Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Çarpıcı Verilerle Türkiye'de Kadın Olmak ve Eşitsizliğin Tablosu

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısı ile, Türkiye'de kadına şiddet ve eşitsizliğin boyutlarına baktığımızda, iç karartan bir tablo ile karşılaşıyoruz.

440 kadın cinayete kurban gittiği 2018'in ardından, 2019 yılında da kadına şiddet konusunda bir yol kat edilebilmiş değil. Yalnızca 2019'un Ocak ayında, 43 kadın cinayete kurban gitti. İş yaşamından akademiye, TBMM'deki temsil oranından kamu kurumlarına kadınların temsili erkeklere oranla çok düşük düzeyde. 

İşte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, 'Türkiye'de kadın'.

Kadınların en büyük sorunu şiddet... İkinci sırada işsizlik, üçüncü sırada ise eğitimsizlik yer alıyor.

Kadir Has Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre kadınların toplumda yaşadığı en büyük sorunlar' sorusu sorulduğunda 'şiddet' diyenlerin oranı yüzde 61.

Üstelik bu yanıt, 3 yıldır artış gösteriyor. Yani şiddeti önleyemiyoruz.

İşsizlik, eğitimsizlik ve taciz gibi sorunların dışında aile baskısı, kadın erkek eşitsizliği, mahalle baskısı, iş yerinde ayrımcılık ve politik baskı da kadınların yaşadığı sorunlar arasında yer alıyor.

Aynı araştırmaya göre, eğitim seviyesi arttıkça, şiddetin boşanma için yeterli bir sebep olduğu ve aile bütünlüğü için göz ardı edilebilecek bir unsur olmadığı düşüncesi artıyor.

2018'de tam 440 kadın cinayete kurban gitti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre, 2018'de 440 kadın öldürüldü.

2019'da da, bu acı tablo düzelme sinyali vermiyor. Sadece Ocak ayında, 43 kadın cinayete kurban gitti.

Çiçekler Sizin Olsun, Biz Öldürülmediğimiz Şehirler İstiyoruz! Kadınların Sosyal Medyada Yükselen Sesine Kulak Verin

TÜİK verilerine göre son 10 yılda zorla evlendirilen çocuk sayısı yarı yarıya azaldı.

TÜİK verilerine göre ülkede 2017 yılında gerçekleşen 569 bin 459 resmi evlilikten 23 bin 906'sını 16-17 yaş grubunda evlenen giren kız çocukları oluşturdu.

2008 yılında ise bir yılda evlendirilen kız çocuğu sayısı 49 bindi, yani şu anki sayının tam iki katıydı.

Ancak Girls Not Brides 2018 raporuna göre Avrupa’da çocuk yaşta evliliklerin en çok görüldüğü ülke Türkiye...

Kız Çocukları Gelin Olmasın! Dünyada Her 2 Saniyede Bir Çocuk Evlendiriliyor, Türkiye ise Avrupa'da Birinci Sırada...

Kadının işgücüne katılımında Türkiye halen OECD ülkeleri arasında son sıralarda yer alıyor.

Açıklanan son TÜİK verilerine göre:

  • 15-24 yaş arası kadınlarda işsizlik oranı yüzde 15. 

  • Ne eğitimde, ne istihdamda olan genç kadınlarımızın oranı 32,8.

  • Erkeklerde işgücüne katılma oranı yüzde yüzde 73,5 iken, kadınlarda bu oran yüzde 34,3. 

Yani her üç kadından sadece biri istihdam edilmiş durumda.

20 milyondan fazla kadın çalışma hayatının dışında.

DİSK'in hazırlanan 'Kadın Emeği Raporu'na göre:

  • 20 milyondan fazla kadın çalışma hayatı dışında,

  • Her 10 kadından 4’ü kayıt dışı çalıştırılıyor,

  • Her 10 kadından 7’si istihdam edilmiyor,

  • Anne olan kadınlar, olmayanlara göre %29,6 daha az kazanıyor.

  • 3 milyon kadın haftalık 45 saatten fazla çalışıyor.

Kadınların çalışma hayatındaki katılım oranı düşüyor.

Kadir Has Üniversitesi'nin, Türkiye'de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması'na göre kadınların mevcut çalışma durumu oranı 4 yıldır düzenli olarak düşüyor. 

Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından bir tanesi, ankete katılan 2.463 kadından 1.143'ünün, yani yüzde 46'sının hayatı boyunca hiç gelir getiren bir işte çalışmamış olması.

İş yaşamında, ilkokul ve üzeri her kademede kadın işsizlik oranı daha yüksek.

Kaynak: Doğruluk Payı

Cinsiyete dayalı gelir eşitsizliği, her eğitim düzeyinde söz konusu.

Aynı rapora göre, kadın ve erkek arasındaki gelir eşitsizliğinin her eğitim düzeyinde söz konusu olduğu da görülüyor.

Okur-yazar olmayan erkekler yılda ortalama 13.423 TL kazanırken, kadınlar 9.936 TL kazanıyor. Okur-yazar olan ancak hiçbir okul bitirmeyen erkeklerin yıllık kazancı 16.792 TL iken, kadınlarınki 11.173 TL.

Lise ve dengi okullardan mezun erkekler yılda ortalama 29.814 TL kazanıyor, aynı eğitim durumundaki kadınlar ise 22.794 TL.

Yükseköğretim mezunu erkeklerin yıllık ortalama kazancı 48.811 TL, kadınların ise 35.836 TL.

TBMM'de kadınların temsil oranı yüzde 14'ün altında.

Kaynak: Ka-der

Kadınların TBMM'deki temsil oranı şu anda yüzde 13,91. Ancak durum sadece TBMM'de böyle değil, kamuda birçok alanda benzeri bir tablo karşımıza çıkıyor.

Rektörü kadın olan üniversitelerin oranı %9,66 iken, 3 milyonun üzerindeki kamu personeli içindeki kadınların oranı %37.

Akademide de kadın azınlıkta.

Kaynak: Doğruluk Payı

Akademi verilerine bakıldığında da, kadınların oranının düşük olduğu gözler önüne seriliyor. Doçentlerin yüzde 35,1'i, profesörlerin ise yalnızca yüzde 29'u kadın.

Borsa İstanbul'da yer alan 403 şirketin 159'unun yönetim kurulunda kadın üye bulunmuyor.

Kadınların iş yaşamındaki yeri de ne yazık ki iyi durumda değil.

Türkiye’de Yönetim Kurullarında Kadın 2018 Raporu'na göre tüm BIST şirketleri içinde 159 şirket, BIST-100 içinde 34 şirket hala tamamı erkeklerden oluşan kurullar tarafından yönetiliyor.

2018 yılında BIST yönetim kurullarına seçilen 421 kadın üyeden 222’si icracı olmayan ancak bağımsız olmayan üye, 131’i bağımsız üye ve sadece 68’i icracı üye oldu.

Bu rakam, tüm yönetim kurulu üyelerinin yüzde %15,2’sine denk geliyor.

Kadınlar kendini 'güvende' hissetmiyor.

Kaynak: Doğruluk Payı

TÜİK verilerine göre, kadınların yarısından fazlası, yaşadığı çevrede gece yalnız yürürken güvenli hissetmediğini söylüyor.

Dünya genelinde, erkek ve kadınlara yasal olarak eşit ekonomik haklar veren ülke sayısı sadece 6. Türkiye ise listede 187 ülke arasında 85. sırada yer aldı.

Dünya Bankası Raporu: Sadece 6 Ülke Kadınlara Eşit Ekonomik Haklar Veriyor, Türkiye 85. Sırada

Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırladığı Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi sonuçlarına göre ise Türkiye, 149 ülke arasında 130. sırada.

12 Yılda 25 Sıra Geriledik: Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğinde 130. Sırada Olan Türkiye’de Kadınlar Açısından İşler Neden Yolunda Gitmiyor?

Türkiye'de insanların %75'i, kadın erkek eşit hak ve imkanlara sahip olmadığını düşünüyor.

Türkiye'de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması'na göre, kadınların %82'si, erkeklerinse %69'u, kadınların erkeklerle eşit hak ve imkanlara sahip olmadığını düşündüğünü gösteriyor. 

Genel olarak, sokaktaki 4 kişiden 3'ü, bu konuda hemfikir. 

Bu durumu değiştirmek için neler yapıyoruz?

Tablo geçen sene de maalesef çok iyi değildi...

📌Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Çarpıcı Verilerle Türkiye'de Kadının Durumu

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR
08.03.2019

Kadınlar gününde kadınlar ile ilgili sorunların verilerinin bulunduğu bir içeriğin yorum kısmında bile erkekler kendi sorunlarını kadınların sorunları ile kıyaslayarak veya kadın üzerinden karşılaştırarak anlatıyor, bazı kadınlara hakaret edip sonra da '' isterseniz linç edin aqü'' diyor. Arkadaşlar, Femiznm; kadın ve erkeğin aynı hak ve özgürlüklere sahip olması, eşit olması ideolojisidir. Yani, kadınların kendi haklarını savunarak diğer cinsiyetler ile aynı seviyede olmak hakkını isteme çabasıdır. Anlamadığınız nokta kadınların kendi hakları için savaşmaktan sizin haklarınıza sıra gelmiyor olması, ki o hakların bir kısmını da azımsanayacak çoğunluğunuz alıyor. Salın şurayı.

08.03.2019

Tamam işte her konuda eşitlik istiyor artık erkekler, mesela askere gitmeniz, mesela nafaka ödemeniz, mesela zor iş kollarında da( Madencilik, lağımcılık,elektrikçilik vb) çalışmak için can atın istiyor, öyle ofislerde oturmakla olmuyor bu eşitlik işleri,sizlerle aynı şartlarda emekli olmak istiyor, vb.leri, erkekleri bu duruma siz getirdiniz bunu sonuçlarına da katlanacaksınız ergeç, ve her geçen gün sesleri daha gür çıkıyor artık,Erkek olmanın ayrıcalıklarını istiyorsunuz ama sorumluklarını almak istemiyorsunuz, aynı zamanda kendi haklarınızdan da vazgeçmiyorsunuz, Bu tabloyu siz çizdiniz ve sonuçlarına da katlanacaksınız, Erkekler artık erkekleşmiş kadınlarla aynı evde yaşamak istemediği için evlilikler azaldı vede boşanmalar arttı dikkat ederseniz, Aileyi yok ettiniz, çoçuklarını anasız babasız büyüttünüz şimdi de hiç utanmadan erkeklerin tepesine çıkmak için daha fazla ayrıcalık istiyorsunuz

08.03.2019

Çoğunluğu müslüman olan bir ülkede ‘Cumhuriyet’ özellikle biz kadınlara bir nimettir. Her Türk kadınının bugününü Mustafa Kemal’e borçlu olduğunu hatırlatmak isterim. Dünya emekçi kadınlar günümüz kutlu olsun♥️🙏🏻

Sokakta baskı ve taciz %7 mi? Dışarı çıkıp da gerek sözlü gerek bakışlar ve hareketlerle olsun tacize uğramadığım günler oldukça nadir. Birçok kadın için de durum aynen böyle. Kim nereden uydurmuş bu %7'yi merak ediyorum.

08.03.2019

Ne yani erkekler yolda yürürken sağa sola bakarken tesadüfen bir kadına denk geldi ve gözgöze geldiler şimdi bu taciz mi oluyor? Oldu olacak at gözlüğü takalım erkeklere, neme lazım bilmeden birin taciz filan ederler hiç belli olmaz bu erkeklerin ne yapacağı, Allah erkekleri bu tip kadınların şerrinden korusun ne diyim, Sokağa çıkmasınlar oldu olacak

TÜM YORUMLARI OKU (38)