Kendisi yaptığı işi merakla hakikati aramak olan tanımlayan birisi…
Bugün merak ettiklerinin arkasındaki hakikate ulaşmak için tüm zorluklarla başa çıkan, dil ve mesafe engellerini tanımayan birinden bahsedeceğiz. Tıpkı diğer bilim insanları gibi kendisinden de ilham alınacak çok şey var.
İlk ve ortaokulda başarılarıyla pek dikkat çekmeyen Mehmet, Saint Joseph Lisesi’ni zorlukla kazandı. Çocukluğundan tıp okuyup doktor olarak insanlara yardım etmeyi kendine gaye edinse de üniversite sınavında istediği puanı alamadı ve Tıp hayaline bir süreliğine ara verip İTÜ Makina Mühendisliği’ne yerleşti.
Üniversite’de bilimsel çalışmalarını başarıyla sürdüren Mehmet Toner, hocalarının yönlendirmesiyle aynı Aziz Sancar gibi tek kelime İngilizce bilmemesine rağmen Yale, Brown, MIT ve Michigan gibi saygın üniversitelere başvurdu ve Yale'dan tam burs kazandı. Fakat O, Üniversite'deki danışmanının tavsiyesi üzerine MIT'de yeni açılan biyomedikali seçti.
Hayalini kurduğu tıbbın kapısını Amerika’da, biyomedikal mühendisliğinde aralayarak 5 yıl boyunca hem İngilizceyi öğrenip hem de derslerini başarıyla geçen Mehmet Toner oradan ayrılıp Harvard Üniversitesi'ne geçerek doktorasını yaptı. Uluslararası alanda yaptığı sayısız çalışmalarla biyomedikal problemlere çözümler ararken enerjisini kanser alanında yoğunlaştırdı. Geliştirdiği çip, bir saniyede 2 milyondan fazla hücreyi tarayarak kanserli hücreleri tespit edebilmekte.
Hastaların iyileşme sürecinde teşhisin en az tedavi kadar önemli olduğu düşünüldüğünde çalışmalarının kıymeti anlaşılıyor.
Bilimde, teknolojide, tıpta ve daha birçok alanda yüzyıllardır geri planda kaldığımız gerçeğiyle, Atatürk’ün gösterdiği yolda Ülkece başarılarımızla daha çok gündeme gelmeye ihtiyaç duyduğumuz şu zamanlarda bence ilham olması adına bu yazıyı çocuklarınıza da okutmalısınız.
Ne dersiniz?
Facebook
Instagram
Süper bir yazı olmuş tebrikler. Tüm çocuklarımızın bayramı kutlu olsun🍭🎉