çeyizlik eşyaların satıldığı bir çarşıdır. Buraya kesinlikle anne, teyze, hala, abla getirilmesi şiddetle tavsiye edilir. Onlar için bulunmaz bir mekan olacaktır. Eğer buraya annenizle gelirseniz esnaf abilerin vitrinlerinde gururla sergiledikleri Kraliçe II. Elizabeth'in Kozahan'da yaptığı alışverişten kalan fotoğrafları gösterip 'ben annemi kraliçeler gibi gezdiririm.' esprisini yapın. Hem annenizin gönlünü alırsınız hem grupta ufak bir neşe sağlamış olursunuz. Eğer getirdiğiniz misafir alışverişi uzattıysa da size tavsiyem ortadaki ağaç altı çay bahçelerinde çay veya türk kahvesi içerek dinlenebilirsiniz.

4. BOTANİK PARK

Her marka kentin bir lakabı vardır. Bursa'nın lakabı da Yeşil Bursa'dır.  O zaman sıra geldi Bursa'nın yeşil yüzünü göstermeye. Bunun için tercih edebileceğiniz pek çok park ve yeşil alan Bursa'da bulunmaktadır. Ama benim tavsiyem botanik park olacaktır. Bunun nedeni eğer misafirleriniz içerisinde 12 - 30 yaş aralığında genç, doğa dostu, hareketli kişiler varsa onlarla birlikte bisiklet kiralayıp park içinde eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz. Bir diğer sebebi de Bursa hayvanat bahçesinin botanik parkın yanında olması eğer vaktiniz kalırsa orayı da ziyaret edebilirsiniz.

5. YEŞİL TÜRBE VE YEŞİL CAMİ

Sıra geldi Yeşil Türbeye. Sultan Mehmet Çelebi tarafından yaptırılmış üzerindeki muazzam çini sanatı ile inanılmaz bir güzelliğe sahip olan Yeşil Türbe'de, Bursa'nın bir diğer simgesel mimari eseridir. Yapılış amacı Sultan Mehmet Çelebi'nin Osmanlıyı fetret devrinden çıkarıp tekrar yükselişe soktuğunu göstermektir ve o yüzden üzerinde çok ince işçilikler vardır. Yanında bulunan Yeşil Camide Bursa'nın önemli güzellikteki tarihi yapılarından biridir; hatta güzelliği Osman Hamdi Bey'e ilham kaynağı olmuştur. Ünlü tablosu 'Kaplumbağa Terbiyecisi' nde adamın önünde durduğu pencere Yeşil Cami'nin üst katındaki pencerelerden biridir. Bu bilgiler tarihe meraklı misafirleriniz tarafından ilgi çekebilir.

6.MUDANYA

Mudanya, Bursa'nın sahil ilçelerinden biri, tüm Bursalıların deniz havası almak için gittikleri nadide bir yer. Burayı listeye ekleme nedenim özellikle denizi olmayan illerden gelen misafirlerinizi götürüp onlara deniz havası aldırabilirsiniz. Buraya Bursaray metrosunu Emek istasyonunda inip M-1 no'lu otobüslerle aktarma yaparak ulaşabilirsiniz. Size tavsiyem Budo iskelesinin önünde inip, Mudanya Mütareke Antlaşmasının imzalandığı Mütareke Müzesine kadar sahil boyunca yürümek olacaktır. Daha sonra ister müzeyi dolaşın ya da Mudanya sokaklarına dalıp Tarihi Mudanya evlerinin arasında nostalji yaşayabilirsiniz. Bir diğer tavsiyem ise deniz kenarı boyunca sıra sıra dizilmiş olan her bütçeye göre seçeneklerin bulunduğu balık restoranlarından birine girip balık yemek olacaktır.

7.MURADİYE KÜLLİYESİ

Muradiye Külliyesi, Osmanlı'nın Bursa'da yaptırdığı son külliye içinde bulunduğu camii, hamam, darüşşifa ve türbeler ile içinde dolaşırken yaşamı ve ölümü aynı anda yaşayabilirsiniz. Burayı tavsiye nedenim ise misafiriniz eğer bir Muhteşem Yüzyıl hayranı ise Şehzade Mehmet'in türbesini görmek isteyecektir. Özellikle teyze, anne, hala üçlüsü için harika bir gezi olacaktır.

8.GEMLİK

Gemlik, bir diğer deniz havası alma mekanımızdır. Buraya metronun Merinos istasyonundan kalkan 101 nolu otobüsler ile ulaşabilirsiniz. İlk kez gidecekler için ipucu vereyim otobüs doluysa binmek için acele etmeyin 10 dakika sonra bir sonraki otobüs kalkıyor ona binip oturarak gidin. Tavsiyem otobüsten son durakta inip kordon boyunca yürümek olacaktır. Daha sonra da deniz kenarındaki çay bahçelerinden birine girip denize karşı çay, simit yapabilirisiniz. Eğer şanslıysanız Bursa-İstanbul arası çalışan deniz uçaklarının denize inişlerini yada denizden havalanışlarını görebilirsiniz.

9.ULUDAĞ

Uludağ, hepimizin bildiği gibi Türkiye'nin kış sporları ve kış turizm merkezi. Misafirlere Bursa'ya has yer olarak gösterebileceğiniz en meşhur yer. Uludağ'a gitmek için uzun sıkıcı virajlı dağ yolunu değilde 20 dakika süren Dünya'nın en uzun teleferik hattı olan Bursa teleferiğini kullanmanızı tavsiye ederim. Bu teleferik seyahati boyunca misafirlerinize kuş bakışı Bursa manzarasını ve Uludağ'ın doğa manzarasını tattırabilirsiniz. Aynı zamanda bol bol profil fotoğrafınız olur. Uludağ'a eğer kışın çıkarsanız isterseniz kayak yapabilir yok benim kayakla işim olmaz derseniz de yaz, kış ister kendi imkanlarınızla ister sarı alan bölgesinde bulunan kendi pişir, kendin ye alanlarında mangal yapıp sucuk ekmek yiyebilirsiniz.

10.CUMALIKIZIK

Cumalıkızık, Yaşayan son Osmanlı köyü. Unesco Dünya Mirası Listesine girmiş bir köydür. Buraya özellikle zamanın Kınalı Kar dizisi fanlarını getirerek onlara dizinin bazı sahnelerini tekrar hatırlatabilirsiniz. Ama asıl gelmesi gereken tayfa Ferdi Tayfur hayranı amca oğlu, dayı oğlu, genç dayı ya da amcalar olacaktır. Ferdi Tayfur' un 'Susadım çeşmeye' şarkısının klibi Cumalıkızık' ta çekilmiştir. Hatta köyün girişindeki çeşme Ferdi Tayfur'un bir tas su içip pişman olduğu çeşmedir, hayran misafirinize bunu söylediğinizde illaki çeşmenin önünde selfie çekinip Ferdi baba gibi nasibini bulma ümidiyle o çeşmeden su içmek isteyecektir. Son olarak gitmişken Cumalıkızığın meşhur köy kahvaltısını da denemeden gitmeyin.

Ferdi Tayfur susadım çeşmeye klibine buradan ulaşabilirsiniz

11.EMİRSULTAN CAMİ VE TÜRBESİ

Her şehrin manevi sahibi vardır. İstanbul'un Eyüp sultanı, Konya'nın Mevlana' sı gibi Bursa'nın da manevi sahibi Emir Sultan'dır. Misafirlerinizi bu manevi ortama getirerek caminin avlusunda ve içinde muhteşem manevi huzuru görmelerini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda onlara Emir Sultan'ı ve başından geçen efsaneleri anlatın, emin olun bu onları etkileyecektir avludan çıkınca Bursa'yı tekrar kuş bakışı izleme imkanı yakalayacaksınız.. Başka bir açıdan yine muhteşem bir manzaradır bu. Son olarak Emir Sultan türbesine çok yakın olan, Emir Sultan mezarlığında bulunan tüm Türkiye'nin sevdiği sanat güneşimiz Zeki Müren'in mezarını ziyaret edebilirsiniz.

12. CUMHURİYET CADDESİ

Cumhuriyet Caddesi, Bursa'nın en meşhur caddesi. Burada misafirlerinizle beraber kendinizi insan kalabalığına kaptırıp dolaşabilir ve dolaşırken her an bir köşede sokak müzisyeni görebilirsiniz. Kısacası misafirlerinize Bursa'nın sokak ruhunu direk gösterebilirsiniz. Dilerseniz biraz ilerledikten sonra tramvayla Zafer Plaza'yı veya Pirinç Han'ı gezmek için geri dönebilir ya da tramvayın zil sesi eşliğinde gezinize devam edebilirsiniz.

Popüler İçerikler

MasterChef Beyza Şiddete Uğradığını İtiraf Etti: "Yüzüm Yanınca Bu Yüzden Üzülmedim!"
Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı
İş Kadını Olan Eski Eşinden Aldığı Nafakayla Düğün Yapan Damat, Düğünden Sonra Nafaka İstemeye Devam Etti