1987 seçimleri öncesinde yapılan 6 Eylül 1987 referandumu ile, 12 Eylül darbesi sonrası yürürlüğe giren siyasi yasaklar kaldırıldı. Dönemin Başbakanı ve Anavatan Partisi(ANAP) Başkanı Turgut Özal, bu yasağın kaldırılmasına karşı çıksa da muhalefet yasakların kaldırılması yönünde kampanya izledi. Sadece 75.066 oyluk fark ve %50,1’lik oran ile referandum sonunda halktan siyasi yasakların kaldırılması yönünde karar çıktı. Referandumda kaybeden Özal, erken seçim kararı alarak ANAP’ın iktidarının ikinci dönemini başlatmış oldu. Siyasi yasakları kaldırılan eski liderlerin tekrar partilerinin başına geçmelerini önlemek isteyen Özal, öncelikle 2839 sayılı “Milletvekili Seçimi Kanunu”nda bir değişiklik yaparak, 'seçimlere meclisçe karar verilmesi halinde en erken 90 gün içerisinde seçimlerin yapılacağına” dair hükmü kaldırttı ve seçimler 1987 yılının Kasım ayında gerçekleşti. Oy oranında büyük bir düşüş gözlense de ANAP iktidarını bu dönemde de sürdürdü. 1983’teki 399 milletvekili arasında 211 sandalyesi bulunan ANAP, 29 Kasım 1987’de yapılan erken seçimle 450 sandalyenin 292’sini elde etti.
2002 erken seçimi yani AKP illetinin başa geldiği dönemde erken seçim kararını destekleyenlerden birisi Devlet Bahçeli. Sebebi ise parti içerisinden olan bir ya da birkaç kişi Devlet Bahçeli'ye, yapılan araştırma sonucu MHP oylarının %30 civarında olduğunu söylüyor. Bahçeli öyle olmadığını seçim sonuçlarından sonra anlıyor! 2007 seçimlerinde tekrar meclise giriyorlar ve Devlet Bahçeli'nin söylediklerine kendilerini tebrik eden ilk kişiler BDP'yi oluşturan vekiller! Ne garip değil mi?!
Chp zamanında da hep ekonomik kriz yaşanmış. Insanların alıştıkları partinin dışında yeni kurulan bir partiye oy vermeleri bireysel olarak baya zorlayıcı. Neler çektilerse alıştıkları şeyden bile kopmuşlar.
ne saçma bi soru yapana yaradı tabiki