Otoriter kişilerin insanlara çekici gelmesini sağlayan kendilerine has özellikleri vardır. Bu yüzden insanlar otoriteye körü körüne inanma eğiliminde olurlar. Bu özelliklerden dolayı insanlar otorite figürüne sorgulamadan inanma eğilimde olurlar.
Otoriter çekici özelliklere sahip kişilere siyaset, iş, okul, takım ya da etnik gruplarda sıkça rastlanır. Şimdi bu gruplarda liderleri etkili yapan özelliklere yakından bakalım;
1. Belirli değerlere, adetlere ve ideallere sahip olmak
Otoriter bir lider takipçilerinin genel özelliklerini çok iyi tanır. Takipçilerinin değer bildiği şeyleri önemser. Örneğin, aile kavramına, gelenek göreneklere ve dine önem verilen bir toplumda liderde kendi sloganını bu değerlere göre şekillendirir. Bu sayede ben de sizden birisiyim diyerek onlara kucak açmış olur. Takipçilerde bu tarz kişilere empati duydukları için o kişi rol model olarak seçerler ve sorgulamadan her söylediğine güvenirler.
2. Otoriter kişi ben merkezcidir
Otoriter liderler benmerkezcidir ve kendilerinin en iyisini bildiklerini söylerler.” Benim kültürüm, fikrim, değerim akla en yatkındır” düşüncesine sahiplerdir. Bu tutum aynı kişilerle çok fazla uyum sağlarken farklı kişilerle kargaşa ortaya çıkartır.
3. Korku kültürü
Otoriter kişilerin çoğunlukla başvurduğu yöntemlerden bir tanesidir. Takipçileri daha fazla korktuğu taktirde uyum davranışı o kadar artar. Örneğin, iş yerinden işten çıkarılmakla tehdit edilen bir kişi daha çok uyum gösterme eğilimde olacaktır. Aynı şekilde etnik gruptan dışlanmak, ayrıştırılmak da korku yaratacağı için kişiler bu durumdan kaçmak için daha fazla itaat edecektir. Bu korku kültürü aile ve romantik ilişkilerde çok sık yaşanır. Kontrolü elinde tutmaya çalışan kişiler karşısındaki kişiyi terk edeceğim sinyalleri vererek karşı tarafın uyum içerisinde olmasını sağlar.
Uluslar kapsamında ele alındığında, liderler ise ekonomik iflas, terör olayları vb. durumlarla algı yaratıp halkı panik içerisine sokar ve seçimlerini etkilemeye çalışır.
4. Ben daha üstün ve başarılıyım
Otoriteye sahip kişiler kendilerini diğer kişilerden daha üstün görme eğiliminde olurlar.
Otoriter kişiler kendilerinin yücelterek bu konuda ne kadar haklı olduklarını inandırarak takipçilerini ikna etmeye çalışır. Takipçiler hem otoritenin statüsüne hem de bilgisine güvenerek koşulsuz uyum içerisinde olurlar.
Örneğin; iş yerinde müdür, altında çalışan personellerine sürekli kendisinin daha çok şey bildiğini ve altında çalışan personelinin ise daha az şey bildiğini ima ederek personelin itaat etmesini artırır.
Özet : Dağdaki çobanla benim oyum eşit olamaz. Demokrasi cahil toplumlar çok ama çok tehlikelidir. Bu kafadaki insanların düşüncelerine saygı duymanın ülkeyi getirdiği durumu hep birlikte acı çekerek izliyoruz.