Norman Borlaug 1914-2009 yılları arasında yaşamış olan ABD'li bir tarımbilimci ve bitki patolojistidir. Gelişmiş tarım teknolojisiyle dünyadaki açlık sorununu yenmeyi amaçlayan ve insanlık tarihine görülmemiş ölçekte bir fayda sağlayan Yeşil Devrim'in öncülerinden olmasının yanı sıra, 1970 Nobel Barış Ödülü'nün de sahibidir.
Minnesota Üniversitesi'nde bitki biyolojisi öğrenimi gören Borlaug, aynı üniversitede bitki patolojisi dalında doktora derecesini aldı. Daha sonra Rockefeller Vakfı'nın Meksika'da uyguladığı Meksika Tarım Programı'nda araştırmacı olarak çalıştı. Tahıl bitkilerinin ıslahıyla uğraştı ve ürün verimi yüksek olan yeni ırklar geliştirdi. Borlaug'un Meksika hükümetiyle çalıştığı süre içinde Meksika'nın buğday üretimi üç katına çıktı; 1960'ların ortalarında ithal edilen cüce buğday, Pakistan ve Hindistan'ın buğday üretiminde de yüzde 60'lık bir artış meydana geldi.
Borlaug; tarım, nüfus kontrolü ve besin kaynakları konusundaki birçok oturum ve komiteye de danışman olarak katılmasının dışında 1986'da, Dünya Gıda Ödülü'nün verilmeye başlamasını sağladı. Buğday üretimi konusundaki yeni teknikleriyle Meksika, Çin, Hindistan, Pakistan ve Afrika ülkeleri dahil olmak üzere dünyada hiç bir insanın kurtarmadığından fazla hayat kurtarmış olduğu iddia edilen ünlü bilim insanı, kendi halkını dahi besleme kapasitesi olmayan ülkeleri uçurumun kenarından döndürmüş ve böylece insanlık tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır.