Bursa'da Gezilmesi Gereken Yerler Nereledir? Bursa'da Ne Yenir?

Türkiye'nin dördüncü büyük kenti Bursa, tarihi ve doğal yapıları ile hem de ulaşım kolaylığıyla ilgileri üzerine çekmektedir. Bu şehirde bilinen en eski arkeolojik kalıntılar, Menteşe höyüğü ve Ilıpınar'da bulunmuştur. Bu arkeolojik kalıntıların tarihi 7 bin yıl öncesine kadar gitmektedir. Aynı zamanda Bursa, Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti olma özelliğini taşır. Kentte bulunan külliyeler ve türbeler, Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze kadar ulaşmayı başaran eserlerdir. Bursa, Osmanlı döneminde Hüdavendigar adı ile bilinmektedir. Peki Bursa'da gezilmesi gereken yerler nerelerdir? Bursa'da ne yenir? İşte detaylar...

Ekonomik açıdan oldukça gelişmiş bir kent olan Bursa, Türkiye'nin önemli sanayi şehirlerinden biridir. Bursa, özellikle otomotiv sektörü, tekstil ve gıda alanında söz sahibi olmuştur. Bursa ile tanınan bıçakçılık ve ipek üretimi şuan durma noktasına gelmiştir. 1961 yılında Türkiye'nin ilk sanayi bölgesi olan Bursa Organize Sanayi Bölgesi kuruldu. Bursa'yı önemli yapan diğer bir faktör ise turizmidir. Uludağ Kayak Merkezi, her yıl binlerce insanın akınına uğramaktadır. Bursa'da bulunan güzellikler, 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girerek tescillenmiştir. Seyahat planları olanlar için Bursa'nın gezilmesi gereken yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

BURSA'DA GEZİLMESİ GEREKEN YERLER NERELERDİR?

Bursa birçok medeniyete ev sahipliği yaptığından dolayı geçmişten günümüze gelen tarihi yapıları oldukça fazladır. Tarihi yapılarının yanı sıra doğal güzellikleri ile de turizm merkezi haline gelmiştir.

  • Kapalı Çarşı: Osmanlı  dönemlerinden kalan bu çarşı, oldukça ilgi çeken bir yerdir. Kapalı Çarşı'da 130'a yakın dükkan bulunmaktadır. Hem gezmek hem de alışveriş yapmak için mutlaka gelinmesi gereken yerlerdendir:

  • Ulu Cami: Yıldırım Bayezıd döneminde 1396 yılında yapımına başlanmış ve 1399 yılında tamamlanmıştır. Ulu Cami, erken dönem Osmanlı mimarisinin tüm güzelliklerini yansıtır.

  • Bursa Tarihi Evler: 17.yy'dan günümüze kadar Bursa evleri, ahşap süslemeleri ile görenleri kendine hayran bırakır. Bu evlerden bir iki tanesi de müzeye dönüştürülmüştür.

  • Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi: Türkiye'de tek olan bu araba müzesi, kazı çalışmalarında ortaya çıkartılan at arabaları ve tekerlekler görülmeye değerdir.

  • Eski Aynalı Çarşı: Orhan Gazi döneminde 1339 yılında yaptırılan bu yer Bursa'nın ilk çarşısıdır. Bursa'ya ait ürünler satılmaktadır.

  • Bursa Botanik Bahçesi:  400 dönümlük arazisi ile oksijen deposu olan bu bahçe bitkisel araştırmalar içi oldukça elverişli bir yerdir.

  • Atatürk Kent Ormanı: Piknik yapmak isteyenlerin oldukça sık tercih ettiği yerlerden biridir. Aynı zamanda at biniciliği gibi birçok spor dalına imkan tanır.

  • Ulubat Kuş Cenneti: Zengin bitki örtüsü ve birçok çeşit kuş türü ile görenleri kendine hayran bırakır.

  • İznik Gölü: Türkiye'nin beşinci büyük gölü olan İznik Gölü, kano gibi su sporları yapmak isteyenlerin uğrak yeridir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

BURSA'DA NE YENİR?

Etli yemekleri ve kebapları ile öne çıkan Bursa yemekleri, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. İskender kebabı ile ünü tüm dünyaya yayılmıştır. 

  • İskender Kebap: Bursa ile özdeşleşmiş bu kebap, herkes tarafından sevilen bir lezzettir. Bursa'ya gelenlerin tatmadan gitmemesi gereken yemeklerin başında gelir.

  • İnegöl Köftesi: Diğer köftelerden farkı baharat koyulmadan yapılmasıdır. İnegöl Köftesi, dana ve kuzu etinin karışımı ile damakları şenlendirir.

  • Etli Kereviz: Düşük kalorili bir yemek olan etli kereviz Bursa mutfağının vazgeçilmezlerindendir.

  • Pideli Köfte: Sıcak pide üzerine koyulan köfte, domates sosu ve özel tereyağı ile servis edilir.

  • Kemalpaşa Tatlısı: Bursa'nın Kemalpaşa bölgesine ait olan bu lezzet şerbetli tatlılar arasından en çok sevilen tatlılardandır.

  • Kestane Şekeri: Bursa'ya gelenlerin hediyelik olarak aldığı kestana şekeri içinde birçok vitamini barındırır.

  • Muradiye Çorbası: Bursa halkının sofrasından eksik etmediği Muradiye çorbası, yaz- kış fark etmeden tercih edilen bir yemektir

  • Süt Helvası: Kemik sağlığı açısından tüketilmesi gereken bir helvadır. Dışı çıtır içi ise yumuşak bir kıvamdadır.

  • Cantık: Tatar mutfağından Bursa'ya gelen cantık, farklı şekillerde sunulmaktadır. Bursa'da hamurun üstüne kıymalı harç konularak servis edilir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Çoğunu O Toraklarda Doğanların Dahi Bilmediği Bursa Hakkında 20 Bilgi
25 Maddede "Samimiyetin Şehri" Bursalı Olmak

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman