Buna İnanamayacaksınız! Topuklu Ayakkabının Erkeklerden Kadınlara Geçiş Süreci

Tüm zamanların favori ayakkabısı topuklu ayakkabıyı bir zamanlar sadece erkeklerin giydiğini biliyor muydunuz? Günümüzde estetik duruşuyla tercih edilen topuklu ayakkabılar, bir zamanlar şu ankinin aksine bazı alanlarda ayırt edilebilmek için kullanılmış. Elizabeth Semmelhack tarafından aktarılan topuklu ayakkabıların erkeklerden kadınlara geçiş süreci işte tam şurada 👇

Bir zamanlar şıklık göstergesi değildi.

Şimdilerde kadınların vazgeçilmezi topuklu ayakkabılar, yüzyıllar önce atlı askerlerin tercih ettiği bir ayakkabı modeliydi. Ok atan askerlerin atlarının üzerinde dengede kalmasını sağlayan topuklu ayakkabılar, şıklık yerine işlevi için kullanılıyordu.

İranlı atlı askerlerden sonra Avrupa topuklu ayakkabı ile tanıştı.

İran atlı askerlerinde topuklu ayakkabı kullanımı oldukça yaygındı. İran Şahı Abbas, batı ile görüşmelerini sıklaştırdı ve 1599 yılında Avrupa'ya bir heyet gönderdi. İran Şahının gönderdiği bu heyet ile Avrupa topuklu ayakkabı ile tanışmış oldu.

Yerdeki pisliklere basmamak için topuklu ayakkabı giyilirdi.

Avrupalıların topuklu ayakkabıyla tanışmasından sonra neredeyse her yerde topuklu ayakkabılar erkeklerin kullanımındaydı. Çamura basmamak için kullanılmaya başlanmasıyla, topuklu ayakkabı bir konum göstergesi yani statü haline geldi.

Soylu erkekler topuklu ayakkabı giyerek sınıf ayrımını gözler önüne sermeyi amaçlıyordu.

Fransız Kralı XIV. Louis kısa boylu krallar arasında yer alırdı. 1.63 olan boyunu sıklıkla topuklu ayakkabı kullanarak kamufle ederdi. Kısa boylu krallar tarafından da tercih edilen topuklu ayakkabı aynı zamanda büyük ölçüde sınıf ayrımının göstergesi olarak da kabul ediliyordu.

Topuklu ayakkabı kullanımı gittikçe yaygınlaştı.

Üst sınıfların kullandığı topuklu ayakkabılar bir dönem sonra oldukça yaygınlaştı. Alt sınıflardaki erkeklerin de topuklu ayakkabı giymesiyle, soylu erkekler topuk boylarını daha da uzattı. Uzayan topuklar sayesinde şu anki yüksek topuklu ayakkabıların ilklerine imza atıldı.

Kırmızı topuk pahalı olanı ve savaşı çağrıştırıyordu.

Soylu erkekler, alt sınıf erkeklerden daha yüksek topuklar giyerek ayırt edilirken bir yandan da topuklarının farklı renk oluşuyla dikkat çekiyorlardı. Kırmızı renk boyalar o dönemde pahalı boyalar arasında yer alırdı. Kırmızı rengin pahalı oluşu ve savaşı çağrıştırması nedeniyle soylu erkekler, bu renk topuklar tercih ediyordu.

Kadınlar erkekler gibi görünmek isteyerek günümüzün feminen simgesini oluşturdu.

Elizabeth Semmelhack tarafından aktarılan bilgilere göre, 1630 yıllarında kadınlar, erkekler gibi görünmek istiyordu. Bu vesileyle topuklu ayakkabı giymeye başlayan kadınlar arttı ve denge bozuldu. 17 yüzyılın ortalarında erkekler topuklu ayakkabılardan iyice uzaklaştı. Bu dönemin sonlarına doğru ise topuklu ayakkabı kullanımı kadınlara kaldı. Erkekler ise düz taban ayakkabılar tercih etmeye başladı. 

Sizce topuklu ayakkabı modası tekrardan erkekler tarafından moda olabilir mi?

Bu içerikler de ilgini çekebilir:

Modada Minimalizmden Sıkılanlar Koşun Maksimalizm Tam Size Göre!
13 Adımda Serenay Sarıkaya'nın Aklımızı Başımızdan Alan Tarzını Analiz Ediyoruz
Şimdiye Kadar Neredeydi Diye Düşünüp Durduğumuz Son Moda Trendler

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR
08.04.2021

Bu akımı erkeklerden aldıkları için kadınlara teşekkürler.

Pasif Kullanıcı
08.04.2021

5. Gorsel cok fituristik.. yinede erkeklerden sogutmayin bi zahmet

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ