Burcu Baba Yazio: Endişeli Anneler İçin Uzaktan Eğitim Süreci

Anne olmak isteyen bir kadın hamile olduğunu öğrendiğinde mutlulukla beraber yaşadığı duygu endişedir. Bir yandan anne olacağı için sevinirken “acaba bebeğim sağlıklı mı, her şey yolunda mı” soruları mutluluğunun bile önüne geçebilir.  Çocuğu ile ilgili yeni bir başlangıç veya süreç söz konusu olduğunda endişe annelerin hep yanı başındadır.

Şu günlerde de ebeveynlerin, eğitimcilerin, hatta veli ya da eğitimci olmayanların bile en çok gündemini oluşturan konu uzaktan eğitim.

Neredeyse tüm dünya çocukları için durum aynı olsa da anneler endişelenmekten geri duramıyorlar.

Bakış açısını değiştirmek bu noktada çok önem kazanıyor. Daha önce düşünmemiş olabileceğiniz 10 farklı bakış açısıyla uzaktan eğitimi ele alalım ve endişeli annelerin içine biraz su serpelim.

1. Tüm dünyada eğitim öğretim adına süreç aynı belirsizlikte.

Yaşanılan salgın hastalık bölgesel değil, oransal olarak farklılıklar gösterse de tüm dünya bu virüsle savaşıyor. Eğitim öğretim süreci ile ilgili belirsizlikler tüm dünya için devam ediyor. Dolayısıyla çocuğunuzun geri kaldığını, yeterince gelişim sağlayamadığını, uzaktan eğitimin onun için verimsiz olduğunu düşünüyorsanız tüm dünya çocukları aynı durumda. Sevgili anneler yalnız değilsiniz.

Eleştirel öfke dolu söylemleriniz çocuklarınızın süreci doğru anlamasını engelleyebilir. Bu nedenle konuyla ilgili görüşlerinizi paylaşırken çözüm odaklı olmanız onların da uzaktan eğitimle ilgili bahaneler üretip, verimsiz bir süreç yaşamalarının önüne geçecektir.

Hiç olmadığınız kadar işin içindesiniz. Çocuğunuzun hangi derslere daha çok ilgi duyduğunu, günün hangi saatlerinde daha verimli çalıştığını, zor veya yeni bir bilgiyle karşılaştığında nasıl tepki verdiğini, öğretmenlerin yaklaşımlarına göre derse olan ilgisinin nasıl değiştiğini ve bunun gibi pek çok konuyu birebir gözlemleme şansınız oluyor. Dolayısıyla çocuğunuzun güçlü ve desteğe ihtiyacı olan yanlarını daha gerçekçi görebiliyorsunuz.

4. Dijital hayata ebeveynler de artık daha yakın.

İş ya da sosyal hayat için olmadığı sürece özel ilgi alanı olmayan aileler teknolojiden oldukça uzak duruyor, bir yandan da çocuğunun dijital ortamda yaptıkları ile ilgili endişelendiğini dile getiriyordu. Artık hem çocuklarınıza destek olabilmek hem de süreci takip edebilmek adına dijital ortam ile daha barışıksınız.

24 Ağustos tarihinde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yaptığı açıklamaya göre uzaktanegitimebirfikrimvar.meb.gov.tr üzerinden görüş ve önerilerinizi paylaşabileceksiniz. Yeni kurgulanan bir süreç olduğu için hem akademik çevreden hem de sahada yaşananlardan yola çıkılarak bir tasarım yapılıyor. Bu durum özel okullarda da böyle. Okullar hiç olmadığı kadar velilerin süreçle ilgili fikirlerini dinliyor.

Yüz yüze eğitim sürecinde çocuğunuzun öğretmeni ile görüşmek istediğinizde bu görüşmenin de yüz yüze olması tercih ediliyordu, hatta, velinin telefonla görüşme yapma isteği çok uygun karşılanmıyordu; online görüşme ise akıllara dahi gelmiyordu. Çalışan bir anneyseniz iş çıkışı öğretmenin okulda olduğu saati yakalamakta zorlanıyordunuz. Uzaktan eğitim sürecinde öğretmenler de evlerinden çalıştıkları, zaman baskısı yaşamadıkları için size daha rahat zaman ayırabiliyorlar ve çalışan anne iseniz siz de işinizin uygun olduğu saat dilimlerinde yolda vakit kaybetmeden öğretmenle iletişime geçebiliyorsunuz. Bundan sonrasında artık uzaktan iletişime alışık olunduğu için veli görüşmeleri ille de yüz yüze olmak zorunda olmayacak.

Sağlıklı geri bildirim derken şimdiye kadar olan yüz yüze eğitim sürecinde veli olarak sadece evdeki gözleminize göre yorum yapabiliyor, öğretmenin gözlemine katkı sağlayamıyordunuz. Artık sürecin içinde daha çok bulunduğunuz için ve çoğu zaman tanık olabildiğiniz için geribildirimler havada kalmıyor karar alma ve uygulama daha hızlı olabiliyor. Bu durum yüz yüze eğitime geçildiğinde de devam edecektir, çünkü bu süreçte anneler olarak büyük bir deneyim yaşadınız.

7. Doğada daha çok zaman geçirilebiliyor.

Bugünlerde Ekrandan arta kalan zamanda dinlenmek ve sosyalleşmek için gidilebilecek pek yer yok. İçinde bulunduğumuz dönem dışında dinlenmek, eğlenmek için ailecek olsa bile daha çok cafeler ve alışveriş merkezleri tercih ediliyordu ve bu ortamlarda herkes aynı masa etrafında telefonuyla vakit geçirebiliyordu. Şimdilerde ise ekran başında çok uzun zaman geçirildiği, hareket ihtiyacı duyulduğu ve gerçekten nefes alma ihtiyacımızı gidermek için açık havada olmak isteniyor. Pandeminin evden çıkılamayan günlerinde müthiş yemek kokuları evleri sarmıştı, şimdilerde ise doğaya kaçış var. Ebeveynler olarak sizler daha çok doğada oldukça çocuklarınızı buna teşvik ediyor ve ekransız, kesintisiz, nefes kesen keşifleri beraber yaşıyorsunuz.

Bir de çocuklarınız ekranın başında çok uzun vakit geçirdikleri için fiziksel olarak duruş bozuklukları oluşabiliyor. Bunu engellemenin en güzel yolu spor yapmak. Doğayla buluşmak için bir ikna edici neden daha.

Yüz yüze eğitim günlerinde özellikle ortaokul lise öğrencileri arkadaşlarıyla olan iletişimlerini okul sonrası ekrandan sürdürüyorlardı. Artık ders aralarında bu iletişim için fırsatları var ve fırsatlarını bir hayli heyecanla kullanıyorlar. Bu iletişime ek olarak anaokulundan liseye çocukların pek çoğu kendilerine, beyinlerine, faydası olmayan hatta zararlarından çokça bahsedebileceğimiz içeriklerin bedenlerine de zarar verecek uzun süreler boyunca esiri oluyorlardı. Ancak uzaktan eğitim sürecinde ekran süreleri ile ilgili çocuklarınızla birlikte kararlar almak, yaş grubuna göre bilimsel verilerle (ki şu günlerde konuyla ilgili bu verilere rahatlıkla ulaşabilirsiniz) süreci analiz etmek için eliniz daha güçlü.

Yüz yüze eğitim sürecinde çocuklar özellikle büyük şehirlerde, toplu taşıma değil de servis kullanıyor dahi olsa yolda uzun bir zaman geçiriyorlar. Dinlenmek, kitap okumak, boş boş oturup sıkılmak ve akabinde üretime geçmek, spor yapmak, sanatla uğraşmak gibi pek çok konuda çocukların pek de zamanları kalmıyor. Uzaktan eğitim döneminde yolda harcanan süre daha verimli işlerde kullanılabiliyor.

Akademik olarak yoğun çalışma temposunda olması gereken öğrenciler  yolda zaman harcamadıkları için daha verimli ve uzun saatler çalışıp dinlenmeye de vakit bulabiliyorlar.

10. Çocukların öz disiplinlerini geliştirmesi için bir fırsat.

Bir anneyi dinlediğimizde sıklıkla çocuğunun ev işlerinde sorumluluk almamasından, çocuğun  sabahları kendi kendine uyanamadığından, çantasını bile kendi hazırlayamadığından bahseder (tabii ki bu başlı başına ele alınacak keyifli ve önemli bir konudur). Sabahları evlerinizin içinde yükselen “kitabımı bulamıyorum”, “servis geldi, kornaya basıyor” bağrışmalarına son vermek için genelde “bir daha seni ben uyandırmayacağım, servisi kaçırsan da okula bırakmayacağım” diyorsunuzdur ama okula geç kalmasın, siz de işinize zamanında gidebilin diye servisi kaçırmaması için büyük çaba sarf ediyorsunuz. Aslında tüm annelerin bildiği gibi çocuğun sorumluluklarını üstlenmek onları güçsüzleştirir. İşte uzaktan eğitim süreci uygulamaya koymakta güçlük çektiğiniz bu konularda adım atmak için müthiş bir fırsat. Yapamadığında ödeyeceği(niz) bedeller çok ağır değil böylelikle denemekten vazgeçilmeyecek bir dönem. Hele ki küçük yaşlarda bu fırsatı yakalayan bir çocuğunuz varsa geleceği için harika bir adım atmış olacak, tabii ki hiçbir yaş için geç değil.

Popüler İçerikler

10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
YORUMLAR
13.09.2020

hi fg

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ