Burçak Yüce Yazio: Güzelliğin Ölçeği “Altın Oran”

Haydi, kâğıdı, kalemi al eline,

Güzelliğini altın oranla tasdikle.

Şimdi bu konuyu bilimle ilişkilendirememiş olabilirsiniz.

Güzel olup olmadığımıza da mı bilim karar veriyor? diye sorabilirsiniz.

Haksız da sayılmazsınız.

Güzellik görecelidir ve açıkçası bilimin sınırlarını aşar.

Sizin çok beğendiğiniz, yakışıklı veya güzel bulduğunuz bir insan başkasının ilgisini çekmeyebilir. Veya sizin sevdiğiniz bir müzik bir başkasının kulağını tırmalar. Ben birazdan güzelliği basit bir matematikle ölçeceğim lakin bu konular sayısal zekâ kadar duygusal zekâyla da ilişkili olduğundan ve beğeninin arka planında başka birçok faktör bulunduğundan şimdiden uyarıyorum. Güzellik ölçüsüne uygun çıkmazsanız bana kızmayınız. Dediğim gibi güzellik görecelidir, unutmayınız! 

Öncelikle ölçeğimiz yani Altın Oranla ilgili merakınızı biraz daha artırayım;

Her yıl akın akın turist çeken Mısır’daki piramitlerden, Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa adlı dünyaca meşhur tablosuna, ay çiçeği, salyangoz, çam kozalağından parmaklarımıza kadar birçok farklı alanda, canlı cansız varlıkta kendini gösteren ve adından sıkça söz ettirmiş olan bu Altın Oran’ın sırrı nedir?

Tarihte bu sayıyı ilk bulan kişi kimdir?

Tüm bu soruları cevaplandıralım;

Soruların cevabı Fibonacci isimli İtalyan matematikçinin araştırmaları sonucunda bulduğu bir dizi sayıda gizlidir. Kısaca üzerinden geçmek gerekirse basit bir matematik işlemin ardından bulunan ve Fibonacci sayıları olarak da adlandırılan bu sayıların ortak özelliği, dizideki sayılardan her birinin, kendisinden önce gelen iki sayının toplamından oluşmasıdır.

Fibonacci Sayıları:

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, …

Buraya kadar yaptığımız hesaplar bizlere sıradan gözükse de Fibonacci sayılarının ilginç bir özelliği vardır. Dizideki herhangi bir sayıyı kendinden önceki sayıya böldüğünüzde birbirine çok yakın sayılar elde edersiniz.

Hatta serideki 13. sırada yer alan sayıdan sonra bu sayı sabitlenir. İşte bu sabit sayı “Altın Oran” olarak adlandırılır.

ALTIN ORAN = 1,618

233 / 144 = 1,618

377 / 233 = 1,618

610/377 = 1,618

987 / 610 = 1,618

1597 / 987 = 1,618

2584/1597 = 1,618

Evet, yüzeysel olarak yukarıda bahsettiğim gibi Altın Oran’a salyangozdan, ayçiçeğine, DNA’nın yapısından galaksilere kadar tüm varlıklarda rastlamak mümkündür.

Bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği tahmin edilen bu sihirli oranı keşfeden bazı sanatçılar, bilim adamları ve tasarımcılar, araştırmalarını yaparken ya da ürünlerini ortaya koyarlarken orantıları Altın Oran’a göre belirlenmiş insan bedenini ölçü olarak alırlar.

Mesela (az öncede bahsettiğim gibi) Leonardo da Vinci ve Corbusier da tasarımlarını, çizimlerini yaparken Altın Oran’a göre belirlenmiş insan vücudunu ölçü almışlardır.

Günümüz mimarlarının en önemli başvuru kitaplarından biri olan Neufert’te de Altın Oran’a göre belirlenmiş insan vücudu temel alınmaktadır.

Şimdi gelelim özellikle biz kadınları en çok ilgilendiren kısma,

Yüz ve vücut güzelliğini belirlemede önemli bir referans olan bu orana verilebilecek ilk örnek; göbek ile ayak arasındaki mesafe 1 birim olarak kabul edildiğinde, insan boyunun 1,618’e denk gelmesidir.

Bunun dışında vücudumuzda yer alan diğer bazı Altın Oranlar ise şöyledir:

Parmak ucu - dirsek arası / El bileği-dirsek arası,

Omuz hizasından başucuna olan mesafe / Kafa boyu,

Göbek - başucu arası mesafe / Omuz hizasından başucuna olan mesafe,

Göbek - diz arası / Diz - ayakucu arası.

İsterseniz siz de şu an elinizi bilgisayar veya cep telefonundan çekip, işaret parmağınızın üzerinden kendi Altın Oran’ınızı keşfedebilirsiniz. Eminim ölçüm sonucunda çoğunuz benim gibi bu sihirli sayıya ulaşarak mucizeye yakından şahit olacaksınız.

Dikkat edersek hepimizin başparmağı dışındaki diğer parmakları üç boğumdur ve parmağın tam boyunun ilk iki boğuma oranı genellikle az bir hata payıyla Altın Oran’ı verir. Ayrıca orta parmağın serçe parmağına oranının da Altın Oran değerinde olduğunu fark edebilirsiniz.

Bu arada eğer bu oranları yüz için hesaplarsak ve yapılan hesaplama sonucu ulaşılan değer Altın Oran’a uyarsa o yüz çoğu kişi tarafından fark edilir derecede güzel olur.

Hadi size magazinel bir bilgi vereyim.

İngiltere’de Altın Oran ölçüleriyle yapılan değerlendirmeye göre dünyanın en güzel kadını Bella Hadid seçilmiş.

Türkiye’de de altın orana en uygun yüz hesaplanmış ve hangi ünlümüz ipi göğüslemiş biliyor musunuz?

Hülya Koçyiğit

Tekrar belirtiyorum güzellik algısını belirleyen çok unsur vardır ve altın orana uygun bir fiziğe sahip olmanız bu unsurlardan yalnızca biridir.

İyi ki hepimiz tek bir kalıptan çıkmış gibi tıpatıp aynı görünümde değiliz. Altın orana uysak da uymasak da biriciğiz. Önemli olan da bu!

Size bir de sır vereyim. Yüzyıllardan beri değişmeyen tek güzellik kriteri nedir biliyor musunuz?

Sıcak bir tebessüm.

İşte bu güzelliğinize güzellik katar. Hem de uygulaması çok kolay.

Facebook

Instagram

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
05.01.2021

👏🏻👏🏻💯 tebrikler

16.01.2021

Bella hadid estetikleri ile altin orana yaklasmis, hulya kocyigit ise tamamen dogal bir guzel. O yuzden hulya hanimin altin oran kriterlerine daha cok uygudugunu dusunuyorum

04.02.2021

Kesinlikle katılıyorum ✌️👌

04.02.2021

Teşekkür ediyorum 🌸

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ