Buram Buram Nostaljik Tadıyla Çocukluğumuzun En Güzel İçeceklerinden Biri Olan Gazozun İlginç Tarihi

Özellikle 80'li yılların en sevilen içeceklerinden biri olan gazozun daha önce hiç duymadığınız lezzetli ve bol aromalı tarihi 👇

Eskiler iyi bilir, bir zamanların en sevilen tadı gazozdu. 60'lı yıllardan 90'lara kadar en popüler içecek olan gazoz, oldukça renkli bir tarihe sahip!

Gazozun etimolojisi Nişanyan Sözlük'e göre şöyledir: "Fransızca eau gaseuse “gazlı su, limonata ve sodyum bikarbonattan yapılan içecek” deyiminden alıntıdır. Bu deyim Fransızca gazeux “gazlı” sözcüğünün dişilidir. Bu sözcük Fransızca gaz sözcüğünden +os° ekiyle türetilmiştir."

Kaynak

Gazozun Anadolu topraklarına girişi 19. yüzyılın sonlarına doğru gerçekleşir. Niğdeli bir Rum olan Aleksandr Mısırlıoğlu, 1890'da Fransa'ya gidip hem gazoz üretim makinelerini hem de gazoz üretim hakkını satın alır.

"...İstanbul’da Hasan Bey ve Hürriyet gazozları 1908’de, Neptün 1917’de, Beyaz Rus, Cumhuriyet gazozları 1923’de piyasaya çıktı. Bu gazozlar şişeyle satıldığı gibi sifonla ve seyyar el arabalarıyla bardakla da satılıyordu.” der Gündelik Hayatımızın Tarihi kitabında Kudret Eminoğlu.

Kaynak

1938 yılına gelindiğinde İstanbul'da artık dört adet gazoz fabrikası dikkatleri üzerine çekiyordu: "G. Baslamacaoğlu’nun Sirkeci’deki Olimpos, Feriköy’deki Bomonti (bira ve rakının yanı sıra gazoz da üretirdi, hem de üç cins: tutti frutti, portakallı ve limonlu), sularıyla ünlü Büyükdere’deki Kocataş ve Demirkapı’daki Halim Hurşit’in Yalova gazoz fabrikaları."

Kaynak

1930’lu yıllarda Bursa’da da Nilüfer gazozu üretilmeye başlandı. Ardından o zamana kadar adı Keşiş Dağı olarak bilinen Uludağ'ın adı değişince, marka Nilüfer gazozunun adını Uludağ gazozu olarak değiştirdi.

Kaynak

Diğer gazozlara nazaran frambuaz aromasıyla dikkatleri üzerine çeken Niğde gazozu ise 1960'lı yılların başında İsmet Olcay tarafından kuruldu. Frambuazlı olmasının sebebi ise, Niğde'de frambuaz yani ahududu üretiminin bol olması!

1.bp.blogspot.com

Diğer bir efsanelerden olan Zafer gazozu ise serüvenine 1934'te Denizli'de Yeşil Pasaj'ın içinde Yeşil Denizli Zafer Gazozhanesi ile başladı. Zafer gazozu çilekli ve Bodrum mandalinalı olmak üzere iki çeşide sahip.

19. yüzyılda Beyoğlu'nda kurulan Beyoğlu gazozları ise yaşayan gazozculuğun en önemli temsilcilerinden.

1960'lı yıllara gelindiğinde artık ülkemizde bine yakın yerel gazoz markası bulunuyordu. Başlangıç noktası Beyoğlu'ndan Anadolu'ya neredeyse her şehrin kendine özgü lezzetleriyle bir gazoz markası vardı.

1964 yılında iki yabancı kola markasının Türkiye'ye gelişiyle birlikte gazozlar zaman içinde "nostalji" içeceği haline gelmeye başladı.

Fast Food Denince Akla Hemen Onların Adı Gelir: Ünlü Restoran Zincirlerinin Türkiye'deki Tarihçeleri
Hepimizin Severek Tükettiği Hamburgerin Daha Önce Hiçbir Yerde Görmediğiniz Lezzetli Tarihi
İspanya'dan Sürgün Edilerek Osmanlı'ya Gelen Sefarad Yahudilerinin İzmir Mutfağına Kazandırdığı Boyozun Tarihi

Popüler İçerikler

Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
YORUMLAR
29.10.2022

Zafer gazoz , herkes bilmez ama tadı hiç birinde yoktur

29.10.2022

Safranbolu bağlar gazoz

29.10.2022

Elvan...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ