Bulantı, Ateş, Mide Ağrısı ve İshal! Son Günlerde Acillerin Dolup Taşmasına Sebep Olan Hastalık: Rota Virüsü

Rota virüsü ya da mide gribi ciddi bir hastalık gibi görünmeyebilir fakat çocuklar için oldukça tehlikelidir. Bebeğiniz size derdini tam olarak anlatamayacağı için bu hastalıkların bütün belirtilerini bilmek oldukça önemlidir. Çünkü belirtileri fark edip çocuğunuza yardım etme görevi size düşmektedir. 

Unutmayın rota virüsünün grip ile hiçbir ilgisi yoktur!

Rota virüsünden nasıl korunulması ve sonuçlarından nasıl kaçınılması gerektiğini sizler için derledik.

Rota virüsü nedir?

Rota virüsü, Avustralyalı Profesör Doktor Ruth Bishop tarafından keşfedildi. Virüs parçacıkları bir tekerleğe veya bir topa benzemektedir (Latince bir kelime olan ''rota'', tekerlek anlamına gelmektedir.).

Bu virüs parçacıkları vücudumuza nüfus ettiğinde, ince bağırsak tümörlerini tahrip etmeye başlarlar. Sindirim sistemi kötüleşen kişi şiddetli ishal ve kusma yaşar. Çocuklarda ise bunlara ek olarak yüksek ateş gözlemlenir.

Başlıca belirtiler:

  • Bulantı ve kusma

  • İshal

  • Yüksek ateş

  • Mide ağrısı ve gurultusu

Çocuğunuz için başlıca tehlike bu belirtilerden kaynaklanan sıvı kaybıdır.

Bazı durumlarda, öksürük ve burun akıntısı da meydana gelebilir. Bu sebeple sorunun ne olduğunu anlamak oldukça zordur. Bazı çocuklar hızlı sıvı kaybı nedeniyle bayılabilir ve konvülsiyon geçirebilirler.

Rota virüsü ile gıda zehirlenmesi arasındaki farkı nasıl anlayabiliriz?

Virüsün, gıda zehirlenmesinden farklı olduğunu söylemek oldukça kolaydır. Tedavi yöntemleri için ise çok büyük farklılıklara sahip değillerdir. Gıda zehirlenmesi yaşayan çocuk, yeterli miktarda sorbent almalıdır ve sürekli su içmelidir.

Gıda zehirlenmesi durumlarında:

  • Kusma o kadar şiddetli değildir.

  • Ateş yükselmez ya da çok hızlı şekilde normale döner.

  • İshal olunmaz ya da hızlı geçer.

  • Mide ağrısı uzun sürmez.

Rota virüsü nasıl tedavi edilir ve hangi ilaçların kullanılması tehlikelidir?

Sıvı kaybı ve mineral eksikliği çocuğunuzun vücudunun dayanması açısından tehlikeli olduğu için rota virüsü tedavisi bu sorunlara yönelik olmalıdır. Rota virüsüne karşı spesifik bir ilaç olmadığı için tedavi rota virüsünün belirtilerine yöneliktir. 

Yapılması gereken önemli şeyler:

  • Vücuda sıvı takviyesi yapın. Özel tuz çözeltileri (elektrolitler) gerekli elementlerin bozulan dengesini yeniden sağlayacaktır. Tabii ki su da unutulmamalıdır. Çocuk, şiddetli kusma sırasında az miktar su içmelidir. Bebeğiniz varsa ve su içmekten hoşlanmıyorsa, sıvıyı ona şırınga yardımıyla verin.

  • Ateşini sürekli kontrol edin. Vücuttaki su miktarı yeterli ise, vücut virüsü daha hızlı biçimde yenecektir. Çocuğunuzun ateşi çıktıysa, ona antipiretik denilen ateş düşürücü ilaçlardan verin.

  • Aktif karbon ve sorbent içeren ilaçlar kullanın.

  • Antibiyotik kullanmayın! Antibiyotikler virüslere karşı savaşmazlar ve rota virüsü durumunda tehlikeli olabilirler. Zaten hasar görmüş olan bağırsakları etkileyip akut ishale neden olabilirler. Antibiyotikler sadece bazı durumlarda doktorlar tarafından reçete ile verilir. Örneğin, ishal olan bir kişinin rahatsızlığı 14 günden fazla sürerse, bu kişiye helmint teşhisi konulur veya şüpheli kolera vakası olarak da görülebilir. Böyle durumlarda doktor antibiyotik yazar.

Eczaneden ya da marketten elektrolit bulamazsanız, vücuda yeterli miktarda tuz ve diğer elementleri sağlayacak bir çözelti hazırlayabilirsiniz. Bunun için gerekli malzemeler:

  • 900 mililitre su

  • 2 yemek kaşığı şeker

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Ne olduğunda direkt hastaneye koşmalıyız?

Her yaştan insan rota virüsü tehlikesi altındadır fakat bu durumdan en fazla 6 yaşın altındaki çocuklar etkilenir. Bazı durumlarda doktorların yardımı gerekebilir. Bazı doktorlar ise enfeksiyonu önlemek için rota virüsü aşısı yapılmasını önerir.

Rota virüsü 2 yaşın altındaki çocuklar için son derece tehlikelidir. Eğer 2 yaşın altında çocuğunuz varsa herhangi bir belirtide acilen doktora götürmeniz gerekir.

Bebeğiniz sıvı kaybı yaşıyorsa doktora görünmek zorundasınız. Sıvı kaybının ana belirtileri:

  • terlememek

  • nefes darlığı

  • 3 saatten fazla süre idrar yapmamaktır.

Ayrıca bebeğiniz gözyaşı dökmeden ağlıyorsa ya da dili ve mukozası kuru ise yine tehlikeli bir durum söz konusu demektir. Böyle bir durumda çocuklar zatürre riski altındadır. 

Hastaneler ya da ambulanslardan korkmayın! Doktorlar bebeğinizin sağlığına kavuşması için ellerinden gelen her yardımı yapacaklardır.

Herhangi bir beslenme düzeni gerekli midir?

Muhtemelen ilk 24 saat boyunca canı hiçbir şey yemek istemeyecektir fakat yeterli miktarda su içmesi gerekir. Çocuğunuza su yerine çay da verebilirsiniz. Rota virüsü, laktoz intoleransına katkıda bulunduğu için süt ve süt ürünleri tüketmek kesinlikle yasaktır.

İshale yol açtığı için çocuğunuza tavuk suyu vermemelisiniz. 

Peki ne yemelerinde bir sakınca yoktur?

İlk etapta tüketebilecekleri besinler kısıtlı olsa da ishal geçmeye başladığında menüyü zenginleştirebilirsiniz. Aşağıdaki beslenme listesini kullanabilirsiniz.

  • Peksimet

  • Suyla pişirilen yulaf lapası

  • Sulu patates püresi ve sebze çorbası

  • Fırında elma

Bu ipuçlarının işinize yarayacağını umut ederek, bebeğinizle birlikte sağlıklı bir ömür diliyoruz.

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
25.09.2018

Bir süredir yenidoğanlara rota virüsüne karşı aşı uygulanıyor. Ancak bu aşı ücretli olduğu için pek çok ebeveyn yaptır(a)mıyor. Biz çok şükür imkanımız el verdiği için zamanında aşısını yaptırmıştık. Ancak bu konuda çok ciddi bir durum da var. O dönem gittiğimiz özel hastanedeki doktor bu aşıyı istersek yaptırabileceğimizi, ücrete tabi olduğunu söyledi. Ama bize aşının iki farklı markasının olduğundan filan bahsetmedi. Bu markalardan birinin 3 doz, diğerinin 2 doz uygulandığını biz çok sonra öğrendik. (Tabii ki 3 doz olanı yaptılar. Doz başına ödeme yapıyorsunuz çünkü.) Daha birinci dozun ertesinde ufaklığın kakasında kan gördük. Cahilliğimizden bunu aşıya yormadık. İkinci dozun da zamanı geldiğinde biz çoklu gıda alerjisi ile uğraşıyorduk. O sırada alerji için gittiğimiz doktor rota virüs aşısının bu alerjik reaksiyonu tetiklemiş olabileceğini söyleyince 3. dozu yaptırmadık. 2 doz olarak uygulanan aşıda bu riskin daha düşük olduğunu da söylemişti.

25.09.2018

Bizim için gerçekten kötü bir tecrübe oldu ve ne oğlum ne de annesi iki yaşına kadar hiçbir süt ürünü tüketemedi. Sürekli özel mama ile beslenmesi gerekti ki sosyal güvencemiz olmasa hayatta altından kalkamazdık. Sonrasında da yine zorunlu olmayan aşı yaptırdık ama bu sefer iyice araştırdık. Hangi aşılar var, hangisi daha çok tercih ediliyor, hangisinin ne tür riskleri var. Bu tür şeyleri boş vermek doğru değil. Ama her doktorun her dediğini de kabul etmemek gerekiyor...

26.09.2018

Bu yaz ailecek yakalandık. Eşim ve küçük oğlum (2 yaş) çok ağır geçirdiler. Hiçbir aşı veya ilaç iyi gelmiyor. Bol sıvı tüketimi ve vitamin serumu toparlıyor.

26.09.2018

biz aşısını yaptırmıştık 2 toz bizimki 2 kez rota virüsüne yakalandı ama ikisin dede çok hafif ve ayakta atlattı aşı virüsün bulaşmasını engellemiyor ama hastalığı çok hafif geçirmesini sağlıyor tavsiye ederim aşısını çok faydalı

26.09.2018

2 doz olan daha güvenilirmiş. Yan etkisi daha azmış. Şimdi yaptıracak olsam onu yaptırırdım ben de. Aşı yaptırmamayı doğru bulmuyorum zaten. Ama önceden iyi araştırmak gerekiyor. Yoksa kimse sizin iyiliğinizi veya sonrasında yaşayabileceklerinizi umursamıyor...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ