Bunları Duymak Tüylerinizi Ürpertecek! Adını Mitolojiden Alan Medea Kompleksi Nedir?

Sırf kocasına duyduğu intikam yüzünden kendi çocuklarını kendi eliyle öldüren Medea'nın hikâyesini duydunuz mu? Euripides'in baş yapıtı Medea oyunu işte tam olarak bunu anlatır. Medea'nın hikâyesi hem acı hem de intikam ile doludur. Öfkeden ve nefretten gözü o kadar dönmüştür ki kendi çocuklarına bile acımamıştır. Mitolojideki bu olay psikiyatride yaygın olan bir komplekse de ismini vermiştir. Bir diğer ismi 'Boşanmada kötü niyetli anne sendromu' ve 'Medea kompleksi' nedir? Sizler için araştırdık.

Euripides'in Medea oyunundan kısaca bahsedelim. Kolhis'in kraliçesi Medea canından çok sevdiği, uğruna ailesini karşısına aldığı kocası İason tarafından ihanete uğrar.

İason, Medea'ya Korinkhos kralı Kreon'un kızı Glauke ile nişanlanacağını söyler.

Üstelik Korinkhos kralı kızının rahatı için Medea'ya çocuklarını da alıp gitmesini söyler. Bunları duyan Medea hem yıkılır hem de nefret dolar.

Korinkhos'ta bir gün daha kalmak için izin isteyen Medea izni aldıktan sonra. İntikam almak için bir plan yapar. Öfkeden gözü dönen Medea, yeni gelin Glauke'ye hediye olarak altın bir taç ve bir elbise gönderir.

Prenses Glauke, elbiseyi ve tacı giyer giymez hayatını kaybeder. Kral babası da kızına sarıldığı an oracıkta can verir.

İason'dan hırsını alamayan Medea, İason'un canını daha çok yakmak ister. İason'dan olan çocuklarını katleden Medea Atina'ya döner. Kendine yeni bir hayat kurmak isteyen Medea burada Atina kralı Pandion'un oğlu Aigeus ile evlenir.

Çocuklarını ve nişanlısını kaybeden İason sefil bir hayat yaşamaya başlar. Argo gemisinin dümeninin kafasına düşmesi ile can verir.

Medea ve İason'un hikayesindeki ayrıntıları öğrenmek için bakabilirsin. :)

Çocuklarını Gerçekten Öldürdü mü? Kolhis Prensesi Büyücü Medea'nın Öyküsü

Psikiyatrideki ''Medea kompleksi'' ismini bu hikayeden alır.

Diğer ismi ''Boşanmada kötü niyetli anne sendromu'' olan bu sendromda bir eş aldatıldığında intikam almak için çocuğunu veya çocuklarını kullanır.

Sendromun belirtilerinde ebeveynin çocuğuna diğer ebeveyni kötülediği, kavgalarını çocuğa yansıttığı, çocuk diğer ebeveyn ile görüştüğünde çocuğun suçlu hissetmesi için davranışlarda bulunduğu görülür.

Özellikle boşanmalarda çocuğun diğer ebeveyni ile görüşmesi çeşitli nedenler gösterilerek engellenmek istenir. Bunun için mahkemeye talepte bile bulunulur. Çocuğun diğer ebeveynine kin ve nefret duyması için söylemlerde bulunulur.

Kısacası ebeveyn kendi mutsuzluğunu ve öfkesini çocuğuna yansıtır. Çocuğunu ise intikam aracı olarak kullanır.

Bu gerçek tüylerimizi ürpertse de bunun son raddesi tıpkı Medea gibi eski eşinden intikam almak için çocuklarını gerçekten öldürmek ile sonuçlanabiliyor.

Evlenmek kadar boşanmak da çok normal bir süreç. Umuyoruz ki hiç bir çocuk intikam aracı olarak kullanılmaz. Sevgi dolu ve psikolojilerini önemseyen ebeveynler ile yetişirler.

İlgini çekebilir.

Freud Analizine Göre Sen Hangi Komplekse Sahipsin?
Dünyanın En Kötü Anne ve Babası Ödülüne Aday 25 Kişi

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mültecilere Yeşil Işık Yaktı: ''3.5 Milyon Mülteci Şu An Ülkemizde''
Acun Ilıcalı'dan Ses Getirecek Proje: Fenerbahçe, Rihanna ve ASAP Rocky ile İş Birliği Yapmaya Hazırlanıyor!
Dudak Dudağa Öpüşmüşlerdi: Sıla Doğu ve Dilan Polat'a "Hayasızca Hareket" Suçundan Soruşturma Başlatıldı!