Sirkadiyen ritmin bu faktörlerle bozulması insülin direnci, diyabet, obezite, kalp ve damar hastalıkları, kanser ve ruhsal hastalıklar gibi çeşitli hastalıkların görülme riskini arttırmaktadır. Sirkadiyen ritmin bozulmasıyla, açlık ve iştah metabolizması olumsuz etkilenir ve enerji alımında artış meydana gelebilir. Vardiyalı çalışan bireylerde artan yağ dokusu gözlenebilmektedir.
Periferik dokulardaki sirkadiyen saatler beslenmeden ciddi bir şekilde etkilenmektedir. Zamanla kısıtlı beslenme ve doyurucu besleyici bir kahvaltı periferik saatlerde olumlu etki yaparken, gece yeme sendromu gibi alışılmadık saatlerde beslenme veya yüksek yağlı bir diyet bu sirkadiyen saatleri olumsuz etkilemektedir.
Sirkadiyen ritmi bozulan kişilerin başında vardiyalı çalışan bireyler yer almaktadır. Gece geç saatlerde çalışabilen bu kişilerde sindirim sistemi problemleri sık görülür ve bu nedenle beslenmelerinde lif içeriği yüksek besinler, meyve ve sebzeler, tam tahıllı ürünler, kuru baklagiller yer almalıdır. Beslenme düzenlerinde basit karbonhidrat kaynakları kan şekeri düzenini bozacağından lif içeriği yüksek kompleks karbonhidratlar öncelikli olmalıdır. Gece çalışan bireyler ağır yağlı yemeklerden uzak durmalı, daha hafif yumurta gibi protein kaynağı içeren, zeytin veya yağlı tohumlar gibi sağlıklı yağlar ve tam tahıllı ekmek, yulaf gibi kompleks karbonhidrat içeren kahvaltıya benzer öğünler tüketmelidir.