Burak Öge Yazio: Size Sıkıntı Yaşatan Kişilerle Nasıl Başa Çıkarsınız?

Zehirli insan duygusal anlamda sorun çıkaran ve bu yüzden etrafındaki bireyleri düşünmeyen kişidir. Fakat siz bu kişilere rahatsız edici bir şekilde davranmaya devam ederseniz sürekli çatışma içerisinde kalırsınız.

Siz durduk yere üzülüyor ya da keyfiniz kaçıyorsa etrafınızda zehirli insan vardır. Size doğruyu, yapmanız gerekeni uygun bir dille söylemeyip canınızı yakıyorsa o kişi zehirlidir. Bu kişiler sevgiliniz, arkadaşınız, iş arkadaşınız ya da anne

babanız olabilir. Uzun süre bu kişilere maruz kalıyorsanız size çok zarar vermeye başlarlar. Çatışma içerisine girmeden bu kişilerle iletişimizi sürdürmelisiniz. Bazı durumlar vardır bu kişileri oldukça tetikler ve çatışma uzar gider. Bu tetikleyicilerden uzak durmalısınız.

1. Öncelikle zehirli insanları anlamaya çalışın.

Tetikleyicilere geçmeden önce empati kurmalısınız. Empati bir durumu çözmez ama  sizin bakış açınızı değiştirir.

Zehirli bir insan aslında acı çeken bir insandır. Elbette, hiç kimse zehirli bir yapıya sahip birisi olarak yaşamak istemez. Bu davranışın ortaya çıkmasına sebep olan birçok faktör olabilir. İlk faktör genetiğin etkisi, anne-babasından birisi sinirli ve saldırgan yapıya sahipse çocuğu da sinirli ve manipülatif bir yapıya sahip olabilir. Aynı şekilde çocukluğunda yaşadığı çözümlenmemiş içsel çatışmaları olabilir. Sizi çok iyi anlıyorum, bu sizin sorumluluğunuz değil, elbette bunu çözecek kişi yine kendisidir. Fakat o bunun farkında değildir. Etrafına zarar verdiğini düşünmüyordur.

Zehirli kişiler duygularını nasıl kontrol edeceklerini ve yansıtacaklarını öğrenmedikleri için rastgele yaşarlar. Örneğin Ahmet başkasının fikrine katılmadığında o kişiye şiddetle tepki verir.  Çünkü babası fikir ayrılıklarına şiddetle tepki veriyordu ve o da farkına varmadan babasını taklit ediyordu. Yani oto kontrol eksikliği ve çatışma yaratma isteği onların dışa vurum şeklidir.

Kesinlikle, hiç kimse bu sorunlu davranışları sergileyen kişilerle aynı fikirde olmak zorunda değildir. Fakat zehirli kişilerle yaşamak zorundaysanız yapılacak en akıllıca şey ilk olarak empati yapmaktır. Daha sonra, onları sinir edecek durumlardan uzak durmak veya olumsuz tepkilere yol açacak durumlardan kaçınmaktır. Empati yaptıysanız, onları tetikleyen durumlardan uzak durmalısınız.

2. Onların sorun yarattığı davranışları konuşmayın

Bir konu hakkında tartışıyorsunuz ve karşınızdaki kişi öfkelenmeye başladı. Siz konudan sapıp karşı tarafın öfkelendiği şeye odaklanır ve sorunlu olduğundan bahsederseniz bu zehirli davranışlarının pekişmesine yol açarsınız. Burada karşı tarafın daha çok öfkelenmesine neden olan esas duyguyu anlamaya çalışın çünkü öfke genellikle ikincil bir duygudur. Kişi öfkelendiğinde muhtemelen incinmiştir, karşı tarafında canını yakmak ister ya da bir adaletsizlik yaşamıştır hakkını savunmaya çalışır. Sizin burada yapacağınız şey onun derinliklerine inip canının yandığı esas noktayı keşfedip onunla iletişime geçmektir.

İnsanların kusurları hakkında konuşmak yerine yaşadıkları duyguları konuşmak daha faydalı olacaktır. Bunu yapmak kolay değil. Çünkü size zarar veren birisiyle duyguları konuşmak kolay olmayacaktır. Fakat bunu kendi iyiliğiniz için yapacağınızı unutmayın.

3. Geçmiş hatalarını tekrar gündeme getirmeyin.

Zehirli kişilerin geçmiş dönemlerinde de size zarar verdikleri zamanlar illaki olmuştur. Gereksiz tartışmaların yaşandığı, kontrollerini kaybettikleri ve kalp kırıcı sözler söyledikleri örnekleri bulmak zor değildir.

Eğer onlarla daha sağlıklı bir iletişim kurmak istiyorsanız geçmişte yaşananlarla sürekli onları suçlamayın. Siz onlara sorunlarından bahsettikçe o kendisini savunmaya geçecektir. Geçmiş hatalarını hatırlatmak hem boşa kürek çekmektir hem de eski davranışlarını teşvik etmektir.

Geçmişten ziyade geleceğe odaklanmanız sizin açınızdan daha avantajlıdır. Genellikle sorunu konuşmak yerine soru sormak daha yapıcıdır. En iyi iletişim tekniklerinden bir tanesi de soru sormaktır. “Bu durumla nasıl başa çıkmayı düşünüyorsun?” Ya da “Ne yaparsan bu durumu en zararsız atlatırsın?” gibi sorular sorabilirsiniz. O kendi fikirlerini sunduktan sonra siz de kendi tavsiyelerinizi ona sunabilirsiniz. Çünkü bu durum onların beyin fırtınası yapmasına yardımcı olacaktır.

4. Olumsuzluğun onları besleyen bir durum olduğunu unutmayın

Zehirli kişiler genellikle çok alıngan ve hassas oldukları için, sizin verdiğiniz bir tepkiyi yanlış yorumlayabilir. Siz onlara karşı olumsuz duygular gösterirseniz onlarda size aynı şekilde karşılık verirler. Hatta sizin gösterdiğiniz olumsuz duygunun daha da şiddetlisini size yansıtacaktır.

Daha sağlıklı bir iletişim kurmak istiyorsanız olumsuz duygulardan ziyade daha yatıştırıcı duygular göstermeniz gerekir. Bu insanlar karşı tarafın duygularını yansıtmakta da oldukça ustadır. Eğer siz sakinliğinizi korursanız onlarda size eşlik edecektir. Eğer öfkelenirseniz daha da şiddetli öfkelenirler. Seçim sizin 😊

Özetle, sağlıklı bir iletişim kurmak ve aynı şekilde kendi akıl sağlığınızı korumak istiyorsanız ilk olarak empati yapmalısınız. Daha sonra, zehirli insanları  saldırgan davranışlara iten tetikleyicilerden uzak durmalısınız.

Instagram

Popüler İçerikler

'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!