Rakamlarına ulaşmak mümkün. Buna göre 2018’den 2019 yılına TVF Konsolide Dönem Kârı bir önceki yıla göre 8.272 Milyon TL azalmış.
Bununla birlikte TVF’nun doğal bir kaynaktan gelen fon akışı olmadığı için, QIA gibi başka ülkelerde yaptığı bu ölçüde büyük yatırımları da mevcut değil.
TVF açısından en önemli gördüğüm değer ise hesap verebilirlik ve şeffaflık değeri.
TVF bu iki değer için yine kendi internet sitesinde; “TVF, tüm iş ve faaliyetlerinde hesap verebilir ve şeffaf olmayı hedefler. Bu ilkeleri uluslararası kurumsal yönetim standartları ile tüm iş ve karar süreçlerinde gözetir.” açıklamasını yapmış.
Ancak tüm bu güzel söylemlere rağmen eylemde hesap verebilir ve şeffaf olunduğunu söylemek çok mümkün değil. Şöyle ki:
1. TVF kuruluş kanununda belirtildiği şekliyle “ Şirket, şirket tarafından kurulacak diğer şirketler, Türkiye Varlık Fonu ve Türkiye Varlık Fonu bünyesinde kurulacak alt fonlar bağımsız denetime tabidir” denilse de TVF için düzenlenmiş uluslararası genel kabul görmüş bir bağımsız şirketi tarafından hazırlanmış bağımsız denetim raporlarına ben rastlayamadım. Varsa da bu yazının yazıldığı bugün itibariyle internet sitesinden görmek mümkün değil.
2. TVF 2019 Faaliyet Raporu yine internet sitesinde mevcut değil.
Bu, işin mali tablolar yanı ile şeffaflık ilkesi.
Öte yandan bundan daha vahimi, TVF bünyesindeki Borsa İstanbul’un hangi fiyattan satıldığı, hisse başına satış değerinin nasıl belirlendiği, bu satış değerine ilişkin yine uluslararası genel kabul görmüş ölçülerde bir değerleme raporu olup olmadığı konuları belli değil. Bu konuda bir açıklama yapılmadı.
Hepimizin malı olan varlığın kaça satıldığını bilmemek sanırım bir tek bana garip gelmiyordur?
Ayrıca, böyle bir satış olacak idi ise, başka kuruluşlarla görüşüp görüşülmediği, satış fiyatının rekabetçi olup olmadığı hususlarında da bir bilgi mevcut değil.
Bütün bunların üstüne elde edilen bir varlık satışına neden ihtiyaç duyulduğu, elde edilen paranın nerede kullanılacağı da açıklanmış değil.
Oysa TRT Haber İnternet Sitesinde, “Türkiye Varlık Fonu denetimi Komisyon'da görüşüldü” başlıklı 09.Haziran.2020 tarihli haberde belirtildiği üzere, TVF’na ilişkin harika bir değerlendirme yapılarak, 'Türkiye Varlık Fonu, Hazine değildir, bütçeyi fonlamaz. Merkez Bankası değildir, para politikasını belirlemez. Özelleştirme İdaresi değildir, portföyündeki şirketleri satmak gibi bir amacı yoktur, amacı değer yaratmaktır. Sigorta kuruluşu değildir.' denmişti.
O zaman nerede kaldı bizim sözünü ettiğimiz ve piyasaların çok sevdiği “şeffaflık ve hesap verebilirlik”?
Twitter
Instagram