Bunu Neden Yaptınız? İnsanlığın Restorasyon Konusunda Daha Çok Yolu Olduğunun Kanıtı 15 Trajedi

Restorasyonu çok başka anladığımız ortada! Sadece ülkemizde değil dünyada da tarihimiz yok ediliyor!

Kaynak: 1 2 3 4

1. Ecce Homo

Latince 'İşte İnsan' anlamına gelen İsa'yı anlatan bu fresk, Elias Garcia Martinez tarafından yapılmıştı. Cecilia Gimenez zamanla yıpranan bu eserin restorasyonunu yaptıktan sonra eser bambaşka bir hal aldı. 

Küçük bir İspanyol kasabası olan Borja, bu krizi fırsata çevirdi ve internette popüler hale gelen bu restorasyon faciasını turizm için kullandı. Dünyanın en kötü restorasyonu afişleri bile hazırlattı.

2. Meryem Ana ve İsa Bebek

Kanada'daki heykelin saldırıya uğraması ve İsa Bebek'in başının koparılmasının ardından orijinal fotoğraflara güvenerek bir restorasyon çalışması başlatıldı. Heather Wise bu iş için gönüllü oldu ama yapılan restorasyon sonunda İsa'nın kafası orijinali bir yana bir insan kafasına bile benzemiyordu. Çalışma, bir heykel restorasyonunda ne yapılmaması gerektiğini anlatan harika bir örnek oldu. Restorasyonun son hali sosyal medyada yayıldıktan sonra çalınan kafa, hırsızlar tarafından geri bırakıldı ve 'doğru' bir restorasyonun yolu açılmış oldu.

3. Çin Seddi

Çin Seddi'nin büyük bir kısmı tarih boyunca onarıldı. Ancak, 2016'da yapılan bir restorasyon çalışması daha öncekilerden farklı oldu. Çin Seddi'nin 780 metrelik kısmı orijinaline sadık kalınarak yapılmak yerine, beton dökülerek sıradan bir yürüyüş yolu haline getirildi.

4. Tutankamon'un Maskesi

3000 yıllık Firavun Tutankamon'un maskesi sakalının restorasyonu 2014'de yapıldı. Ancak, restorasyona uygun olmayan bir yapıştırıcının kullanılmasıyla ortaya başarısız bir sonuç çıkmış oldu.

5. Matrera Kalesi

İspanya'da 9. yüzyılda inşa edilen kale, orijinal halini koruyamasa da yüz yıllar boyunca ayakta kaldı. 2010-2015 arasında restore edilen kalenin son hali tarihsel ve kültürel dokunun büyük oranda kaybolmasına neden oldu.

6. St. George Heykeli

İspanya'da bir kilisede 16. yüzyıldan kalma ve St. George'un (Aziz George) ejderhayla savaşmasını anlatan ahşap heykel de yaklaşık 500 yılın ardından insanların elinde büyük bir değişim yaşadı. 

Yerel bir sanatçının restorasyon çalışmasının ardından tarihi eser, çizgi film karakterine dönüşmüş.

7. Santa Barbara Heykeli

Brezilya'da 19. yüzyılda yapılan Santa Barbara'nın heykeli 2012'de 6 aylık bir restorasyon çalışması geçirdi. Çalışmayı yürütenler, heykelin üzerindeki 4 boya katmanını tamamen çıkarıp heykeli yeni baştan boyayarak heykelin orijinal güzelliğini kaybetmesine neden oldular.

8. San Antonio de Padua Heykeli

Kolombiya'da 17. yüzyılda yapılmış heykel 2018'de restore edildi. Çalışma sonunda heykelde orijinal haline göre dudak parlatıcısı, göz farı kullanılması ve yanaklarının daha kırmızı olması için reklendirilmesi, restorasyonu yapanları tepkilerin odağı haline getirdi.

9. Qing Hanedanlığı Freski

Çin Chaoyang'da bir tapınakta bulunan ve Qing Hanedanlığını anlatan fresk 2013'de restore edildi. 270 yıllık fresk restore edilirken orijinal renk ve temasına uyulmaması sonucunda ortaya Disney filmlerinden bir sahneyi andıran bambaşka bir fresk çıktı.

10. Bakire ve Çocuk Heykeli

İspanya'nın kuzeyinde Asturias bölgesinde 15. yüzyıldan kalma ahşap heykel, yerel bir esnafın aldığı özel izinle restore edildi ve heykel bir oyuncağı andırmaya başladı.

11. La Fonte dell'Abbondanza (Bereket Ağacı)

İtalya'nın Toskana bölgesinde bulunan fresk 2000 yılında bulundu ve 2011 yılında restore edilmesine karar verildi. Ancak restorasyon yapılırken yaklaşık 750 yaşındaki freske sansür uygulanarak ağaçtaki penis sembolleri silindi.

12. Buda Heykeli

Çin'de bulunan 1000 yıllık Buda Heykeli yerel halk tarafından 1995'te acemice restore edildi ancak 2018'de Xu Xin tarafından fotoğraflanana kadar fazla dikkat çekmemişti. Sonrasında yetkililer restorasyon yapan yerel halkı bilgisizlikle suçladı ve son yıllarda bu tür bir restorasyon çalışmasının yapılmadığını açıkladı.

13. Meryem Ana Tablosu

17. yüzyıldan kalma Immaculate Conception (Meryem'in Kusursuz Gebeliği) adlı tablo 2020 yılında restore edilmeye 'çalışıldı'. İlk denemenin ardından eser düzeltilmek istendi ancak ikinci deneme daha da kötü oldu. Restorasyonun ardından sanat uzmanları, kültürel mirası yok eden bu tür girişimlere karşı yasal düzenleme getirilmesini talep etti.

14. Lenin Heykeli

Rusya'da hemen her şehrin kendine ait bir Lenin heykeli var. Kuşkusuz ki Krasnodar Krai'deki en bahtsız olanı. Restorasyon sonrası orantısız şekilde uzun bir ele ve Lenin'le alakası olmayan yüze sahip oldu.

15. Sistine Şapel

Michalangelo'nun Sistine Şapeli'nin restorasyonuna dünyadaki birçok sanatçıdan tepki geldi. Aslını yansıtmayan pek çok düzeltme sanatçının eserine hakaret olarak kabul edildi. 

Fotoğraftaki figürün orijinali Tanrı'ya bakıyor. Restorasyon sonrası ise gözler unutulmuş!

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Tarih Bizi Affetmesin! Restorasyonu Faciaya Çevirmek Konusunda Kimsenin Elimize Su Dökemeyeceğini Gösteren Eserler
Ecdadımızın Kemikleri Sızlıyor! Restorasyon Konusunda Dünya Markası Olduğumuzun İspatı Mimari Facialar

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
YORUMLAR
18.10.2020

ispanyolların kafa güzel herhalde

18.10.2020

En usta olan sanatçılardan kalan eserleri, en acemilerin eline bırakmak utanç verici... İnsanlarda nasıl bir özgüven var şaşırmamak elde değil. Ayrıca renksiz halleri daha güzel görünüyormuş.

18.10.2020

cünkü modern sanat ayağına, geleneksel sanatlar öldü ve usta yetişmeyince ortaya bu komiklikler çıkıyor. yani emin ol bu restorasyonları da yapan "usta" belgesine sahiptir. cunku kimse para vermiyor sanata, hal öyle olunca yetenekli insan yetişmiyor ve ortam popçulara (modern sanat) kalıyor.

18.10.2020

#2 ne kadar kötü olduysa hırsızlar geri getirme kararı almış

TÜM YORUMLARI OKU (12)