Bugüne Kadar Tüketmediğiniz İçin Pişman Olacaksınız! Dereotunun Mucizevi Faydaları

Dereotu, kendine özgü keskin tadı ve kokusuyla herkes tarafından sevilemeyen bitkilerden biri. Oysa onu sevmek için o kadar çok sebep var ki... Dereotunun faydaları nelerdir? Dereotunun olası yan etkileri nelerdir? işte detaylar...

Dereotu nedir?

Maydanoz familyasında yer alan dereotu çalı görünümlü bir bitkidir. Yörelere göre börek otu, durak otu, tarhana otu ve tere otu gibi isimlere sahip olan dereotu bitkisi ülkemizde yaygın olarak yetişir.

Dereotunu taze ya da yapraklarını kurutarak baharat şeklinde birçok yemek içerisinde kullanabilirsiniz.

Dereotunun bir demeti yaklaşık olarak 40 gramı 7 kalori içerir. A ve C vitamini açısından oldukça zengin bir bitki olan dereotunun bir tutamı yetişkinlerin günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık olarak %40’ını karşılar.

Dereotu, yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı oluyor. Dereotunun içinde bulunan maddeler kan basıncını dengelediğinden, kanın damarlara yaptığı yüksek basıncın da önüne geçmiş oluyor

Dereotu, kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Aniden yükselen ya da sık sık tekrar eden kolesterol probleminin çözümünde etkili olan dereotu, insülin seviyelerinin de dengelenmesinde yardımcı oluyor.

Dereotu, iltihaplı bölgelerin iyileşme sürecini hızlandırıyor. Dereotu bu özelliklerini eklem iltihaplanmalarından tutun küçük bir kesik sonucu ortaya çıkan yaralara kadar birçok sorunda gösterebiliyor.

Dereotu sindirim sistemine iyi gelmektedir. Özellikle hazımsızlık ve gaz sorunu yaşayanların bu sorunlarına en doğal ve etkili çözümü sunuyor. Düzenli olarak kullanıldığında mide ağrısı, gaz sancısı problemlerini de ortadan kaldırıyor.

Dereotu, ağız kokusuna da iyi gelmektedir. Dereotuna o kendine has kokusunu kazandıran zengin içeriği ve içindeki yağlar, düzenli olarak kullanılması durumunda ağız içinde oluşan ve sebebi bir türlü bulunamayan o kötü kokuları da yok ediyor.

Dereotu bağışıklığı güçlendiriyor. Dereotu hastalık oluşturabilecek zararlı maddeleri vücudumuzdan uzaklaştırıyor, dolayısıyla dereotu bizi hastalıklardan korumada önemli roller üstleniyor.

Dereotu, uykusuzluk problemine iyi geliyor. Dereotunun içinde bulunan uçucu yağlar, sinirlerin yatışmasını sağlıyor ve sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor.

Dereotu, idrar söktürücü bir etki oluşturuyor. Ödem ve şişlik gibi problemlerin çözümünde de yardımcı olan dereotu, fazla suyu vücuttan uzaklaştırıyor.

Dereotu, yüksek kalsiyum içeriği kemik erimesine iyi gelir. Ayrıca emziren annelerin süt kalitesini ve sütün gelmesini arttırır.

Dereotunun yan etkileri nelerdir?

  • Cilde tatbik edildiğinde bazen tahrişe neden olabilir. Taze dereotu suyu cildi güneşe karşı hassas hale getirebilir. Bu durum güneş yanıkları ve cilt kanseri hastaları için bir risk teşkil eder.

  • Hamilelik döneminde dereotunun tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Bu yüzden doktorunuza danışmanızda sağlığınız açısından fayda vardır.

  • Bazı besinlere karşı alerjisi olan kişilerde alerjiye neden olabilir.

Dereotu nasıl kurutulur?

Dereotu kurutma işleminden önce bol su ile yıkayın. Yıkadıktan sonra ince ince doğrayın. Dereotu sapını da isteğe göre kurutulabilirsiniz. Doğradığınız dereotunu temiz bir bez üzerine yayarak kurutmaya bırakın. Kurutma işlemi için güneş almayan serin bir ortam gereklidir. Dereotunun rengini koruması ve yeşil kalması için ışıksız bir ortam uygundur. 3-4 gün içinde kuruyan dereotlarını kuru ve temiz cam bir kavanoza alarak saklanabilirsiniz.

Sadece Düzenli Dereotu Tüketenlerin Vücudunda Gerçekleşen 15 Güzel Olay
Tam Mevsiminde Tazecik Dereotu ile Yapabileceğiniz 12 Mis Gibi Dereotlu Tarif
Yemek Yaparken Uygulayabileceğiniz Birbirinden Değerli 25 İpucu

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?