Burçak Yüce Yazio: Başımıza Gökten Gübre Yağacak

Biliyorsunuz meteoroloji geçtiğimiz hafta özellikle İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Yalova illeri için alarm verdi. Nedeni Kuzey Afrika kaynaklı toz taşınımıydı.

Bu gibi olağan dışı toz fırtınalarında genellikle Meteorolojiden gelen açıklamada, görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinde bozulma, çamur şeklinde yağış ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı halkın dikkatli ve tedbirli olunması istenirdi.

Ben de genellikle evimin henüz silinmiş camlarını ve yıkattığım arabamı düşünür ah vah ederdim.

Meğerse bu taşınımın çok faydalı tarafları varmış.

Hatta Atalarımız bu yağmurları “Bereket yağmurları” diye nitelendiriliyormuş. Bereketli oluşunun nedeni Sahra Çölü'nden taşınan tozlarla birlikte gelen faydalı minerallerin yağmura karışmasıymış. Anadolu'da bu yağışlar sırasında kaplar yerlere konulur, doldurulan sular içilirmiş.

Günümüzde Anadolu’da bu gelenek devam ediyor mu bilmem lakin İstanbul’da böyle bir geleneğin sürdüğünü pek görmedim.

Bu arada uzmanların açıklamalarına göre yağışların Mayıs ayı ortalarına kadar ülkemizde ve özellikle batı kesimlerde yoğun şekilde devam etmesi bekleniyormuş.

Yani benden tavsiye hiç boş yere pencere silip kendinizi yormayın.

Bırakın arabalarınız da azıcık kirli oluversin. Zaten bu aralar kirlenmeye devam edecek.

Şaka bir yana, mineral içeriği bakımından oldukça zengin kabul edilen bu yağışların bir başka özelliğine de büyüme, gelişme ayı Nisan olan haşeratlara büyük fayda sağlamasıymış.

Üstelik salt karadaki canlılar için değil, denizdeki tüm canlılar için çok de oldukça önemliymiş.

Hatta yapılan bir araştırmaya göre Amazonların en önemli besin kaynağı  'Bereket Yağmurları' denilen bu yağışlar olabilirmiş.

Yine yapılan bazı bilimsel çalışmalar neticesinde çöl tozları içerisinde; silikat, sülfat, kuvars, yüksek kalsiyum parçacıkları, demir, fosfor, kurum, karbon bakımından zengin diğer parçacıklar olduğu tespit edilmiş.

“GÖKTEN YAĞAN GÜBRE...”

Buradan yola çıkarak İTÜ Meteoroloji Mühendisi Hüseyin yaptığı bir açıklamada, 'Çiftçilerimize bedava gökten gübre yağıyor. Hayırlara vesile olsun' demiş.

Bir gün başıma gübre yağacağına sevineceğimi söyleseler gülerdim ama şu geldiğimiz noktada neye sevinip neye üzüleceğimizi bilemez halimizle buna da Ya Rabbi şükür diyoruz.

Bakalım başımıza daha neler yağacak, neler gelecek?

Neyse gübre yağması iyiymiş…

Başka şeyler yağmasın da… :)

Instagram

Facebook

Popüler İçerikler

Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
Demet Akalın 5 Bin TL Ödeyen Kiracısının Üstüne Bir de Misilleme Yaptığını Görünce Sinirlerine Hakim Olamadı
Komplo Teorilerine Neden Olan ve Irkçı Saldırıya Maruz Kalan Siyahi Çocuğun Ailesi Konuştu
YORUMLAR
04.05.2021

Gübre olayı güzelde pisliği ayrı dert. Tüm camlar arabalar kirleniyor. Kuzey avrupada başka yerlerde yağmur yağdığında araba temizleniyor pırıl pırıl oluyor, burda yağdığında çamur leş. Tabi bunda o ülkelerde açıkda inşaat, harfiyat kamyonu, çamur toprak olmayışınında etkisi var.

06.05.2021

Onlar kirlenecek biz temizleyeceğiz. Bakmışız ömür bitmiş... 🤗

03.05.2021

Süper 👍🏻

06.05.2021

Teşekkür ediyorum 🌸✨✌️

05.05.2021

Benim bildiğim Fransa'nın eski nükleer silah denemelerinden dolayı radyoaktif kalıntı da taşıyor bu tozlar eser miktarda.

06.05.2021

Doğrudur 👍

TÜM YORUMLARI OKU (6)