Bugüne Kadar İnsanlığı Hayrete Düşürmesine Rağmen Nobel Ödülü'nü Alamamış 10 Büyük Keşif

1. Kara Deliğin Ölümü - Stephen Hawking

Stephen Hawking, daha önceleri bir şekilde ölümsüz oldukları varsayılan kara deliklerin yavaş yavaş kütle kaybedebileceğini ve nihayetinde gama ışınları yayan bir patlamayla buharlaşabileceğini düşünüyordu ancak bunu doğrulayabilecek imkânlara sahip değildi. Hawking’in kara delik araştırması bugün teorik fizikte iyice yerleşmiş durumda ve araştırma, her şeyin pürüzsüz olduğunu öne süren klasik izafiyet teorisini, her şeyin pürüzlü olduğunu savunan kuantum mekaniği ile birleştirmiş ve enformasyon teorisinin gelişmesine katkıda bulunmuştu.

2. İlk Genom - Craig Venter

Aslında insan genomu bir keşif ya da icat değil, otomatik DNA dizilenmesinin endüstriyel boyutlara taşınmasını gerektiren bir mühendislik projesiydi. İnsan Genomu Projesi’nden Craig Venter ve meslektaşları otomatik DNA dizilenmesinin ve bir birleştirme tekniği olan tüm genom saçma yönteminin, serbest yaşayan organizma Haemophilus influenzae bakterisinin bütün kodlarını okuyabilmek için bir araya getirilebileceğini gösterdiler. Nobel komitesi, genom bilimine en çok katkı sunan üç bilim insanını seçti ancak Craig Venter bunlardan biri değildi.

3. World Wide Web - İngiliz Bilgisayar Bilimci Tim Berners-Lee

Nobel Ödülü’nü, icatlarla ilgili bir şeyler öğrenebilmek için kullandığımız World Wide Web (www)'den daha fazla hak eden bir ödül yoktur sanırım. Ancak, ne yazık ki Web'in kurucusu Tim Berners-Lee bu ödülü alamadı.

4. Periyodik Tablo - Dimitri Mendeleyev

Periyodik tablo sadece bir şema değil; protonların, nötronların ve elektronların temel düzenini ortaya koyan bir sistemdir. Muntazam sütunları ve sıralarıyla bu tablo, elementleri ve hatta özelliklerini onlar daha bulunmadan öngörüyordu. Mendeleyev tarafından yayımlanan, elementlerin birbirine nasıl bağlı olduğunu ve hareket ettiğini gösteren periyodik tablonun bilimin en büyük ödülünü almamış olması da oldukça şaşırtıcı.

5. Temel Parçacık (Kuark) - Murray Gell-Mann

Murray Gell-Mann 1969’da “temel parçacıklar ve etkileşimlerinin sınıflandırılmasına yönelik katkıları ve keşifleriyle” Nobel Fizik Ödülü’nü aldı ancak onun en bilinen “temel parçacık” (kuark) fikrine özel bir ödül verilmedi. Maddenin bu en küçük yapı taşları bir araya gelerek proton, nötron ve diğer tanecikleri oluşturuyor. Bu buluş, teorik fizikçilerin kalem ve kâğıt kullanılarak keşfedilip fizik dünyasının daha iyi anlaşılmasını sağladı.

6. Ampul - Thomas Edison

Thomas Edison’ın icadı (Aslında ilk olarak İngiltere’de Joseph Swan tarafından patenti alınmış, daha sonra Edison tarafından kullanılır hale getirilmişti) bugünkü varlığımızı şekillendiren muazzam bir elektrik talebi yaratarak modern ekonomiyi oluşturdu. Ancak Edison ne yazık ki Nobel Ödülü'nü alamadan öldü.

7. Modern Evrimsel Sentez

1920’ler ile 1950’ler arasında bir grup bilim insanı mutasyonların nasıl ortaya çıktığını, yayıldığını ve evrim için nasıl birer ham madde işlevi gördüklerini fark etti. Bu bakış açısı, modern sentez olarak adlandırıldı. Bu bilim insanlarının çalışmaları, yaşamın tarihine dair bilgilerimizde önemli ilerlemelere götüren bir yol açtı.

8. Hayat Ağacı - Carl Woese

Bilim insanlarının mikropları şekillerine göre sınıflandırdığı zamanlarda Carl Woese, mikropların arasındaki ilişkinin genlerini karşılaştırarak bulunabileceğine dair bir fikir öne sürdü. Bilim insanları onun tekniklerini vücutlarımızda yaşayan mikrop çeşitlerini kataloglamak ve hem büyük hem de küçük organizmalar arasındaki evrimsel ilişkiyi haritalandırmak için kullandı.

9. Karanlık Madde - Vere Rubin ve Kent Ford

Nobel Ödül komitesinin gözden kaçırdığı modern zamanların en önemli başarılarından biri karanlık maddenin keşfi oldu. 1970’lerde Vere Rubin ve Kent Ford galaksilerin kenarlarındaki yıldızların merkeze yakın olanlar kadar hızlı hareket ettiğini gördü. Onları bir arada tutan çekime katkı sağlayacak, görünmeyen bir şey olmalıydı; işte bu görünmeyen şey karanlık madde olarak adlandırıldı. Ancak bilim insanları bu şeyin tam olarak ne olduğu konusunda kesin bir sonuca varabilmiş değil.

10. Dinozor Rönesans’ı - John Ostrom

Paleontolog John Ostrom, o güne dek bulunan en önemli türü keşfetti ve bu 110 milyon yaşındaki dinozora Deinonychus adını verdi. Kavrayıcı elleri, orak gibi pençesi ve üzerinde durduğu çok ileri uzanabilen ayak parmağıyla bu kertenkele türü canlı, insan boyutlarında bir yırtıcıydı. Bu keşif, paleontoloji ya da doğa tarihe Nobel Ödülü verilmediği için ödül alamadı.

Popüler İçerikler

Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
YORUMLAR

Biz böyle seviyeli içerikler istiyoruz. Bana ne Şeyma subasindan

19.03.2018

Edison mümkünse almasın zaten öyle bir ödül

bu türk milleti de cok nankör he daha düne kadar tesla kim bilmiyordunuz?? ama hepiniz illa edisonu biliyordur. adam su an bile dunyanin en buyuk teknoloji sirketlerinden biri olan general Electric sirketinin kurucusu ama size begendiremiyoruz

19.03.2018

Nobel'in Leonardo DiCaprio'ları 😅

TÜM YORUMLARI OKU (13)