Bulaşık Makinelerinizin Sizi Yarı Yolda Bırakmasına İzin Vermeyecek ve Ömrünü Uzatacak 10 İpucu

Doğru düzgün temizlenmemiş bulaşıklar ve tıkanan borular! bulaşık makinelerinde sık görülen sorunlardır ve bu durum insana illallah getirtebilir! Sizin için bulaşık makinenizden en iyi verimi almak için neler yapabileceğinizi ve daha uzun süre dayanmasını nasıl sağlayabileceğinizi araştırdık!

Artık bulaşık makineleri daha önce hiç olmadığı kadar uzun ömre sahip, o kadar ki bazıları 10 yıl boyunca hiç sorun çıkarmadan bile çalışabilir vaziyette.

Ama gerçek şu ki, hiç sorunu olmadığını düşündüğümüz zamanlarda, en iyi bulaşık makineleri bile aşınma ve yıpranma belirtileri gösteriyor ve onarıma ihtiyaçları oluyor. Yani aslında birazcık dikkat etsek 10 yılı aşkın süre boyunca bile sorunsuz çalışacak bulaşık makinelerine sahip olma şansımız var! Yıpranmış bulaşık makinelerinizle başa çıkmanızı sağlayacak ve makinenizin ömrünü uzatacak 10 ipucunu açıklıyoruz!

1. Her şeyden önce satın aldığınız bulaşık makinesinin kullanım kılavuzunu ilk günden okuyun!

Bulaşık makinesini kullanmanın sezgisel bir şey olduğunu düşünebilir, bir de açıp kılavuz mu okuyacağım diyor olabilirsiniz. Ama makinenizin kullanım kılavuzunu baştan sona okumak harcadığınız çabaya ve zamana mutlaka değecektir. Çünkü aslında bulaşıkları hangi şekilde doldurursanız daha verimli olur, hangi program sizin için daha bütçe dostu ve efektif olur, aşınma ve yıpranmaları azaltmak için ne yapabilirsiniz gibi tüm soruların cevabı kullanım kılavuzlarında mevcuttur.

2. Bütün işi ondan beklemeyin! Siz de makinenizi düzenli olarak derinlemesine temizlemelisiniz…

Makinenizi ayda bir mutlaka temizlemeniz gerekiyor. Bu makinenin işi temizlemek zaten ben neden her ay onu temizleyeyim ki diye düşünmeyin, her gün maruz kaldığı tüm yemek artıklarını, içinde dönen pis suyu ve deterjanları düşündüğünüzde aslında ayda bir temizlik mantıklı hale geliyor. İçinde bulunan tüm aksesuarları temizlemeli, püskürtme kollarının tıkanmadığından emin olmalısınız.

3. Bulaşık makinenizin kapağını açtığınızda sık sık dışarıya mis gibi bir koku değil de pis bir koku yayılıyorsa bunu mutlaka denemelisiniz…

Öncelikle, bulaşık makinenizin tabanına bir fincan karbonat serpmelisiniz.  Sonra hızlı bir programda makinenizi boşken çalıştırmalısınız. Bunu yapmak sizi etrafa yayılan ve güya temizlenmiş olması gereken bulaşıkların üzerine yapışan pis kokudan anında kurtaracaktır!

4. Borularda biriken kireçlere karşı önlem alabilir, herhangi bir boru tıkanma sorununun önüne önceden geçebilirsiniz.

Borularda birikmiş olabilecek kirecin atılmasına yardımcı olmak için çok sık aralıklarla olmamak üzere senede birkaç kere kireç çözücü kullanabilirsiniz. Marketlerde rahatlıkla bulabileceğiniz bulaşık makinesi temizleyicileri de bir diğer alternatif.

5. Bulaşıklarınızı üstündeki yemek artıklarını temizledikten sonra makinenize dizin!

“Bunu da bilmeyen yoktur ki!” diyor olabilirsiniz ama emin olun birçoğumuz bu hatayı sık sık tekrar ediyoruz… Mesela acelemiz olduğu zamanlarda, çok yorgun olduğumuz günlerde veya sadece canımız uğraşmak istemediğinde! Ama özellikle tabak ve tavalarınızdaki yemek artıkları bulaşık makinelerinin filtresini tıkayabiliyor… Unutmayın bulaşıkları durulayıp makineye yerleştirmekten bahsetmiyoruz. Bu sadece su israfına sebep oluyor. Sadece üstündeki yemek artıklarının çöpe gittiğinden emin olmanız gerekiyor, hepsi bu!

6. Makinenizin filtresini düzenli olarak kontrol edin.

Tabaklarınızın, çanaklarınızın, tavalarınızın hatta çatal bıçaklarınızın üstünde yemek artığı bırakmamaya çalışsanız da küçük artıklar üzerlerinde kalmaya devam eder. Bu nedenle bulaşık makinenizin filtresini düzenli olarak kontrol etmeniz ve temizlemeniz gerekiyor. Her yıkamadan sonra olmasa da birkaç yıkamada bir filtreyi tabandan çıkarıp bir diş fırçası kullanarak sıcak akan su altında yıkayabilirsiniz. Kurumasını beklememenizeyse gerek yok!

7. Fazla ince cama sahip olan bardak çanaklarınızı veya ahşap kesme tahtaları gibi mutfak eşyalarınızı bulaşık makinesine koymayı denemek iyi bir fikir değil!

Ahşap eşyalarınız makineye direkt olarak zaman içerisinde zarar verir ama bu daha ilk yıkamada yapılarını bozacağı gerçeğini değiştirmez. Bunun yanında çok keskin bıçaklar koruyucu kaplamanın zedelenmesine ve paslanmaya yol açarken, çok ince cama sahip mutfak eşyaları da kolayca parçalanabilir ve filtreden geçerek borulara zarar verebilir!

8. Makinelerinizi kapasitesinden fazla da doldurmayın az da!

Bazen kirli bulaşıkları koku yapmasın diye bekletmek istemiyor ve daha makine dolmamışken makinenizi çalıştırıyor olabilirsiniz. Ya da çok bulaşık biriktiği için ne var ne yoksa makinenin içine sıkıştırıyor olabilirsiniz. Aslında her ikisi de iyi bir şey değil. Makinenizi her seferinde optimum kapasitesine kadar doldurmanız gerekiyor. Az doldurmak büyük bir su israfı ve kabarık faturalara sebep olacakken, çok doldurmakta bulaşıklarınızın temizlenmemesine sebep olabilir…

9. Makinenizi her boşalttığınızda kapağını aralık bırakmayı ihmal etmeyin.

Mümkünse makinenizi her boşalttığınızda hava almasına izin verin. Kapağını hemen kapatmak yerine yarım aralık bırakırsanız, hem yalıtım sağlayan contaların şeklinin bozulmasını önlersiniz hem de küf ve pis kokuların oluşmasına izin vermemiş olursunuz!

10. Bulaşıklarınızı düzgün dizdiğinizden emin olun. Herkesin bulaşık dizme şekli birbirinden farklıdır ama aslında her bulaşık makinesinin belli bariz önerdiği bir dizilim tasarımı var!

Siz bulaşık makinenizi her yanlış yerleştirdiğinizde zamanınızdan, paranızdan ve enerjiden olursunuz. Önce dikkat etmeniz gereken şey, bulaşıkları makinenizin düzenine göre yerleştirmekte! Yine de genel geçer kural olarak bulaşıkların kirli yüzeylerini makinenin merkezine bakacak şekilde, tencereleri ve bardakları aşağı bakacak şekilde ve her birini birbirine değmeyecek şekilde yerleştirdiğinizden emin olmalısınız!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yiyecekleri Saniyeler İçinde Yemeye Hazır Hâle Getiren Mikrodalga Fırınlara Metal Koyarsanız Ne Olur?
Meğer Tuvaleti Yanlış Temizliyormuşuz! TikTok'ta Viral Olan Yöntemle Temizlik Sürenizi Yarıya İndirebilirsiniz
Yaz Sıcağında Ütüyle Uğraşmayın: Buz Küplerinden Nemli Havluya, Kıyafetlerinizi Jilet Gibi Yapacak Yöntemler

Popüler İçerikler

Antakya Milli Eğitim Müdürlüğü'nden Skandal Karar: "Kız Öğrenciler Ön Koltukta Oturtulmasın!"
Şu An Ehliyet Sınavına Girsen Geçebilir misin?
Galatasaray Taraftarından Heyecanın Bir An Bile Eksik Olmadığı Trabzonspor Maçına Tepkiler
YORUMLAR
25.05.2023

Bulaşık makinasını icat esen nurlar ışıklar içinde yatsın 😄 iyi ki var, iyi ki bizimle.

25.05.2023

Bi bulaşık makinesi yarı yolda bırakmamıştı amk bide o bıraksın tam olsun….

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ