Bugün 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü: 'Yaşlılara Kötü Muamele Yaygınlaşıyor'

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) son raporunda yaşlı insanlara karşı kötü davranışların yaygınlaştığını, kötü muamelenin yaşlıların fiziksel ve mental sağlığını olumsuz etkilediğini açıkladı. Rapora göre kendi yaşlılıkları hakkında olumsuz bir tutumla karşılaşan yaşlılar olumlu yaklaşım görenlerden 7.5 yıl daha az yaşıyor. Ayrıca raporda 2050'de yaşlı nüfusun iki katına çıkacağı da belirtiliyor.

WHO'nun dünya çapında 57 ülkede 83 binden fazla kişiyle görüşerek hazırladığı raporunda, yaşlı insanlara karşı davranışların kötüleştiğini ve yaygınlaştığını belirtti.

Yaşlılara karşı en az saygı, gelir düzeyinin en yüksek olduğu ülkelerde görülürken, raporda, 'Analizlerimiz yaş ayrımcılığının aşırı derecede yaygın olduğunu teyit etti. Çoğu kişi bilinçaltlarında yaşlılara karşı tektipleştirici yaklaşım bulunduğunun farkında değil' ifadeleri kullanıldı.

Yaşlılara karşı kötü davranışlar yaygınlaşırken, bu tür kötü muameleler onların sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor.

Kendilerini yük olarak gören yaşlılar sosyal izolasyon yaşıyor

WHO'nun raporunda göre, kendilerini yük olarak gören yaşlılar depresen ve sosyal izolasyon yaşıyor. WHO'nun atıfta bulunduğu yeni bir araştırmaya göre, kendi yaşlılıkları hakkında olumsuz bir tutumla karşılaşan yaşlılar sakatlılardan kolay kurtulamıyor ve olumlu yaklaşım görenlerden 7.5 yıl daha az yaşıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün raporunda Dünya'nın yaşlandığı yönünde veriler de paylaşıldı. Buna göre, 2050'de 60 yaş ve üzeri nüfus iki katına çıkacak.

AFP, WHO, Al Jaazera

Popüler İçerikler

İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
YORUMLAR
30.09.2016

Hayatımda yaşlılardan çekmediğim kalmadı.Habire her şeye karışıyorlar ve buna haklarının olduğunu düşünüyorlar.Geçen biri otobüste kendisine verilen yerleri es geçip annesi ayakta kendisi oturan 3 yaşındaki yeğenimi zorla yerinden kaldırmaya çalıştı.Zavallı çocuk saatlerce bizimle yürüdü bir de o karı için otobüste ayakta mı duracak.Kendisine karşılık verince de bize size saygı öğretmemişler vs vs diye şikayet etti utanmadan allahın tacizcisi.Kusura bakmayın ama yaşlıların yarısı böyle,çekilmiyorlar.

01.10.2016

Benim icin Hayatta en iyi bakilmasi gerekenler 1. Bebekler 2. Yaslilar! Yasli bi insana kötü davranmak niye? Tamam, huysuz yada cekilmez olan yaslilarimiz var ama bu onlara kötü davranma hakkini kimseye vermiyo! Bi kendinizi onlarin yerine koyunsana.. bakilmaya muhtaclar, sevgiye muhtaclar ve bu muhtaclik onlari agressiv ve cekilmez yapabilir.. Kimsenin ne olcagi belli degil bu hayatta, bigün herkes o durumda olabilir ve hic cekemedigi kisi haline gelebilir.. Ama emin olun huysuz yaslilar bile onlara iyi davrandiginizda, herzaman belli etmeseler bile icten cok mutlu olurlar.. Karsilik beklemeden iyi davranin onlara, emin olun o yaptiginiz iylik hem size hemde onlara cok iyi gelir..

02.10.2016

Bazı yaşlıları sevmiyorum. Çok çirkef oluyorlar. Ama bazılarıda çok tontiş. Ama asla kötü muameleyi görmeyi haketcek bir yaşlı bilmiyorum. Kimse kötü muamele görmek istemez. Ayy düşündükçe aklıma annem babam geliyor. Küçükken en çok istediğim şey ölümsüz olmalarıydı. Hala öyle. Annemede babamada kötü muamele yapmam yaptırmam. Yapanıda doğduğuna pişman ederim. Açıkçası benim olana kimse dokunamaz. Neyse atarlandım biraz :D

TÜM YORUMLARI OKU (4)