İnsanlık, 65 milyon yıl önce 6 mil genişliğinde, hani şu dinozor neslini yok eden bir asteroidin Dünya’ya çarptığı zamanki gibi bir sürprizden kaçınmayı umuyor. Oysa son yıllarda bilim insanları; yaklaşan birçok büyük, tehlikeli gök cisimlerini gözden kaçırdılar.
Misal genişliği binlerce kilometreyi bulan bir uzay buzu parçası olan Neowise Kuyruklu Yıldızı, geçtiğimiz yılın Temmuz ayında Dünya'nın çok yakınından geçti. Bir NASA uzay teleskopu dört ay önce yaklaştığını keşfedene kadar kimse kuyruklu yıldızın varlığından haberdar değildi.
2013 yılında ise yine çapı kilometrelerce uzunluktaki bir meteor, yüksek bir hızla atmosferimize girmiş Rusya’nın bir kentinde patlamış, patlama bölgedeki camları kıran, binalara zarar veren bir şok dalgası yaymış ve öncesinde herhangi bir tedbir alınmadığından 1.400’den fazla kişi de yaralanmıştı.
Sonuç;
Asteroid çarpması önceden tespit edilip engellenemez mi?
Çalışmalar özellikle son yıllarda bu sorular üzerinden yürütülüyor. NASA’nın çalışmaları arasında, uzay kayasının yakınında bir patlayıcı cihazı patlatmak veya asteroidin yolunu değiştirecek kadar ısınacak ve buharlaştırabilecek lazerlerin ateşlenmesi yer alıyor.
Diğer bir olasılık ise, yaklaşmakta olan bir asteroide çarpması için bir uzay aracını göndererek yörüngesinden koparmak.
Öyle günlerden geçiyoruz ki malum kontrolden çıkan Çin roketinin de tam olarak nereye düşeceği meçhulken bi başımıza gök taşı düşmediği kaldı…
O da umarım en azından biz hazır olana kadar üstümüze düşmesin.
Hayat yeter!
Sen de bu kadar üstümüze gelme…
Facebook
Instagram
Nasa 2135 yılında Dünya'ya çarpa riski yüksek bulunan Bennu isimli bir asteroitten bahsediyordu. Atmosfere giriş esnasında parçalanmayacak büyüklükte. Nasa riski ortadan kaldırmak için çalışmalar yapıyor "yerçekimi traktörü" tekniği bunlardan biri, yeryüzünü tehdit etmeyecek bir yörüngeye çekilecek. Diğer gezegenlerin çekim gücüne girip yön değiştirmez ise şimdilik iki planları var nükleer ve bennu planı. :)) 2036 yılında da başka bir göktaşı Dünya ile Ay arasından geçecek, Dünya'ya çarpma riski yüzde üç ve zarar verecek büyüklükte olmadığı için tehlikeli görünmüyor. Zaten her yıl Dünya'ya ortalama 40 - 60 bin ton civarında göktaşı veya toz halinde gök cisimleri düşmekte, hayatı sonlandırmaya çapları yetmiyor.
Yav düşüyorsa da tam üstüme düşsün de acısız ölüm olsun. Öbür türlü o dalga buraya gelene kadar içim içimi kemirir istemsiz şekilde.