''Bunu Piyasaya Nasıl Sürmüşler'' Dedirtecek, Oyun Tarihinin En Kötü Çıkış Yapmış 13 Oyunu

Oyun dünyası her yıl yüzlerce farklı türde oyunu bünyesine katıyor. Oyuncular ise favori oyun serilerinin yeni halkaları için merakla çıkış tarihlerini gözlüyor. Bu süreçte fragmanı onlarca kez izlemek, çıkış gününü heyecanla beklemek gibi şeyler oldukça keyifli olsa da bazı yapımlar çıkış yaptıkları haliyle hem yayıncısını hem de oyuncusunu hayal kırıklığına uğratıyor.

Bu duruma en güncel örnek ise duyurulmasından 8 yıl sonra çıkış yapan Cyberpunk 2077 oldu. Hem geliştirici firmayı hem de heyecanla bekleyen milyonlarca oyuncuyu üzen yapım, yayımlanan birçok güncellemeden sonra nispeten stabil bir hale geldi. Peki Cyberpunk 2077 ile benzer kaderleri paylaşan oyunlar hangileridir?

Oyun tarihinin en kötü çıkış yapan oyunlarını listeledik.

1. No Man's Sky

No Man's Sky, Dijital Oyun Geliştirme bölümünün derslerinde okutulması gereken bir örnek sunuyor. 

Hello Games tarafından geliştirilen ve bir açık dünya keşif oyunu olan No Man's Sky, devasa reklam kampanyalarıyla beraber tanıtılmış ve piyasaya sürülmeden önce oyun dünyasında büyük bir heyecanın kaynağı olmuştu. Fakat oyun çıkış yaptıktan sonra tanıtımda gösterilenlerin büyük bir kısmına sahip olmadığı ortaya çıktı. Kalite ve performans tarafında vasatın da altında kalan oyunda söz verilen hiçbir içerik yer almıyordu. Geliştirici firma bir anda yüzbinlerce iade talebiyle karşılaştı ve No Man's Sky, yanlış yürütülen reklam kampanyalarının kurbanı oldu. 

Bununla beraber oyunun felaketi andıran çıkış sürecine rağmen daha sonra müthiş bir şekilde toparlandığını belirtelim. Oyun kötü çıkış süreciyle hatırlansa da yıllar sonra 2021'in en çok oynanan oyunları arasında yerini koruyor.

2. Anthem

Anthem, oyun dünyasının mihenk taşları olan Mass Effect ve Dragon Age gibi müthiş RPG'leri geliştiren BioWare tarafından yapıldı. Oyuncuların teknolojik zırhlar giyerek mistik bir dünyada canavarlara karşı savaştığı yapım, son on yılın en kötü çıkış yapan yapımları arasında yer alıyor.

Hem BioWare tarafından yapılması hem de 'Destiny'i bitirecek oyun' olarak lanse edilmesi Anthem'in çıkış sürecini büyük oranda zedeledi. Oyun çıkış yaptıktan sonra sunucularda yaşanan problemler ve oyunun içerik tarafında da anlamsız hissetirmesi projenin başarısız olmasına neden oldu.

3. Batman: Arkham Knight

Batman üçlemesinin en güncel halkası olan Arkham Knight, Kara Şövalye'ye hayat verdiğimiz en büyük yapımlardan biri oldu. Batmobile aracımıza atlayıp Arkham'da adalet dağıttığımız oyun özellikle PC platformu üzerinde adeta oynanmaz bir durumdaydı.

Arkham Knight üst düzey sistemlerde bile performans sıkıntılarıyla karşı kalıyor, stabil bir deneyim sunmanın yanından bile geçemiyordu. Bu problemler daha sonra güncellemeler aracılığıyla çözüldü. Fakat oyun hala yaptığı kötü çıkışıyla anılıyor.

4. Sid Meier's Civilization V

Gerçek strateji hayranlarının en sevdiği oyunlardan biri olan Civilization V de bu listedeki oyunlarla benzer bir kaderi paylaştı. Sevilen strateji oyunu çıkış yaptığı ilk günlerde birçok oyuncunun sabrını sınamıştı.

Art arda yaşanan çökmeler, yapay zekanın hantallığı ve oynanış mekaniklerinin dengesizliği oyunun çıkış sonrası yoğun eleştiri almasına sebep oldu. Fakat geliştirici daha sonra birçok yama yayımlayarak Civilization V'i en iyi strateji oyunlarından biri haline getirdi.

5. Vampire: The Masquerade - Bloodlines

Listemizdeki en eski yapımlardan biri olan VTM - Bloodlines, aynı zamanda Half-Life'in oyun motoruyla geliştirilen ilk oyunlar arasında yer alıyor. Oyuncuların bir vampire hayat verdiği yapım unutulmaz bir rol yapma deneyimi sunsa da başta adeta oynanmaz bir haldeydi. 

Bir noktada oyuncuların yayınladığı yama paketleriyle ancak oynanabilir hale gelen oyun, 2000li yılların unutulmaz başyapıtları arasında yer alıyor. Oyunu o dönem oynayan oyuncular ise çıkış sürecindeki hataları anımsayacaktır.

6. Cyberpunk 2077

CD Projekt RED'in geliştirdiği Cyberpunk 2077 için son on yılın en büyük hayal kırıklıklarından biri diyebiliriz. Geliştirme sürecinden adeta tamamlanmadan çıkan oyun, şirketin onlarca davayla karşı karşıya kalmasına ve geliştiricilerinin ölüm tehditleri almasına dahi neden oldu.

Duyurulmasından sekiz yıl sonra çıkış yapan Cyberpunk 2077, yayımlanan onlarca güncellemeye rağmen hala söz verilen yapım olmaktan oldukça uzak. Belki bir gün çok daha iyi bir oyun olabilir. Fakat bu süreçte Cyberpunk 2077 korkunç çıkış sürecinden dolayı devasa bir hayal kırıklığı olarak hatırlanacak.

7. Assassin's Creed Unity

Assassin's Creed serisinin en tartışmalı oyunlarından biri olan Unity oyuncuları Fransız İhtilali dönemine götürdü. Fakat yapım çıkışında bunu o kadar başarısız bir şekilde yaptı ki, düşük FPS, çökme hataları, çalışmayan yapay zeka ve grafiksel problemler geliştirici firma Ubisoft'un hisselerinde düşüşe neden oldu.

Assassin's Creed Unity daha sonra serinin güzide oyunlarından birine dönüşse de başta sahip olduğu problemler yüzünden video oyun tarihinin en kötü çıkış yapan oyunlarından biri olarak biliniyor.

8. Final Fantasy 14

Final Fantasy serisini MMORPG formatıyla birleştiren Final Fantasy 14, şu an bulunduğu noktayla günümüzdeki en başarılı MMO'lar arasında yer alıyor. Fakat oyun çıkış yaptığı ilk dönemde olumsuz eleştiri yağmuruna tutulmuş ve iyi bir MMORPG'den çok uzak olduğunu göstermişti.

Buna rağmen pes etmeden yapımı sürekli cilalayan geliştirici ekip Final Fantasy XIV'ı en başarılı oyunlardan biri haline getirdi. Öyle ki World of Warcraft'ı bırakan birçok oyuncu artık Final Fantasy 14 oynuyor.

9. Star Wars: Battlefront 2

Star Wars:Battlefront 2, Electronic Arts'ın Star Wars serisini tekrar hazine sandığı olarak gördüğü bir süreçte çıkış yaptı. Fakat oyun içi alışverişler, ganimet kutuları ve yüksek fiyatlı karakterlerden sonra oyun dünyasında birçok tartışma çıktı.

Oyun birçok açıdan başarılı bir yapım olsa da çıkış sürecinde gerçekleşen bu tartışmalar dolayısıyla başarısı uzun bir süre görülmedi. EA daha sonra geri adım atarak oyun dünyasıyla uzlaştı ve Battlefront 2 de sevilen çevrimiçi savaş oyunları arasında yerini aldı.

10. Destiny 2

Destiny 2 özellikle son genişleme paketiyle beraber Steam'in en çok oynanan oyunları arasında bulunuyor. Fakat popüler oyun çıkış yaptığı ilk günlerde hiç sevilmedi. Hatta oynayan kitle geliştirici Bungie'ye karşı adeta savaş açtı ve oyunu oynamayı bıraktı. 

Dengesiz yapısı, iğne iplikle tutturulmuş silah sistemi ve birçok farklı sorun oyuncu sayısının azalmasına neden olunca geliştirici ekip Destiny 2'yi yoğun bir çıkış sonrası geliştirme sürecine soktu. Böylece yapım günümüzde en çok oynanan çevrimiçi FPS'lerden biri oldu. Bazen geliştiricilerin inat etmeden oyuncu kitleyle iletişim kurması gerekiyor.

11. Total War: Rome 2

Total War: Rome 2 serinin en sevilen oyunlarından biri olsa da çıkış yaptığı ilk günlerde özellikle strateji severleri çok kızdırmıştı. Oyunun üst düzey sistemlerde bile vasat performansa sahipti ve yapay zeka özellikle savaşlarda oyun deneyimini baltalıyordu.

Oyunun geliştiricisi olan Creative Assembly daha sonra birçok güncellemeyle oyunun problemli yanlarını telafi etti. Sonrasında Total War: Rome 2 o kadar severek oynandı ki serinin en sağlam yapımlarından biri haline geldi.

12. Fallout 76

Fallout serisini çevrimiçi bir boyuta taşıyan Fallout 76, Bethesda'nın en kötü çıkış yapan oyunlarından biri oldu. Fallout 4 ile büyük benzerlikler gösteren oyun birçok oyuncuyu tek bir Fallout evreninde toplamak istese de teknik problemler, yanlış kararlar ve sıkıntı sunucular yüzünden geçer not alamadı.

Bununla beraber birçok skandala karışan Fallout 76, geliştirici ekibin büyük uğraşları sonucu ancak temiz bir geri dönüş yapabildi. Böylece oyun kötü çıkışıyla hatırlansa da şu an severek oynanabilecek keyifli bir yapım haline geldi.

13. Warcraft 3 Reforged

Eş zamanlı strateji oyunlarının en sağlam üyelerinden biri olan Warcraft 3, geçtiğimiz yıl Reforged adı altında tekrar çıkış yaptı. Fakat oyun orijinal yapımın iyi olduğu her şeyi daha kötü hale getirirken söz verilen hiçbir yeniliği de bünyesinde barındırmadı. 

Oyunu geliştiren ekip ise 8 ay sonra dağıldı ve proje hiçbir şart talep etmeden iade politikasına tabii tutuldu. Serinin hayranları oyunları dilediği gibi iade ederken, Warcraft 3 Reforged da en kötü çıkış yapan oyunlar arasına yerleşti. Yapım 2002'deki o unutulmaz deneyimi tekrar yaşatmak için yola çıktı fakat ne orijinale sadık kaldı ne de seriye bir yenilik getirdi.

İlginizi Çekebilir

VALORANT 3.07 Yama Notları Belli Oldu: Jett'e Önemli Bir Güncelleme Geldi
Ülkemizdeki Oyun Sektörünün Macerasına Işık Tutacak ''Türk Oyun Sektörü Belgeseli''nin İlk Bölümü Yayınlandı
Sizleri Sadeliğin Derin Dünyasına Götürecek, Siyah ve Beyaz Görselliğe Sahip 13 Oyun

Popüler İçerikler

DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti Belediyelerine Kayyum Atandı
Deha Dizisinden Dilan Polat ve Sıla Doğu'nun Olaylı Dansına Gönderme
Milyonlarca Emekliyi Bekleyen Tehlike! Emekli Maaş Zammında Sıfır Zam Endişesi
YORUMLAR
06.10.2021

cyberpunk ölüm tehtitleri konsunda haklılar aq yıllarca bekle gelen şeye bak

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ