Bunları Okulda Öğrenemezsiniz! Ufkunuzu İki Katına Çıkaracak 16 Coğrafi Gerçek

16. Everest dünyanın en yüksek zirvesi değildir.

Hatta, Everest'in yüksekliği dünyanın merkezinden ölçmeye kalkarsak Chimborazo yanardağı Everest'ten biraz daha uzundur. (Chimborazo 6384.26765 km, Everest ise 6379.43962 km'dir.) Eğer yüksekliklerini deniz seviyesiden ölçersek, Everest 8.8480392 metre yüksekliğindedir. Yani Everest'in dünyanın merkezinden yüksekliğini diğer zirvelerle karşılaştırırsak, dünyanın en yüksek 20 zirvesi arasına bile giremezdi.

15. Futbol takımları birbirlerine karşı farklı yarım kürelerde oynayabilirler.

Brezilya'daki Portekizce'de Büyük Sıfır anlamına gelen Zerao adıyla da bilinen Estadio Milton Correa stadyumu tam olarak Ekvator'da yer alıyor, böylece takımlar farklı yarım kürelerde oynuyorlar.

14. Nemo Noktası dünyadaki ulaşması en zor noktadır.

Pasifik Okyanusu'nda bütün kara parçalarından en uzakta olan bir nokta vardır. Öyle ki en yakın kara parçası 2687.60448 kilometre uzakta. Bu yer ayrıca ulaşılmazlık kutbu olarak da biliniyor. En yakın kara parçalarından bazıları: Ducie Adası, Motu Niu Adası ve Maher Adası.

Bu nokta Jules Verne'nin ünlü kitabındaki (Denizler Altında Yirmi Bin Fersah) Kaptan Nemo'nun anısına isimlendirilmiş.

Bu bölge karadan o kadar uzak ki, en yakındaki insanlar çoğu zaman astronotlar oluyor! Çünkü Uluslararası Uzay İstasyonu, dünyanın çevresini en fazla 415.2 kilometre uzaktan dolanıyor.

13. Aynı anda dört bölgede olabilirsiniz.

Dört Köşe, Arizona, Utah, Colorado ve New Mexico'nun bileştiği bir bölge. Bu yüzden tek seferde dört bölgede birden olabilirsiniz.

12. Buzullar Dünya'daki tatlı suların çoğunu depolar.

Dünya'daki kara parçalarının yaklaşık %10'u buzla kaplıdır. Bu %10, dünyanın tatlı sularının yaklaşık olarak %75'ini depolar.

Eğer sadece donmamış tatlı suları ele alırsak, Rusya'daki Baykal Gölü'nün tatlı suların %20'sini depoladığı söylenebilir.

11. Avustralya'daki Dingo Çiti, Çin-Rusya sınırından daha uzundur.

19. yüzyılda koyun çiftçiliği Avustralya'daki ana ekonomik sektörlerden biriydi. 1880'lerde çiftlikler koyun sürülerini yaban köpeklerinden koruyacak bir çit inşa etmeye kadar verdiler. Bu çit 5,613 kilometre, Çin-Rus sınırı ise 4,209 kilometre uzunluğundadır.

10. Dünyanın en büyük çölü Antarktika'dadır.

Çöl her zaman sıcak hava ve kum anlamına gelmez. Hatta çöl, neredeyse hiç su, yağmur, kar, ağaçlar ya da bitkiler bulunmayan kuru bir bölgedir. Yani, soğuk bölgeler de çöl sayılabilir. 

Bu yüzden de dünyanın en büyük çölü Antarktika'dadır. Bu bölge 1.398 × 1013 m2 büyüklüğündedir.

Sahra Çölü ise en büyük sıcak ve üçüncü en büyük çöldür.

9. Pheasant Adası altı ayda bir devlet değiştirir.

İspanya ve Fransa'ya ait Bidasoa Nehri'ndeki Pheasant Adası yılın 6 ayı İspanya'ya, diğer 6 ayı ise Fransızlara ait.

Üzerinde yaşam olmayan ada, aynı zamanda halka kapalı.

8. Lut Gölü deniz seviyesinin altındadır.

Lut Gölü'nün seviyesi her yıl bir metre azalır. Bugünlerde deniz seviyesinin altında 430.3776 metredir.

7. Kanada'da göldeki bir adadaki göldeki adadaki gölde ada vardır.

Victoria Adası Kanada Arktik Takımadaları'ndadır. Bu ada göldeki bir adadaki göldeki adadaki göldeki bir adadır. Muhtemelen insan ziyaretiçisi de hiç olmamıştır.

6. Er Wang Dong ve Hang Son Doong mağaraları o kadar büyüktürler ki kendi iklimleri vardır.

Çin'deki Er Wang Dong'un geçitlerinin şu anki uzunluğu 42.1389048 kilometredir. O kadar büyktür ki kendi iklimi ve bitkileri vardır. Yerliler hava durumunu genellikle mağarayı izleyerek öngörürler. Eğer içerisi sisliyse, dışarısı yağmurlu olacaktır.

Vietnam'daki Hang Son Doong yaklaşık 152.4 metre derinliğindedir. İçinde yağmurlu zamanlarda bazı kısımların sel altında kalmasına neden olan bir nehir bulunmaktadır. İçeride bitkiler ve ağaçlar da vardır.

5. Appalaş Dağları kısalırken Himalayalar uzamaktadır.

Appalaş Dağları Kuzey Amerika'da bulunan bir sıradağ sistemidir. Yükseklikleri 2.0372832 kilometredir. Rocky Dağları ve Himalayalar ile karşılaştırıldığında o kadar uzun olmasalar da, bir zamanlar Appalaş Dağları Himalayalar'dan daha yüksekti. Durum şu ki, Himalayalar daha gençtir ve Hindistan'ın hareketlerinin Asya kıtasına büyük basınç uygulaması nedeni ile hala yükseliyorlar. Appalaş Dağları da aynı şekilde oluşmuştu fakat bugün onları yükselten bir güç bulunmamakta.

4. Morityus'ta 7 farklı rengi olan toprak kumulları vardır.

7 farklı renkte toprakların tadını çıkarma şansınız var: Kırmızı, kahverengi, mor, yeşil, mavi, lila ve sarı. Kum rastgele farklı katmanlar halinde bulunuyor. Eğer elinizde karıştıracak olursanız, yine kendi renklerine ayrılıyor!

3. Avustralya'nın Anna Creek İstasyonu İsrail'in alanından daha büyüktür.

1863 yılında kurulan Anna Creek İstasyonu dünyanın en büyük işlev halindeki sığır istasyonudur. 23,677,671,300 m² alan kaplar. İsrail'in kapladığı alan ise 22,071,878,700 m²'dir.

2. Diomede Adaları 3.8624256 kilometre uzaklıkla uluslararası sınırlardadırlar ve aralarında 21 saat fark vardır.

Bering Boğazı'nın ortasında bulunan adalardan batıdaki Ratmanov Adası Rusya'ya aitken doğudaki Krusenstern Adası ABD'ye aittir. Uluslararası bir sınırla ayrılan adalar aynı zamanda Uluslararası Tarih Değiştirme Çizgisi ile de ayrılırlar. Yani Amerikan adasında saat cumartesi sabah 6 iken diğer adada tarih pazar sabahı saat 9'u gösterir.

1. Pasifik Okyanusu o kadar büyüktür ki kendi antipotuna sahiptir.

Dünya üzerindeki herhangi bir noktanın antipotu Dünya üzerinde çap olarak burasının zıttı olan noktadır. Hiç Dünya üzerindeki hangi noktanın sizin tam karşınızda olduğunu merak ettiniz mi? Eğer düşündüyseniz antipotu da düşündünüz demek oluyor. 

Pasifik Okyanusu ise o kadar büyük ki, eğer dünyanın merkezinden geçecek bir dalış yapsaydınız kendinizi yine Pasifik Okyanusu'nda bulurdunuz.

Bonus: Beşeri korkutucu delikler

İşte Napa County, California'daki Berryessa Gölü'nde bulunan Monticello Barajı atık su borusu ağzı. Yerliler tarafından Görkemli Delik adıyla da biliniyor. 1953 ve 1957 yıllar arasında inşa edilen deliğin çapı yaklaşık 22 metre genişliğinde. Bu tür yapılar kuru mevsimlerde barajlardaki fazla suyu çekmek için yapılıyor.

Bilim insanları Guatemala Obruğu'nun doğa tarafından değil, muhtemelen insanlar tarafından yapıldığını varsayıyor.

Yer bilimci Sam Bonis muhtemelen patlayan bir kanalizasyon borusunun ya da fırtına giderinin bu gediğin oyulmasına neden olduğunu söylüyor. Obruğun tahmini genişliği 18.28800 metre, derinliği ise 91.44 metre. Ayrıca bu felaketin muhtemelen tropikal fırtına Agatha'dan dolayı yaşanan sel sonucu tetiklendiğini de itiraf ediyor.

Popüler İçerikler

Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
YORUMLAR
07.11.2018

VİRGÜLDEN SONRA SEKİZ RAKAM KOYMAK NEDİR ARKADAŞ?

yapacağınız çeviriyi... gogle translate'den sonra bir göz atın ne çıktığına.

07.11.2018

bu kadar küsüratlı yazınca en çok ben araştırdım demek mi oluyor?

07.11.2018

milimi milimine ölçmüşlerse demek :)

TÜM YORUMLARI OKU (13)