Bugün 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü! Down Sendromu Nedir? Down Sendromu Hakkında Her Şey...

Down Sendromu genetik bir farklılık olmakla beraber Down Sendromlu bireylerde bizler için çok özel bireylerdir. Down Sendromuna farkındalık yaratmak amacıyla 21 Mart Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Down Sendromu Günü olarak ilan edildi. 21 Mart'ta dünyanın bir çok yerinde çeşitli etkinlikler düzenlenirken insanlar Down Sendromu'nu araştırmaya başladı. Peki Down Sendromu nedir? Down Sendromu Farkındalık Günü'ne dair detayları haberimizde sizler için derledik...

21 Mart Farkındalık Günü

Down Sendromu hakkında toplumsal farkındalık oluşturmak için Birleşmiş Milletler, 2011 yılında 21 Mart'ı Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü olarak ilan etmiştir.

Down Sendromu genetik bir farklılıktır. Sıradan bir insan vücudunda 46 kromozom bulunurken, down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. Kromozomları olması nedeni ile 47 olmaktadır. Bu nedenden dolayı her yıl 3. Ayın 21. Günü farkındalık günü olarak kabul edilmiştir. Down Sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, bireyin hayatı boyunca devam eden bir farklılıktır.

Down Sendromu Nedir?

İnsanın 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumu ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan genetik bir farklılıktır.Down Sendromu ilk kez İngiliz hekim John Langdon Down tarafından 1866'da sistematik bir şekilde sınıflandırılmış ve sendrom olarak tanılanmıştır. Sendrom, doktorun ismi olan 'Down sendromu' olarak söylenmeye başlamıştır. 1959'da Jérôme Lejeune tarafından 21. kromozomun trizomisi olduğu tanımlanmıştır.

Down sendromu vücutta yapısal ve fonksiyonel değişiklikler ile karakterize edilir. Vücuttaki küçük ve büyük farklılıkların kombinasyonu yapısal olarak sergilenir.

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"