Hayvan yemi girdi maliyetleri giderek artarken, bu alandaki ana maddelerden arpadaki düşüş ise yeni bir soruna işaret ediyor. Bu amaçla Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) piyasaya arpa satışları gerçekleştirse de ilerleyen dönemde yetiştiriciler, sorunun büyüyeceğini düşünüyor.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Türkiye genelinde arpa üretiminin yüzde 80’inin kuru tarım alanlarında yapıldığını, geçen yıl yaşanan kuraklığın arpa verimini büyük ölçüde düşürdüğünü söyledi. Soylu, “En çok etkili olacağı alan ise hayvancılık olur. Yüzde 90 oranında yem sanayisinde kullanılan arpanın azlığı, yem fiyatlarında yükselişi gösteriyor. Yerine buğday ve mısır ikame ediliyordu ama artık buğday da az, buğday ve mısır dünyada da pahalı” dedi.
Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, gübre maliyetlerindeki artış nedeniyle bölgedeki üreticilerin daha çok nohut ve kırmızı mercimeğe yöneldiğini, bu yönelişin gelecek sezonda verime yansıyacağını ifade etti. Bölgede kuraklığın devam ettiğini anlatan İskenderoğlu, ekim alanlarında yağmur yağmasının beklendiğini ifade etti.
Nohuttaki olası sıkıntıların önüne geçmek için bu ay yayımlanan bir tebliğ ile nohut da ihracı kayda bağlı ürünler arasına eklenmişti.
Önemli bir nohut ve arpa merkezi olan Kırşehir Kaman bölgesinin Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, devlet desteğiyle artan nohut üretiminin ardından desteklerin aynı kalması nedeniyle çok düştüğünü söyledi. Gökalp, “2019’da 600 bin dönüm alandaki üretim, 400 bine düştü, 2022’de ise 200 bine düşecek gibi görünüyor. Girdileri çok pahalı, bir de topraklara aynı ürünü ekmek toprak verimini düşürüyor. Arpa üretim yatağıyız ama kuraklık vurdu. Bunun üzerine bir de gübre yeterince verilemezse sorun daha büyür. Bu da ciddi bir tehdit” dedi.
dunyanin basina yalaklik yalan dolandiricilik belasini takiyye getirdi.
Arkadaşlar su krizi siyaset üstü bir sorun. Türkiye'nin acilen başta hayvancılık , yem üretimi , endüstriyel tarım ve tekstil gibi aşırı su tüketen üretimlerden çekilmesi lazım. Bilhassada kapalı havza olan Orta Anadolu bölgesinde bu tarz ürünler katiyetle üretilmemeli. Ayrıca kaçak pompa ile dip suyu tüketilmesi denetlenmeli. Şu anda bir su şurası oluşturulmuş , buna tüm siyasi kesimlerin etkin katılımı şart. Yoksa çok değil 5-10 seneye su ithal etmeye başlayacağız.