Burası Önemli: Hayatımızın Zorunlu Parçası Haline Gelen Maskeler Çocuklar İçin Ölüm Riski mi Taşıyor?

Söylentiye göre çocukların maske takması ölümcül derecede zararlı. Peki bilimsel araştırmalar bu konuda ne diyor?

Tek kullanımlık maskeler, el örmesi maskeler, özel teknolojiyle üretilen maskeler... Maskeler artık her yerde.

Uzun bir süre de olduğu yeri koruyacak gibi görünüyor, hele ki koronavirüs salgınında ikinci dalganın tam ortasında olduğumuz gerçeğini hatırlayacak olursak. Açık kapalı fark etmez, her yerde yetişkinler olarak maske kullanıyoruz, buna da alıştık.

Ancak madalyonun öteki yüzü olabilir mi?

Salgının başından bu yana maskelerin koronavirüsün yayılımını engellemediği, aksine bizleri daha da hasta ettiğine dair söylentiler dolaşıyor.

Bilimsel araştırmalar bu görüşün doğru olmadığını net bir biçimde gösteriyor ve yayılımı azaltmak için şimdilik elimizdeki en iyi yolun bu olduğu konusunda hemfikirler. Komplo teorilerinin bize ne söylediğinden bağımsız olarak uzmanlara kulak vermemiz gerektiğini son yedi ayda öğrendiğimizi varsaysak da şimdilerde yeni bir söylenti daha karşımızda.

Çocukların maske takmasının ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme bile yol açabileceğine dair şaşırtıcı bir iddia dolanıyor.

Uzmanlar ya da güvenilir kaynaklardan ziyade sosyal medya gönderilerinde bu konuda bolca paylaşım var. Hatta bir çocuğun sadece maske kullandığı için yaşamını yitirdiği de bu söylentinin peşine takılmış, hızla yayılıyor. İşin aslı neymiş, gelin söylentilerden sıyrılıp bilimsel araştırmalar ışığında masaya yatıralım.

Öncelikle maske nedeniyle yaşamını yitirdiği söylenen çocuk haberinin kaynağına bir gidelim.

Özellikle bu konuda yapılan soruşturmalar maske kullandığı için yaşamını yitiren çocuklara dair hiçbir kanıt bulamamış, olayın yaşandığı bölgedeki polis teşkilatı da maske bağlantısıyla olayın bir bağlantısı olmadığını söylemiş. 

Yani maske nedeniyle bir çocuğun yaşamını yitirdiği söylentisinin gerçeklikle herhangi bir bağı yok.

Çocukların maske takmasında bir zarar var mı? Dünya Sağlık Örgütü bununla ilgili net bir açıklamaya sahip.

Kurum beş yaşından küçük çocukların maske takmasının zorunlu olmasına gerek yok ancak altı - on bir yaş arası çocuklarda duruma göre değişken olduğunu ancak on iki yaş üstü tüm çocuklarda maskenin faydalı olacağını söylüyor. Herhangi bir zarardan bahsedilmiyor.

Türkiye'ye dönelim, Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara'nın görüşleri de benzer.

Kara, iki yaş altındaki çocukların maske takmaması gerektiğini, üç ve beş yaş sonrasında takılmasının faydalı olacağını ancak on iki yaş ve üzerinin takmasının hayati olduğunu söylüyor. Zaten on iki yaştan sonra virüsün etki etme oranı da arttığı için neredeyse bir yetişkin kadar risk altında olabiliyorlar.

Görünen o ki maskeleri hem çocuklar hem de yetişkinler olarak takmak hem bizim hem de çevremizdekiler için riski azaltmanın yolu.

Komplo teorileri koronavirüs salgını ortaya çıktığından bu yana sürekli türemeye devam etse de bilimsel araştırmalara dayanan sonuçlarla Dünya Sağlık Örgütü ve Koronavirüs Bilim Kurulu'nun önerilerine kulak vermekte fayda var.

Yeni araştırmalarla mevcut görüşler güncellenebilir belki ancak elimizdeki veriler ışığında salgın önlemleri almaktan başka çaremiz yok.

Kaynaklar: 1, 2, 3

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Mehmet Şimşek Meclis’te Sunum Yaptı: “Ülkemizde Vergi Yükü Yüksek Değil”
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı