Burçak Yüce Yazio: Renklerin Üzerimizdeki Etkisi 2

Kendim de dâhil çoğu zaman renklerin önemini ve üzerimizdeki etkisini yadsıyoruz değil mi?

Hâlbuki yaydıkları frekans farklılığından kaynaklı bizdeki yansımaları da farklı. Ama biz gerek kıyafet gerekse mobilya seçiminde genellikle uyumu ve beğenilerimizi kriter alıyoruz. Acaba binlerce firmanın bilimsel yolu tercih ettiği gibi seçimlerimizi daha mı bilinçli yapmalıyız?

Benimki sadece bir öneri.

Hatırlarsanız renklerle ilgili yazımın birinci bölümünde bazı renklerin (Kırmızı, beyaz, yeşil ve kahverengi) özelliklerine değinmiştim. 

Bugün diğer renklerle kaldığım yerden devam ediyorum.

Siyaha torpil geçerek onunla başlıyorum. Tüm renkleri absorbe ettiğinden mi bilmem… Kendisini çok seviyorum

Asaletin rengi siyah

Siyah hırsı, gücü ve tutkuyu temsil ediyormuş ben de yeni öğrendim. Misal iş görüşmelerinde şu soruyu sorduklarında: 

“Şirketimizde işe başladığınızda size araba verecek olsak hangi rengi tercih edersiniz?” 

Cevabınız siyah olursa şirket sizi hırslı ve yükselmeyi isteyen bir elaman diye düşünürmüş. Artık hırs ne kadar faydalı bir şeyse…

Yine ilginçtir, bizde ve batıda, siyah matemi simgelerken Japonya’da mutluluğun simgesiymiş. 

Şunu biliyorum ki siyah konsantrasyonu en çok artıran renktir. İdolüm Einstein bir konuya odaklanmak istediğinde perdeleri siyah, gün ışığı sızmayan bir odaya girer ve öyle düşünürmüş. Hayal kurarken gözlerimizi istemsizce kapatmamız da bence bu sebepten.

Buz gibi soğuk renk gri

Gri bilindiği gibi diplomatik ve ağır bir renktir. Ayrıca gözün en rahat ayırdığı renk olarak bilinir. Hareketsizliği yavaşlığı ve ciddiyeti temsil eder. Silahlı Kuvvetlerde her yer griye boyanmıştır. Devlette her şey gri renktedir. 

İlginçtir, yaratıcılığı ve hayal gücünü öldürdüğü düşünülmektedir. O halde düşündüm de Elon Musk hayatından griyi tamamen çıkarmış olmalı :).

Soğuk renklerden bir diğeri mor

Morun, insanların bilinçaltlarındaki korkuyu açığa çıkarttığı tespit edilmiştir. Tesadüfle ne kadar açıklanır bilemiyorum ama birçok intihar vakasında intihar edenlerin çoğu eşyalarının mor olduğu gözlemlenmiştir. 

Acaba üzerimizdeki bu olumsuz etkisi ölüm sonrası morarmanın bir tezahürü olabilir mi?

Gökyüzünün dingin rengi

Freud maviyi, okyanusa benzetir ve sakin diye betimler. 

Faber Birren ise mavinin tansiyonu düşürdüğünü söyler. 

Araplar ise mavi taşların, özellikle firuzenin kanın akışını yavaşlattığına inanır. Misal nazar boncuğu o yüzden mavi taşlıdır. 

Kısacası sakinleştirici bir renktir. Bu özelliğinden mütevellit Batı’da intiharları azaltmak için köprü korkuluklarını maviye boyarlarmış. 

Amerika’da ilginç bir kontrollü deney hazırlamış, bir ilkokulda, duvarların rengini beyaz ve turuncudan maviye çevirmişler ve ne olmuş tahmin edin! Çocukların notları yükselmiş. Yaramazlıkları da azalmış. 

Diyete niyet eden okurlarım buraya dikkat! 

Mavi renk ayrıca yemek yeme isteğini azaltan bir renkmiş. Bu nedenle fast-food zincirlerinde mavi rengi hiçbir şeyde kullanılmazmış. Dikkat edin diyet ürünlerinde de sıklıkla mavi renk ve logo kullanırlar. 

Marie Claire dergisinin yaptığı araştırmada, mavi basılan kapaklarının en çok satan sayılar olduğunu ortaya çıkarmış. Mavinin bir diğer önemli özelliği çok uzaktan bile fark edilebilmesiymiş.

Güneşin rengi Sarı (Aslında güneşin rengi beyazdır. Işığın kırılması sonucu biz öyle görürüz.)

Siyahtan sonra en sevdiğim renk.

Çekiciliği temsil eder.  Tüm dünyada taksilerin sarı olması da bu nedenledir. Araba kiralama şirketlerinin de logoları sarı renktedir. Sarı geçiciliği çağrıştırır. O yüzden dünyada neredeyse hiçbir banka ambleminde sarı rengi kullanmaz. Sarıyı kullanmak “paranızı yatırdınız ama şimdi unutun” demenin bir yoludur. Ülkemizde sarı rengi logosunda kullanan tek banka hatta belki de dünyada Vakıfbank’tır. 

Bana yine çok ilginç gelen bir bilgi; sarı renkli odalarda çocukların daha çok ağladığı ve yetişkinlerin sinirli oldukları belirlenmiş. İlginç bir bilgi de, hayvanlar sinirlendiklerini göstermek için kırmızı renge değil sarı renge dönüşürlermiş. Birden aklıma siyah değil de sarı renkli akrebin zehirli olduğu geldi.

Sıcacık turuncu

Turuncu, dikkat çeken bir renktir. Eğer bir ürün veya markada bu rengi kullanmayı seçerseniz bu ürün herkes için imajını verirsiniz.

İnsanlar turuncu renkle bezeli alanlara daha rahat girerlermiş. Bunun için mekanların özellikle girişi bence turuncu yapmalı.

Bulunduğu grubu sayıca çok gösterme gibi bir özelliği de varmış bu rengin. Milli takım futbolcusu Ernst Happell “Bu turuncu formalarla biz sahada rakip takımdan daha fazla görünüyoruz” demiş. Çok enteresan değil mi?

Pembe pembe gönlüm sende

Pembe karşı tarafa rahatlık hissi gönderirmiş. Özellikle ödeme yapacağımız kişiler pembe giydikleri takdirde kendimizi daha rahat hissedermişiz. Yani cebimizden çıkan para bizi daha az rahatsız ediyormuş. Örneğin İngiltere’de Marks & Spencer mağazalarında tüm satış elemanları pembe gömlek giyiniyorlarmış. 

Yapılan bir deneyde bir gruba, çeşitli renklerdeki kurabiye kutularını gösterip “sizce hangisi lezzetli?” diye sorduklarında yadsınamayacak bir çoğunluk pembe kutudakilerin lezzetli olduğunu düşünmüş. Bu nedenle çikolata ve kurabiye kutularında pembe-eflatun arası bir renk kullanılırmış. Lila renkli ineklerin kullanıldığı çikolata markasını hatırlatırım. Bir dönem hayatlarında inek görmeyen çocuklar inekleri lila rengi zannetmiş.

Ah bu serbest piyasada dönen oyunlar, reklamlar…

Ah bu ikna sanatları…

Eee ne yapalım alan razı satan razı :)

Facebook

Instagram

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!
Köylü Fenomenlerin İçerik Kavgası Tartışma Yarattı
DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti Belediyelerine Kayyum Atandı
YORUMLAR
15.06.2021

Konu renkler olunca bunuda bilimsel olarak açıklamaya gelince Burçak hanım sanırım en doğru adres oluyor harika olmuş ellerinize sağlık👏🏻💯

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ