Burçak Yüce Yazio: Ardımızda Kalacak Bir İz... İnsan İzi Vakfı'nın Kurucusu Umut Sarıkaya ile Röportaj!

Herkese sevgiler...

Bilim köşemde bu hafta suyun farkındalığı ve önemi üzerine bir yazı yazmak istedim. Biz her ne kadar üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde su zengini olduğumuzu düşünsek de günümüzde 1400 metreküp kapasiteyle su sıkıntısı çeken ülkeler kategorideyiz ve yazık ki su fakiri olma yolunda ilerliyoruz.

Gerek atıklarımızı denizlere, derelere akıtarak kirlettiğimiz sular gerekse kestiğimiz ağaçlarla su döngüsünü bozuyoruz.

Bizim için hala umut var ve zararın neresinden dönersek kâr lakin son çıkışı kaçıran ülkeler var. Bazı ülkelerde de kuraklık iklim itibariyle o coğrafyanın kaderi.

Özellikle Afrika ve Güney Asya olmak üzere su fakiri ülkelerin ne sıkıntılar çektiğini üzülerek uzaktan izliyoruz. 

İşte tam bu noktada sadece uzaktan izlemek yerine ihtiyaç sahiplerine el uzatmayı kendine ilke edinmiş bir dernekten bahsetmek istiyorum sizlere. İlle de su kuyuları üzerine çok çalışan bir kurum. Ben de su kuyularımı onların aracılığıyla açtırıyor ve kendilerine güveniyorum. Derneğin kurucusu sayın Umut Sarıkaya ile yaptığım görüşme sonrası neden güvendiğimi sanıyorum daha iyi anlayacaksınız. 

Bu röportajın özellikle köşemde yayınlanmasını isteme nedenim su kuyusu fiyatları ve yol yöntem soran arkadaşlara toplu bir cevap verebilmekti. 

O halde röportaja geçelim...

• Bir dernek kurma fikri nasıl oluştu?

Umut Sarıkaya olarak İnsan İzi’ni kurmadan önce hem yurtiçi hem yurtdışı çalışmalarında bir çok STK’da gönüllü olarak katkı sağlamaya çalışıyordum. Gittiğiniz ülkeler, gördüğünüz manzaralar karşısında geleneksel insani yardımın yanında katma değer üreten veya insanların doğrudan hayatlarına dokunabileceğimiz projeler üretmemiz gerektiğini anladım ve yeni bir söz söylememiz gerekti, bunun adı da İnsan İzi oldu.

• Derneğin ismi neden İnsan İzi?

Benim çok sevdiğim bir söz vardır aslında İnsan İzi’nin mottosu oldu gibi. Kıyamet günü yaratıcıya anlamlı ve onurlu bir hikaye anlatabilmeliyim diyor Ayşe Sasa… Bizler kendimiz dışında başka birini düşünebildiğimiz zaman, birisinin yarasına merhem olduğumuz veya güzel bir söz söylediğimiz zaman iyileşiriz. Modern çağ sürekli bencilliği ve bireyselliği ön plana çıkarsa da ben insan insanın kurdudur diyenlere karşı insan insanın ümididir diyenlerdenim. İnsan bıraktığı izlerle anılır :)

• İnsan İzi neler yapıyor?

İnsan İzi; yeni nesil bir yardımlaşma platformu aslında. Geleneksel insani yardım çalışmalarını sürdürürken kalıcı, çağın gereksinimlerine uygun projelerde ortaya koyuyor. İsminden de anlaşılacağı üzere işimiz insan… İyilik ve insana dair her alanda çalışmalarımız yılın 365 günü sürüyor.

• Afrika’ya bizzat gidip yardımlarını elden ulaştırıyorsunuz. Deneyimlerinizi anlatır mısınız?

Tabi araziye inmek hem yapılan yardımın doğru, güvenilir ve ihtiyaç sahibi kişilere ulaşması açısından hayati önem taşıyor. Tüm bunların yanında orada yaşanılan hayatları görmek hem yeni yapılacak çalışmalar için bir zemin oluşturuyor hem de insanın kendi iç yolculuğunda yeni farkındalıklar katıyor.

• Su kuyusu açtırmak neden önemli?

Biz İnsan İzi olarak bir çok ülkede su kuyusu çalışması yapıyoruz. Maalesef Afrika’da su, bizim evlerimizde ulaştığımız kadar kolaylıkla insanların hayatlarının içersin de değil. Bizler için su aslında bir medeniyet. Bugün tarihi bir yapıyı ziyaret ettiğinizde çeşmeler hatta kuşlar için dahi su içebileceği taşlar yapmışız. Su yeryüzünde ki tüm canlılar için hayati. Maalesef Afrika’da insanların eve temiz su götürebilmeleri için kuyulara ihtiyaç var, hayvanların hayatta kalabilmeleri için kuyulara ihtiyaç var. Yani şöyle düşünelim susuzluğa kaç gün dayanabiliriz?

• Su kuyusu açtırmak ne kadar? Afrika’da maliyetler ile ilgili bilgi verir misiniz?

İnsan İzi Derneği olarak bizler Afrika’da tulumba su kuyularını 30.000 TL’ye açıyoruz ve yüzlerce kişi her gün o kuyudan faydalanabiliyor. Asya su kuyuları ise 7.500 TL

Kuyuların açıldığı bölge, çeşme sayısı, su kuyusunun derinliği fiyatları etkileyen ana faktörler.

• Yardımların dağıtım yüzdelerini konuşursak ülke içi ve ülke dışı olarak tahmini rakamlar nedir?

İnsan izi olarak bizler 365 gün yurtiçi ve yurtdışı çalışmalarımıza devam ediyoruz. Son zamanlarda ülkemizde yaşanan enflasyondan dolayı yurtiçinde ihtiyaç sahibi ailelerimize daha fazla ağırlık veriyoruz. Bağışların yüzde kısımlarını bilmiyorum ama size şöyle anlatayım bizim sitemiz bagis.insanizi.org adresinde yemek, su kuyusu, sadaka, yetim, yurt içi gibi tüm aktif bağış kalemlerimiz mevcuttur. Bağışçı bize verdiği emanetin nereye gitmesini istiyor ise biz dağılımı ona göre yapmak zorundayız.

• Yardım etmek isteyenler İnsan İzi’ne nasıl ulaşabilirler?

İnsan İzi genel merkezi İstanbul Üsküdar’da yolu düşen herkesi bekleriz öncelikle. Web sitemiz insanizi.org adresinden derneğimiz, projelerimiz ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirler veya 08505322540 numaralı telefondan bizi arayabilirler.

• Fitre ve zekât alıyor musunuz?

Evet, fitre bildiğiniz gibi sadece ramazanda oluyor ama zekât yıl içerisinde de verilebiliyor. Biz hem Afrika hem Türkiye’de emanetleri ulaştırıyoruz.

• Yardım çalışmalarınızda yaşadığınız en ilginç anılarınızdan bahseder misiniz?

Afrika’ya, Asya’ya, Ortadoğu’da dünyanın neresine gidersek gidelim bizi köylerde ilk karşılayan çocuklar olur. Çocukların size karşı gösterdiği ilgi bu dünyada karşılaşabileceğiniz en güzel an… Yine su kuyusu açılışlarında halkın sizi karşılaması ve minnet duyması gerçekten tarifi zor duygular…

Bu güzel röportaj için çok teşekkür ederim.

Ve sevgili okurlarım,

Unutmayalım! Hayat paylaştıkça güzel...

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
27.06.2022

👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

28.06.2022

Teşekkür ediyorum

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ