Hatta çevrenizdeki insanlar narsist hakkında yorumlar yapar . “ya senin eşinde ne iyi bir insan, maşallah” gibi sözler duyarsınız. Bunu duyan mağdur kendisine şunu sorar: 'Acaba bende mi sorun var neden bu kişi bana iyi davranmıyor? Mağdur kendisinde sorun olduğunu düşünebilir. Çevresindeki insanlar Narsistin çok iyi olduğunu söyledikçe mağdurlar kendilerinden iyice şüphe duymaya başlar. Çevrenin söylemlerinden sonra kendisinden şüphe duyar ve narsisti tekrar değerlendirir 'Aslında çok iyi niyetli insan, kötülüğü yoktur. Biz arada tartışırız' der. Fakat bu düşünce kurbanı iyice çelişkiye düşürür. Artık sorunun kendisinde olduğunu zanneder ve kendinde olan hataları düzeltmeye çalışır. Davranışlarını, düşüncelerini değiştirir fakat narsist değişmez. Çünkü mağdur sorunu yanlış yerde çözmeye çalışır.
Narsist sorunlu olduğu için kötü davranmaya devam eder. Hayır sorun sizde değil. Narsistleri çok iyi tanımalısınız hatta gizli narsistlerin özelliklerini çok iyi öğrenin. Çünkü onların psikolojik şiddet olduğunu dahi anlamak çok zordur.
Şimdi ise klasik narsistlerle gizli narsistler arasındaki farklara bakalım.
1. Klasik narsistler kendileri hakkında konuşurken gizli narsistler ise çok iyi dinleyicilerdir. Fakat dinlemelerinin sebebi sizlere empati kurmak ya da yardımcı olmak değildir. Daha çok sizler hakkında detaylı bilgi toplayıp bunları ilerde kullanmak için sizi dinlerler.
2. Klasik narsist herkesin içinde size kötü davranırken gizli narsist bunun herkesin önünde yapmaz. Çünkü gizli narsist kendisine dışarda laf getirilmesini istemez. Narsistle baş başa kaldığınızda size kötü davranmaya başlar.
3. Klasik narsist kendisini tanrı gibi tanıtırken gizli narsist kendisini mütevazi, kibar, anlayışlı ya da yardımsever olarak gösterir.
4. Klasik narsist açık şekilde kıskanır ve kontrol ederken, gizli narsist ise bunu dolaylı şekilde yapar. Örneğin klasik narsist direkt “şu kıyafeti giyme, dışarı çıkma, arkadaşlarınla görüşme” derken, gizli narsist bu kıyafetin toplum yapısına uymayacağını söyler ve o noktayı bastırır. Dışarı çıkma demek yerine “sokaklar çok tehlikeli, bu saatte başına bir şey geleceğinden korkuyorum” der. Arkadaşınızla görüşeceğiniz zaman sabote eder. Siz sürekli arkadaşınızla buluşacağınız zaman acil bir şey var gelmen lazım gibi bahaneler bularak sizin gitmenizi engeller.
5. Gizli narsistler eleştiriyle karşılaştığında yakınlarına farklı, tanımadıklarına farklı davranırlar. Aile içerisinden birisi narsisti eleştirdiğinde öfkesi ortaya çıkar. Çok kötü şekilde eleştirir, hakaret eder ve mağdurun canını yakar. Bir başkası narsisti eleştirdiğinde ise çok kibar şekilde tepki verir. Örneğin kadın eşine “üstündeki kıyafet olmamış, istersen değiştir” dediğinde narsist büyük bir öfkeyle çıkışır “Sen ne anlarsın be kadın. Zevksiz bir insansın. Yorum yapmayı kes ve sen kendine bak” diyebilir. Fakat iş arkadaşı ya da buluşmada başkası aynı eleştiriyi yaptığında “Eleştiriniz için çok teşekkür ederim. Bir dahakine daha farklı tarzda kıyafet giyeceğim” der. Mağdur bu sözleri duyduğunda kulaklarına inanamaz. Mağdur narsistin tutarsız davranışına anlam veremez ve kafası karışmaya devam başlar. “Bana neden bu şekilde yaklaşmadı” diye kendini sorguya çeker ve kendinde sorunlar aramaya devam eder. Arkadaşlar bu tepki narsist için çok doğal. Onlar eleştiriye acık bir insan imajı yaratmayı çok sever o yüzden dışarıdaki insanlara nazik davranır.