Bugün Ramazanın Kaçıncı Günü? Günün Duası: Sahur Duasıyla Oruca Nasıl Niyet Edilir?

Tüm Müslüman alemi aynı anda bin aydan kıymetli Ramazan ayının heyecanını yaşıyor. Bugün ikinci iftarını gerçekleştirecek olan Müslümanlar, iftar ve sahur sofrasının bolluk, bereketi, afiyeti ve muhabbeti için coşkulu bir bekleyiş içerisindeler. Mübarek Ramazan ayında oruç ibadetlerini en doğru şekilde yerine getirmek isteyenler oruca nasıl niyet edeceklerini araştırıyorlar. Tam da bu yüzden günün duası: Sahur Duası oluyor. Peki, sahurda oruca nasıl niyet edilir? Gelin birlikte orucun ikinci gününde oruca nasıl niyet edilir inceleyelim. 

İşte, sahur duası ve oruca niyet edilirken dikkat edilmesi gerekenler...

Ramazanın Kaçıncı Günü: Bugün Orucun Kaçıncı Günü?

Bugün mübarek Ramazanın ikinci günü. Tüm dünyada Ramazan ayını özlemle bekleyen Müslümanlar, 23 Mart Perşembe günü büyük bir coşku ile Ramazanı karşıladı. Bugün itibarıyla orucun ikinci günü için sahurda niyetler edildi ve salih kimse olarak hayırlara vesile olmak için yeni güne başlandı.  

Pek çok insan oruç ibadetini en doğru şekilde yerine getirmek için oruca niyet ederken okunması tercih edilen Sahur duasını ve oruca nasıl niyet edileceğini araştırıyor. İşte, detaylar 👇

Oruca Nasıl Niyet Edilir?

Sahur yemeği, oruca niyet edecek kimselerin imsak vaktinden önce gece yedikleri çok özel yemektir. Sahur yemeğiyle Ramazan ayında farz olan oruç ibadeti için uykusunu bölen Müslümanlar, Rabbinin nimetleriyle karnını doyurup oruç tutmaya niyet ederler. 

Hz. Muhammed (S.A.S.) oruca hazırlık yapmak için sahura kalkmış ve ümmetine de bunu tavsiye etmiştir. Ayrıca sahur yemeğini 'bereket' olarak da ifade ettiği rivayet edilmiştir. 

İmsak vakti okunan ezanla birlikte yeme ve içme terk edilir. Oruca niyet edilir. Niyet ederken: 'Niyet ettim Allah rızası için bugünkü Ramazan orucumu tutmaya.' ifadesiyle duanızı edebilirsiniz. Yahut Hz. Peygamber tarafından zikredilen sahur dualarını da tercih edebilirsiniz. Bazı rivayetlere göre Hz. Peygamber (S.A.S.) tarafından sahurda okunan dua şu şekildedir: 

'Ey bu gecenin ve biraz sonra oIacak sahurun Rabbi oIan AIIahımız. Bizi iftarIara uIaştırırken günahIarımızdan arınmış oIarak orucumuzu açmayı nasip eyIe Amin!' 

Bilinen bir diğer sahur duası ise şu şekildedir. 👇

Sahur Duası Nasıl Yapılır?

'Ya mefzei inde kurbetiy veya ğavsi inde şiddeti, ileyke fezi'tu ve bike isteğestu, ve bike luztu la eluuzu bi sivake vela etlubu'l ferece illa minke, fe eğisni ve ferric enni, ya men yekbelu'l yesire ve ye'fu eni'l kesiri, ikbel minni'l yesire, ve'fu enni'l kesire, inneke ente'l ğafuru'r Rahim, Allahumme inniy es'eluke iymanen tubaşiru bihi kalbi, ve yakinen hetta a'leme ennehu len yusiybeni illa ma ketebte liy, ve razzini mine'l ayşi bima kasemte li, ya erheme'r rahimin. Ya uddeti fi kurbeti veya sahibi fi şiddeti ve ya veliyyi fi ni'meti ve ya ğayeti fi rağbeti ente's satiru avreti, ve'l aminu rev'eti ve'l mukiylu asreti, feğfir li ğatieti ya erheme'r rahimin.'

Sahur Duasının Meali

'Ey bela ve sıkıntı zamanında sığınağım ve ey zorluk zamanında imdadım! Sana yalvarıp yakarıyorum. Senden imdat diliyor ve sana sığınıyorum, başkasına değil. Sıkıntı ve zorluklardan çıkışı ancak senden diliyorum. O halde imdadıma yetiş ve beni sıkıntılardan kurtar. Ey az ameli kabul edip, çok günahı affeden! Benim az amelimi kabul et ve çok günahımı bağışla. Şüphesiz sen bağışlayan ve merhamet edensin. 

Allah’ım! Senden kalbimle birleşen bir iman diliyorum ve birlikteliğinde ancak bana yazdığın şeylerin ulaşacağına kanaat getirebileceğim bir yakîn bilgi istiyorum. Ey merhametlilerin en merhametlisi! Hayatımda bana kısmet ettiğin şeylere beni razı kıl. Ey sıkıntılı anımda birikimim, zorluk zamanımda yaverim, nimetli günümde velinimetim, rağbet ve iştiyakımın doruk noktası olan Rabbim! Sensin kusurumu örtecek, korkumu emniyete çevirecek ve hatamı affedecek olan. O halde benim hatamı bağışla. Ey merhametlilerin en merhametlisi.'

İlginizi Çekebilir

Bugün Ramazanın Kaçıncı Günü? Günün Duası: İftar Duasıyla Oruç Nasıl Açılır?

Popüler İçerikler

Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!