"Bunca Zaman Boşa Yaşamışım" Diyeceksiniz! Erkeklerde Cinsel İktidarsızlık İle İlgili Merak Edilen Her Şeyi Cevaplıyoruz

Ülkemizde iktidarsızlığın görülme oranı azımsanmayacak kadar yüksek ne yazık ki. Yani yalnız değilsiniz, bunu sizinle birlikte yaşayan birçok insan var! Önemli olan sızlanmak değil, ne yapabiliriz onu düşünmek. İşte, iktidarsızlıkla ilgili merak edilen her şeyi sizin için tek tek cevapladık!

1. Cinsel iktidarsızlık nedir?

Aslında bilinenin aksine cinsel iktidarsızlık sadece 'cinsel organının sertleşmemesi'ni değil, aynı zamanda 'erkeğin erken boşalma sonucu eşini tatmin edememesi' gibi durumları da içerisinde barındıran bir sorundur. Bu nedenle, 'tatmin edici seksüel performans yaşamaya yetecek kadar ereksiyonu sağlayamamak ve devam ettirememek' olarak tanımlanabilir. Cinsel ilişki sırasında penis dokularına kan dolmasıyla yaşanan basınç artışı, ereksiyon halinin devamlılığı için hayati bir önem taşıyan Tunica Albuginea adlı bağ dokusunu uyarır. Uyarılan bu bağ dokusu, penisteki kan akışını sabitler ve ereksiyon halinin korunmasını sağlar. İşte çeşitli fizyolojik ve psikolojik nedenlerle sekteye uğrayan bu döngü, 'sertleşme sorunu'na neden olur. Cinsel iktidarsızlık, 'sertleşme bozukluğu' veya 'erektil disfonksiyon' olarak da adlandırılabilir.

2. Sertleşme sorunu yaş ile birlikte mi artar?

Çoğu erkeğin hayatının belli bir döneminde sertleşme bozukluğu yaşadığı bilinmektedir. Ancak yapılan bazı araştırmalara göre 40–70 yaş arası erkeklerin %30′unun sertleşmeyle ilgili sorunlar yaşadığı tespit edilmiştir. İlerleyen yaşla beraber bu sertleşme problemlerinin görülme sıklığı ve şiddeti de artmaktadır. 40'lı yaşlarda %10 ile 40 arasında görülen sertleşme sorunu, 70’li yaşlarda %50 ila 80 oranında artmıştır.

3. İktidarsızlığın nedenleri nelerdir?

Erkek cinsel organının ideal ereksiyon düzeyine erişememesinin altında pek çok neden yatıyor olabilir. Ancak genel olarak iktidarsızlığın altında yatan nedenleri psikolojik ve fizyolojik olarak iki gruba ayırmak mümkündür. Sertleşme sorununun altında anksiyete, kronik uykusuzluk, depresyon, travma sonrası stres bozukluğu ve başarısızlık korkusu gibi psikolojik nedenler olabilir. Fizyolojik nedenler ise, endokrinal sistem bozuklukları, alzheimer, beyin ve omurilik tümörleri, MS, epilepsi, kalp ve damar hastalıkları, ilaç kullanımı, sigara kullanımı veya düzensiz bir yaşam tarzı olabilir.

4. Cinsel iktidarsızlığın tedavisi nasıldır?

İktidarsızlık tedavisinde çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Ancak öncelikle sorunun kaynağına inmek ve iktidarsızlığın altında yatan nedenleri belirlemek gerekir. Hekim, yaptığı bazı tetkiklerle sorunun kaynağını belirler ve tedavi için yöntem belirler. Eğer sorun psikolojik kökenliyse, genellikle cinsel hayatı düzenlemeye yönelik adımlar atılır. Kişinin cinselliğe yaklaşımı araştırılarak, bunu düzenleyici yönde önerilerde bulunulabilir. Diğer tedavi yöntemleri ise, vakum uygulaması, penis içine iğne uygulaması, idrar kanalına ilaç uygulaması, ağız yoluyla ilaç kullanımı, hormon kullanımı ve cerrahi tedavidir. Ayrıca ameliyatla penis içine protez yerleştirilmesi de bu yöntemlerden biridir.

5. Cinsel iktidarsızlık yaşıyorum ne yapabilirim?

Elbette ki öncelikle bir uzmandan yardım almanız ve sorunun altında yatan nedeni ortaya çıkarmanız gerekiyor. Ardından zaten buna yönelik uzmanınız tarafından bir yöntem izlenecektir. Ancak sizin de yapabileceğiniz şeyler var. Öncelikle bu durumu partnerinizle konuşmanız gerekiyor. Cinsel uyum, yetersiz ereksiyon ve erken boşalma gibi durumlarda, partnerlerin bu sorunları konuşması, açık açık isteklerini ve beklentilerini birbirlerine anlatması; bazen sorunun tedaviye gerek kalmadan ortadan kalkmasına neden olabilir. Eğer sigara kullanıyorsanız sigarayı bırakmanız ve düzenli egzersiz yapmanız, sertleşme bozukluğunun tedavisinde oldukça etkilidir. Elbette ki yapacaklarınız bunlarla da sınırlı değil. Alkol tüketimini azaltın, vücudunuzu ağır ve sağlıksız yiyeceklerle yormayın. Bol bol sebze, meyve ve lifli yiyecekler tüketin. Hayatınızdaki stres faktörünü olabildiğince kontrol altına almaya çalışın. Meditasyon, yoga veya yürüyüş gibi egzersizler stres faktörünü minimumda tutmanıza yardımcı olur. Ve en önemlisi uyku düzeninize özen gösterin. Aynı saatlerde uyuyup uyanmaya ve vücudunuzun uykusunu yeteri kadar alıp almadığına dikkat edin.

6. İktidarsızlık problemi yaşayan bir kişi hangi doktora başvurmalıdır?

Sertleşme bozukluğu oldukça komplike bir durum olduğu için yalnızca bir doktor tarafından değil, birden çok doktor tarafından değerlendirilebilir. Farklı branşlardaki uzmanlar bu durumu değerlendirerek, sorunun kaynağına inebilir. Başta androloji uzmanı olmak üzere üroloji uzmanı, psikiyatrist, nörolog, doğum kontrol uzmanı, iç hastalıkları doktoru, ve endokrinolog bu alanla ilgilenmektedir.  Bu tür bir sorunu olan kişi öncelikle bir Üroloji-Androloji uzmanına başvurarak sorununu tüm açıklığı ile ifade etmelidir.

7. Erken boşalmanın nedenleri nelerdir?

Erken boşalmanın nedenleri de kişiye göre değişmektedir. Sorunun kaynağı fizyolojik ya da psikolojik olabilir. Psikolojik kaynaklı erken boşalmaların nedeni genellikle ergenlik döneminde edinilen alışkanlıklarla ve kaygılarla ilgilidir. Herkesten gizli ve aceleyle yapılan mastürbasyon ya da mastürbasyon yapmaktan ötürü duyulan suçluluk hissi zamanla erken boşalmaya neden olabilir. Genellikle cinselliğin bir tabu olduğu, günah ve ayıp sayıldığı bir ailede yetişmek, erken boşalma sorununa neden olur. Ayrıca cinsel anlamda deneyimsizseniz,  cinsel ilişki sırasında aşırı heyecanlanıyorsanız, heyecanınızı kontrol edemiyorsanız ya da cinsellikle ilgili yanlış bilgi ve düşüncelere sahipseniz, bu da erken boşalmanıza neden olabilir. Yine çocukluk döneminde yaşanılan tacizler, tecavüzler, ilk cinsel ilişkinin travmatik olması ya da ensest ilişkiler, erken boşalmanın nedenleri arasındadır. Fizyolojik kaynaklı erken boşalmalar ise genellikle, şeker hastalığı, ilaç kullanımı, kronik alkolizm, kalp hastalıkları, prostat problemlerine bağlıdır. Bunun dışında yoğun iş temposu, aşırı stres, uykusuzluk ve kötü beslenme düzeni de erken boşalmanın nedenleri arasındadır.

8. Erken boşalmanın tedavisi var mı?

Elbette ki var. Prof. Dr. Halim Hattat 'İlaç tedavileri, cinsel terapi egzersizleri, boşalma refleksini kontrol eden kasların eğitimi, penis damar ve sinir sisteminin geliştirilmesi, bazen de altta yatan ve erken boşalmaya yol açacak prostat enfeksiyonunun, hormon dengesizliğinin, idrar yolu enfeksiyonun tedavisi ile' erken boşalma probleminin çözümlenebileceğini vurguluyor. Elbette ki öncelikle bir uzmana danışmalı ve yaşadığınız bu sorunun fizyolojik kaynaklı mı yoksa psikolojik kaynaklı mı olduğunu tespit etmeniz gerekiyor.

9. Ortalama boşalma süresi ne kadardır?

Bu konuda değişik yaş gruplarındaki erkeklerin incelendiği bir araştırma bulunuyor ve ortalama boşalma süresinin 5.4 dakika olduğu tespit edilmiş. Ancak bu sürenin 50 saniyeden 44 dakikaya kadar değiştiği de araştırmanın bir diğer verisi. Yani buradan ideal boşalma süresinin 5.4 dakika olduğunu da anlamış oluyoruz...

10. Erken boşalma teşhisi nasıl konur?

Tanı elbette ki bir hekim tarafından konmalıdır. Ancak genellikle cinsel birleşme sonrasında, yani penis vajinaya tamamiyle girdikten sonra 1 dakika içinde boşalırsanız; bu durum 'erken boşalma' olarak adlandırılır.

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
11.01.2019

Abartmayın 30 dakikadan sonrası eziyettir zulümdür işkencedir. :))

12.01.2019

çokta yanıldığını düşünmüyorum 20-30 dk bence gayet güzel 40 dk 50 dk artık partnere ilgi azalabiliyor mesela. odak kayboluyor vs.

11.01.2019

7. Erken boşalmanın nedenleri nelerdir? yanlis partner secimi

11.01.2019

Psikolojik ya benim 3. veya .4 kez bir başkasıyla ilişki yaşadığımda olmuştu gevşedikten sonra sıkıntı kalmıyor. Stres altında veya fazla gereksiz düşünceler içinde ise kısa sürer. 1-2 bardak shot atsın başlamadan önce miss :D Kondom kullanın!

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ