Bulaşık Makinesi Teknisyeni, Uzay Roketleri Alanında Hakimiyet Kuran Elon Musk'a Nasıl Rakip Oldu?

Eski bir bulaşık makinesi teknisyeni olan Peter Beck, kurduğu Rocket Lab adlı şirketiyle uzay sektöründe tarih yazıyor! Elon Musk'ın yıllarca dikkate almadığı Beck, başarıyla fırlattığı füzelerle gündemden düşmezken Musk'ın en dişli rakiplerinden biri haline geldi. Peki uzay mühendisi bile olmayan Peter Beck, sektörde nasıl yükseldi ve Musk'la rekabet eder hale geldi? İşte detaylar! 👇

Bulaşık makinesi fabrikasından çıkıp Rocket Lab'i kurarak ticari uzay araçları sektörüne damga vuran Peter Beck ile tanışın.

Kendisi, sektörü domine eden Elon Musk'ı endişelendirecek kadar başarılı bir şirket kurduğu gibi bunu nispeten kısa bir sürede yaptı! Uzay mühendisliği şöyle dursun üniversite bile okumamış olan Beck'in öyküsünü ve SpaceX şirketiyle nasıl rekabet ettiğine gelin beraber bakalım! 👇

Bildiğiniz gibi uzay endüstrisi genelde etkileyici kişilikleri ve milyar dolarları olan Elon Musk, Jeff Bezos gibi insanlara odaklanıyor.

Bu isimlerin gölgesinde ise birçok küçük şirket kendilerine yer bulmaya çalışıyor. Bunlar arasında ise öyle bir firma var ki oldukça kayda değer başarılara imza atmakta: Rocket Lab.

Menşei Yeni Zelanda olan şirketin sahibi Peter Beck ise uzay endüstrisinin alışık olduğu bir geçmişe sahip değil.

www.rocketlabusa.com

Kendisi milyarder olmadığı gibi Elon Musk gibi gösterişli çıkışlar da yapmıyordu. Beck ayrıca resmi anlamda bir uzay mühendisi de değildi; füze bilimi onun için, çalıştığı bulaşık fabrikasından artan zamanda ilgilendiği bir hobiydi.

Ancak şu an Rocket Lab başarıyla gönderilen füzeleriyle gündemden düşmek bilmiyor ve kendisini Elon Musk'ın en büyük rakibi olarak görüyor.

www.rocketlabusa.com

Elon Musk ise bu konuda aynı fikirde değildi ve sık sık Beck'i hor gören açıklamalarda bulunuyordu. Yeni Zelanda gibi uzay endüstrisine uygun olmayan bir coğrafyada kurulan bir şirkete yatırımda bulunmayı da bir hata olarak görüyordu; en azından yakın zamana kadar.

O zaman size Peter Beck'ten biraz daha bahsedelim.

www.reuters.com

Yeni Zelanda'nın güneyindeki bir kasabada 1977 yılında dünyaya gelen Beck'in annesi öğretmen babası ise heykeltıraştı. Babasının atölyesinde çok zaman geçiren Beck küçük yaştan itibaren kaynak araç gereçleri, freze tezgahları ve taş motorları ile uğraşmaya başlamıştı.

1995 yılında bir fabrikadan çıraklık teklifi alan Beck, 4 yıllık eğitimi 3 yıldan kısa sürede tamamlamış; kalan zamanlarında da mühendislik projeleriyle uğraşmıştı.

www.rocketlabusa.com

Arabaları daha hızlı hale getirebilecek yollar denerken zamanla jet motorları üretmeye başladı ve tüm bunları evinin arka bahçesinde yapıyordu. Yaptığı ilk roket motoruyla çalışan araç ise yarış motoruyla bisiklet arası bir görünüme sahipti.

Sonunda 2006 yılında Rocket Lab'i kurarak sektöre gerçek anlamda adım attı. O dönem onunla beraber yükselen ve görece daha iyi şartlara sahip olan diğer isim ise Elon Musk'tı.

www.rocketlabusa.com

SpaceX, 2008 yılında Falcon1'ı uzaya başarıyla fırlattıktan sonra Elon Musk daha büyük makineler üretmeye odaklanmıştı. Peter Beck ise Falcon1 gibi küçük araçlarla 226 kilogramlık kargolar taşımayı uygun görmüştü. Böylece Musk'ın kenara bıraktığı projeyi ilerleterek dünyanın ilk ucuz ve güvenilir ticari füzelerini üretecekti.

Rocket Lab, 2009 yılında birçok maddi engele rağmen ilk füzesini tamamlamıştı. "Ātea-1" 30 Kasım sabahında artık uçuşa hazırdı.

www.rocketlabusa.com

Rocket Lab aynı zamanda Yeni Zelanda'nın ilk uzay projesini ortaya atan şirket olarak halk ve hükümet tarafından da heyecanla destekleniyordu. Peter Beck ise ilk füzesini fırlatırken heyecanını şöyle dile getirmişti:

'Yeni Zelanda'nın büyük kaşiflerinin geleneklerini üstlenip biz de uzaya gidiyoruz!'

Bu başarıyı izleyen on yılda şirket büyümeye ve ticari füze üretimine damga vurmaya devam etti. Günümüzde de daha büyük projelerle adından söz ettiriyor.

www.rocketlabusa.com

Ayrıca 2019 yılının Mayıs ayında Elon Musk, Peter Beck'le bir akşam yemeği yemeyi kabul ederek bir nevi Beck'i rakibi olarak gördüğünü de göstermiş oldu. Sonrasında 2021 yılında halka açılan Rocket Lab, değerini yüz milyonlarca dolar yükseltti.

Sonuçta Peter Beck, kendi çabası ve emeğiyle hayallerini gerçekleştiren ilham verici bir iş insanı.

Elon Musk gibi uzay sektörünün devleriyle rekabet etmeyi ve saygılarını elde etmeyi başarması da cabası. Üstelik SpaceX gibi şirketlere küçük boyutlu uzay araçlarının ne kadar karlı olabileceğini göstererek Dünya yörüngesine gönderilen füze sayısının da artmasına vesile oldu. Ne diyelim başarılarının devamını diliyoruz!

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım! 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Elon Musk, Yıllardır Süren Hakaret Davasında Uzlaşmak İçin Davacıya Para Teklif Etmek Zorunda Kaldı!
'Dünyanın En Güçlü Roketi' SpaceX Starship Kalkıştan 4 Dakika Sonra Patladı
Dünyanın En Başarılı İnsanı Elon Musk'ın Zamanı Yönetmek İçin Kullandığı Dahiyane Yöntem: Timeboxing

Popüler İçerikler

Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!