Bunun Önemini Yaşayan Bilir: BBC Çocuk Büyütmek İçin En İyi Beş Ülkeyi Açıkladı

Yaşanılan ülke koşulları çocuğun yetiştirilmesi ve büyümesi üzerinde doğrudan etkili oluyor. Güven ortamı, yaşam standartları, çevre, eğitim seviyesi gibi pek çok etken çocuğun büyümesi üzerinde oldukça önemli role sahip. BBC, çocuk yetiştirmenin en kolay, çocukların en mutlu ve rahat olduğu beş ülkeyi sıraladı. Bakalım listede hangi ülkeler varmış.

Çocuk büyütmenin ne kadar zorlu ve yorucu bir süreç olduğunu anlamak için ebeveyn olmak gerekiyor. Öncesinde yapılan yorumların hepsi anlamsız kalıyor.

Nereden biliyorsun demeyin, bir arkadaşım söyledi.

Ne kadar zor olsa da başa gelen en güzel şey.

Hepsi için sağlıklı ve mutlu ömürler diliyorum.

5. Çocuk yetiştirmede neredeyse ebeveynler kadar içinde bulunulan çevrenin de etkisi var.

BBC de UNICEF verilerini inceleyerek ülkeleri eğitimin kalitesi, yeşil alanların çokluğu, aile izni politikaları, güvenlik gibi kriterler üzerinden değerlendirerek çocuk yetiştirmek için en iyi beş ülkeyi sıralamış.

Listede beşinci sırada Japonya yer alıyor.

UNICEF'in 2020 raporuna göre çocuk ölümleri ve obezitenin en az görüldüğü yer Japonya. Yine UNICEF'e göre kentsel yeşil alan ve trafik güvenliği gibi konuları içeren ‘çocuğun çevresi’ kategorisinde Japonya ikinci sırada yer alıyor ve hava ve su kirliliği son derece az.

Ülkede trafik kazaları ve cinayet vakaları da oldukça az görülüyor. Tüm bu imkanlar sebebiyle çocuklar da daha bağımsız oluyorlar. Büyük şehirlerde dahi 6 yaşından itibaren çocuklar okullara kendi başlarına gidiyor.

Eğitim açısından bakıldığında 76 ülke arasında dünyanın en iyi 12. eğitim sistemine sahip. Daha ne olsun!

4. Listenin dördüncü sırasında Estonya yer alıyor.

Ülkede hava kirliliği ve gürültü minimum seviyedeyken, ABD, Kanada, Avustralya ve Britanya’dan daha fazla yeşil alana sahip.

Asya ülkelerini bir yana bırakırsak matematik, bilim ve okuryazarlık becerileri konusunda en ileri ülke diyebiliriz.

Eğitim sisteminin ileri seviyede olması sosyal becerilerin de artmasını sağlıyor. OECD raporuna göre beş yaşındaki ortalama Estonyalı bir çocuk, diğer çocuklarla işbirliği yapma ve duygularını tanımlama konusunda ABD ve Britanya’dakilerden daha iyi durumda. Estonya'daki çocuklar; zihinsel esneklik, güçlü hafıza ve kendini kontrol edebilme konusunda da OECD ülkelerinin ortalamasının üstünde. Ayrıca 100 günlük doğum izninin yanında 30 günlük babalık izni var.

3. Hava ve su kirliliğinden kaynaklanan çocuk hastalıklarının en az görüldüğü ülke olan İspanya üçüncü sırada

UNICEF'e göre, sosyal, eğitim ve sağlık hizmetleri açısından olanaklar kısıtlı olmasına rağmen çocukların keyfi yerinde. Çocukların yüzde 81’i kolay bir şekilde arkadaş edinebileceklerini düşünüyor ve insanlar çocuk gürültüsünden rahatsız olmuyor.

İspanya'da çocukla birlikte restorana veya bara gitmek, gece yarısı sokakta dolaşmak sosyal açıdan yadırganmıyor.

Ayrıca İspanya ergen intiharının en az görüldüğü gelişmiş ülkelerden biri.

2. Neredeyse her konuda övülen bir ülke var ikinci sırada: Finlandiya

Finlandiya hava kalitesi ve okul, trafik, yeşil alan gibi ‘çocuğun çevresi’ kategorilerinde oldukça iyi. Ülkede 5-14 yaş arası çocukların ölüm oranı, ABD’dekinin yarısından daha az ve bu oran dünyadaki en düşük ölüm oranlarından.

Finlandiya'da sekiz haftalık ücretli doğum izni, ebeveynler arasında paylaştırılacak ek 14 aylık ücretli ebeveyn izni ve bir çocuk üç yaşına gelene kadar uygulanabilecek ek çocuk bakım izni ebeveynler için oldukça cömert imkanlar sunuyor.

Ayrıca kaygı ve depresyondan uzak bir hayat da oldukça cazip görünüyor.

1. Listenin ilk sırasında yer alan ülke Hollanda!

Çocukların ruh sağlığı (ilk sırada) ve becerileri (üçüncü sırada yer alıyor) açısından iyi performans gösteren Hollanda, UNICEF’in genel çocuk refahı listesinin başında yer alıyor. Ülkedeki 15 yaşındaki 10 kişiden dokuzu yüksek yaşam doyumuna sahip olduğunu, UNICEF'in incelediği tüm ülkeler arasında en yüksek orana sahip olduğunu ve 10 kişiden sekizinin kolayca arkadaş edindiğini raporda belirtiliyor.

Hollanda'da çocuklar üzerlerinde daha az baskı hissediyorlar ve bu onların daha özgür ruhlu, daha rahat olmalarını sağlıyor.

Ülkede 6 haftalık zorunlu, tam ücretli doğum izni, altı haftaya kadar ücretli babalık izni ve çocuk sekiz yaşına gelene kadar alınabilecek ücretsiz ebeveyn izni gibi ebeveynlerin hayatını kolaylaştırıcı ve çocuklarla ilgilenmelerini kolaylaştıran imkanlar sunuluyor.

Liste böyle dostlar. Bizde eksik olan ne sizce?

Becerilerini Konuşturmak İsteyen Çocuklar İçin Oyuncak ve Oyun Tavsiyeleri
Çocuklar İçin Önemli Bir Gelişim Adımı Olan Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmelidir?
Yapılan Yeni Bir Araştırmaya Göre 20'li Yaşlarında Doğum Yapan Kadınlar Risk Altında!

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
08.03.2023

bizde ki eksikleri say say bitiremeyiz

10.03.2023

Bizde eksiklik yok, fazlalık var; CEHALET!

Pasif Kullanıcı
08.03.2023

Eğitim açısından da gayet iyi durumda olan ülkeler olması dikkatimi çekti.Tüm dünyada kabul gören PISA testi sonuçlarına göre Estonya dünyada 5.,Japonya 6.,Finlandiya da 10. olmuş.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ