Bugün 22 Mart #DünyaSuGünü: Kriz Kapıda, Peki Türkiye Ne Durumda?

Bugün 22 Mart Dünya Su Günü. 4/3’ü suyla kaplı gezegenimiz üzerindeki su kaynaklarının azalması, endişe verici bir boyuta ulaşmış durumda. 2040 yılında su sıkıntısı çekmesi beklenen ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor...

Peki, dünyada ki durum ne? Yeşil Gazete'den Ahmet Sosyal şöyle sıralıyor: 

  • Dünya üzerinde atık suların yaklaşık %80’ni hiçbir arıtmaya tabii tutulmadan doğaya geri veriliyor.

  • 8 milyar insan kirletilmiş su kullanıyor ve bu nedenle başta kolera, dizanteri, tifo ve çocuk felci riski ile yüz yüze…

  • Dünya Sağlık Örgütü'ne göre yılda yaklaşık 843.000 kişi güvenli olmayan su kullanımından dolayı yaşamını yitiriyor…

  • Günümüzde tüm dünyada %50 olan kentlerde yaşama oranının 2050’ye kadar %70’lere tırmanacağı hesaplanıyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki birçok büyük kentte su sıkıntısı yaşanıyor; bu durum çözüm için atık suların arıtılarak tekrar kullanımını gerektiriyor.

Dünyada her 10 kişiden biri güvenilir suya erişemiyor.

İklim değişikliği sebebiyle yağışların düzensizleşmesi, yeraltı su kaynaklarının gittikçe azalması, sanayileşme, çarpık kentleşme, nüfus artışı ve atık su sorunu kıtlığın en büyük sebepleri arasında.

Her gün 800 çocuk susuzluktan ölüyor 😥

UNICEF, su kaynaklarının hızla azalması nedeniyle 2040 yılına kadar dünya genelinde her 4 çocuktan birinin yani 600 milyon çocuğun ölüm ya da hastalık riski bulunacağı uyarısını yaptı. UNICEF tarafından hazırlanan rapora göre her gün 5 yaş altı 800 çocuk temiz su ve hijyene erişimi olmadığı için hayatını kaybediyor.

Her gün 2 milyon ton atık, su kaynaklarına bırakılıyor.

Noel Celis/AFP

"Bazı bölgelerde ekonomi yüzde 6 küçülebilir"

Grafik: BBC Türkçe

Dünya Bankası ise Eylül 2016'da yayınladığı raporunda su güvenliğinin gelişmede en önemli küresel risklerden biri olduğunu belirtiyor.

Kurum, bir an önce önlem alınmazsa Orta Afrika ve Doğu Asya gibi suyun bol olduğu yerlerde kıtlık yaşanmaya başlayacağını, kıtlığın güçlü olduğu Ortadoğu ve Afrika'nın Sahel bölgesinde ise durumun kötüleşeceğini belirtiyor.

Bu bölgelerde 2050'ye kadar gayri safi yurtiçi hasılalar yüzde 6 azalabilir.

BBC Türkçe'nin aktardığı bilgiye göre vurgulanan bir diğer nokta da, su kıtlığında gözlenen artışın göçü ve savaşları artırabileceği.

2040 yılında 33 ülkeyi su sıkıntısı bekliyor 👇

Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Kumbur, 2040 yılında iklim değişikliği ile değişen yağış modelleri ve artan nüfusla yükselen su talebi nedeniyle, dünya genelindeki ülkelerin beşte birinde ciddi derecelerde kuraklık ve su sıkıntısı beklendiğine dikkat çekiyor ve ekliyor: “Türkiye bu listede 27. sırada yer almakta.'

Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, aslında sanıldığı gibi su zengini ülkelerden biri değil

Kumbur şöyle devam ediyor:

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2030 için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının yıllık 1120 metreküp civarında olacağı tahmin edilmektedir. Su yoksulluk sınırı bin metreküptür. Buna göre ülkemiz, Avrupa’nın su açısından en fakir ülkelerinden biriyken, Ortadoğu ülkelerine göre su zengini sayılmaktadır.'

"22 Mart Dünya Su Günü" sosyal medyanın da gündeminde 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
YORUMLAR
22.03.2017

BBC'nin dünya üzerinde ki sular hakkında yayımladığı bir makalede 2050 yılından itibaren başta orta doğu olmak üzere ki bazı yerler savaş halinde , dünya genelinde çıkacak su savaşlarından bahsediyordu. Zengin arap ülkelerinin 1lt petrol'le 1lt su almaya çalışacağından , milyonlarca insanın susuzluktan öleceğinden vs. Düşündükçe haksız olmadıklarını görüyorum.

22.03.2017

pek bilinmez tarihde ortacagdakinin disinda ilk cagda, bronz devrinde yasanmis bir karanlik cag daha vardir. dogu akdeniz, balkanlar, kafkaslardaki butun buyuk medeniyetler tek tek cokuyorlar. mikenler, hititler yok oluyor. misir yokolustan ucu ucuna donuyor. medeniyet bir anda geri gidiyor, okur yazarlik orani dusuyor, buyuk sehirler yok oluyor, her yer barbar kavimlerin istilalarina ugruyor, bilim sanat bir anda bitiyor. arkdasindaki muhtemel en buyuk neden uzun suren kuraklik. bu topraklardaki en buyuk imparatorluklardan birini, hititleri yok eden sey.

22.03.2017

nitekim tarih tekerrurden ibarettir, biz anadoluda etkisini fazla hissetmesekde akdeniz havzasi son 2bin yilin en agir kurakligini yasiyor. misirdan, suriyeye, italyaya ispanyaya kadar heryerde baraj seviyeleri dusmus, su rezervleri tukenmis durumda. suriyedeki ic savasin en buyuk nedenide aynen hitit imparatorlugunun cokusundeki gibi kuraklik. uzun suren kuraklikla ac ve issiz kalan kirsaldaki kalabaliklar sehir varoslarina yigildilar. basar esetin en buyuk hatasin bunlara duyarsiz kalmak oldu. ve hersey ufak bir kivilcimla yanmaya basladi, herkez birbirlerini nedensiz ve anlamsiz yere oldurmeye basladi. kisaca bu meselenin hic sakasi yoktur. su an etkilenmiyor olabiliriz ama bizide etkilemiyeceginin bir garantisi yok.

22.03.2017

" ...Ancak 4/3’ü suyla kaplı gezegenimiz..." yaniiiii 1tam gezegen bir de 1/3 gezegen su ile kaplı; komşu gezegenden de su almışız demek ki... Hocam "3/4" olmasın

TÜM YORUMLARI OKU (10)