Bülent Ortaçgil Kimdir? Duayen Sanatçı Bülent Ortaçgil Kaç Yaşındadır, Nerelidir?

Yazdığı şarkılar yıllardır dillere destan olmuş, ustaların ustası diyebileceğimiz, romantik şarkıları yıllardır eskimemiş isimlerin başında gelen Bülent Ortaçgil biyografisi merak ediliyor. Bülent Ortaçgil'in yaşı merak konusuyken, duayen sanatçının ilk albümünden bugüne sanat yaşamı ile bir efsane olan Bülent Ortaçgil'in kariyeri başarılarla dolu.

Bülent Ortaçgil Kimdir?

1 Mart 1950 doğumlu olan Bülent Ortaçgil Türk besteci, söz yazarı ve müzisyendir. Babası askeri tıpçı, annesi ev hanımı olan Bülent Ortaçgil, Ankara doğumludur. İlkokula doğduğu yer olan Ankara'da başlayan Ortaçgil, sonradan ailesinin taşınmak zorunda kaldığı İstanbul'da eğitimine devam etmiştir. Liseyi Kadıköy Maarif Koleji, bugünkü adıyla Kadıköy Anadolu Lisesi bünyesinde devam eden Ortaçgil, lise yıllarında müzik çalışmalarına başladı.

Maarif Koleji'nde bugün kendisi gibi duayen olan bir çok isimle müzik yapan Ortaçgil, ilk olarak Mazhar Alanson ile birlikte gitar çalmaya başladı.

The Beatles'tan Çok Etkilendi

Lise yıllarında aralarında bugünün duayen isimlerinin de bulunduğu kişilerle çalmaya başlayan Ortaçgil ve çevresindekilerin favori tarzı, döneme de damgasını vurmuş olan Rock'n Roll oldu. Özellikle The Beatles'tan fazlaca etkilenen Ortaçgil, 'House of the Rising Sun', 'I Dig Rock'n'Roll Music' gibi şarkıları yorumluyordu.

Lise eğitimi sırasında müzik çalışmalarına hız veren Ortaçgil, bununla da yetinmeyerek Milliyet Gazetesi Liselerarası Müzik Yarışması'na katıldı. Hemen ardından 'Filozoflar' adı altında bir grup kuran Ortaçgil, lise bitimine kadar bu grupla çalmaya devam etti.

Üniversiteye Kimya Fakültesi'nde devam eden Ortaçgil; 'Anlamsız / Yüzünü Dökme Küçük Kız' isimli 45'liğini yayınladı. Bu pek tutan bir girişim olmasa da Hey Dergisi kendisini o dönem  'En Ümit Veren Erkek Sanatçı' anketinde adaylar arasında gösterdi ve Ortaçgil bu adaylar arasında beşinci sırada yer aldı.

Satışlarda Başarılı Olamadı

Nihayet takvimler 1974'ü gösterdiğinde Bülent Ortaçgil ilk albümünü çıkardı. Albümün adı 'Benimle Oynar Mısın' oldu. O dönem satış rakamlarında başarıyı yakalamamış bu albümde sanatçıya ait tüm parçalar daha sonradan ünlü şarkıcılar tarafından defalarca yorumlandı.

1976 yılında ikinci albümü '3 Masal' albümünü çıkaran Ortaçgil'in 3 şarkılık bu albümü de beklenen başarıyı yakalayamadı. Bu albüm sonrası albüme uzun süre ara veren Ortaçgil daha çok nota bilimi ile ilgilenmeye başladı.

16 yıl boyunca albüm çıkarmayan Ortaçgil'in sessizliği 1990'da bozuldu. '2.Perde' albümünü çıkaran Ortaçgil, bu albümde bir diğer efsanevi isim Onno Tunç ile çalıştı.

Ardından art arda gelen albümlerde birbirinden değerli isimlerle çalışan Ortaçgil'e ait pek çok eser bugün hala müzik piyasasındaki başarılı isimler tarafından seslendirilmektedir.

Bülent Ortaçgil Şarkıları

Duayen sanatçı kariyeri boyunca şu albümlere imza atmıştır;

Benimle Oynar Mısın (1974), Rüzgara Söylenen Şarkılar (1984), Biz Şarkılarımızı… (1985), Pencere Önü Çiçeği (1986), 2.Perde (1990), Oyuna Devam (1991), Bu Şarkılar Adam Olmaz (1994), Light (1998), Eski Defterler (1999), Şarkılar Bir Oyundur (2000), Gece Yalanları (2003).

İlginizi Çekebilir

Büyük Ozan Bülent Ortaçgil’in 50. Müzik Yılı Kutlu Olsun!

Popüler İçerikler

TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"