Buğday, Petrol, Metaller: Emtia Fiyatlarında Yükseliş Bitti mi?

Emtia piyasalarında savaşın başlaması ile petrol öncülüğünde başlayan yükseliş bugün nispeten sakinledi.  Petrol dün sert düşerken, bugün BAE ve ABD açıklamaları ile yeniden oynak seyre döndü.

Nikelde işlem durduran yükseliş sonrası son durum ne oldu?

Buğday fiyatları için umut vaat eden haberler geldi ama soru işaretleri sürüyor. 

Diğer metallerde de görünüm karışık!

Nikelde fiyatlar duruldu

Küresel nikel fiyatlarında geçtiğimiz günlerde görülen sert yükseliş yerini gerilemeye bıraktı. Yaşanan açıkta sıkışma ile nikel fiyatlarının ton başına 100 bin doları aşması ile Londra Metal Borsası’nda (LME) İşlemler durdurulmuştu.

BloombergHT haberine göre, dünyanın en büyük üreticilerden olan Rusya’da savaş nedeniyle arzın azalacağı endişeleri son haftalarda nikel fiyatlarını sert biçimde yükseltmişti. Borsalarda da 24 saatte fiyatlar yaklaşık yüzde 250 yükseldi.

Endonezya da dünyanın en büyük nikel ihracatçılarından biri olarak üretimin artırılacağını bildirdi. Güneydoğu Asya’daki üretici ülkeler de 400 bin tonluk ek üretim yapacaklarını açıkladı. 

SHFE’de Mart vadeli nikel kontratı yüzde 13.5 düşüşle ton başına 220 bin Yuan’dan (34,807 dolar) işlem gördü.

Buğdayda hasat umudu fiyatları düşürdü

www.bloomberght.com

Buğday ABD’den gelen dünyadaki stokların yükselişte olduğu ve Avustralya’daki yüksek hasadın Ukrayna’daki savaşın etkilerini azaltabileceğine dair rapor sonrası düşüşünü sürdürdü.

ABD Tarım Bakanlığı geçtiğimiz ay 2021-2022 sezonunda dünya için buğday stoku beklentisini 278,2 milyon tondan 281,5 milyon tona çıkarmıştı. 

Avustralya’nın bu sezon rekor hasada, Hindistan’ın ise sahip olduğu zengin stok ve yüksek fiyatlar nedeniyle güçlü bir ihracat rakamına ulaşması bekleniyor.

Chicago’da buğday vadelileri yüzde 7,7 düşerek 11,09 dolara kadar gerileyerek önceki gün yaşadığı yüzde 6,6’lık düşüşünü sürdürmüş oldu. 

Bu düşüşlere rağmen fiyatlar hala sene başlangıcına göre yüzde 50 yukarıda seyrediyor.

Beklentiler düştü

Ukrayna’daki savaşın ne kadar süreceği ve bu durumun buğday ve ayçiçeğinin ekim, hasat ve nakliyatı üzerindeki etkileri yakından izleniyor. 

ABD Tarım Bakanlığı, Karadeniz Bölgesi’nden gelecek buğday ihracat tahminlerini aşağı yönlü güncellerken, beklenti Ukrayna için 20 milyon tondan 4 milyon tona, Rusya için de 32 milyon tondan 3 milyon tona indi. 

Bununla birlikte diğer üretici ülkelerin Karadeniz Bölgesi’nden ortaya çıkacak açığı karşılayıp karşılayamayacağına dair soru işaretleri de varlığını koruyor. 

Ayrıca mısır ve soya yağı da 2012’den bu yana en yüksek seviyelerine yakın işlem görüyor ve pişirme yağları da rekor seviyelerine yaklaşmış durumdalar. Tüm bu gelişmeler daha yüksek gıda enflasyonu ve düşük gelirliler için daha fazla devlet desteği anlamına geliyor.

Çin'de paslanmaz çelik, nikel fiyatlarının gerileyeceği umuduyla günlük sınır oranında düştü

Çin'de paslanmaz çelik vadeli işlemleri, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nın bazı nikel işlemlerini durdurmasının ardından hammadde fiyatlarının geri çekileceği endişesinin tetiklemesi ile günlük limit olan %12 oranında düştü. 

Analistler, nikelde son fiyat artışlarının alışılmadık olduğunu ve temelleri raydan çıkardığını belirterek, Londra Metal Borsası ve SHFE'nin işlemleri durdurmasının şimdi fiyatların geri çekileceği beklentisi oluşturduğunu kaydetti. 

SHFE'de Nisan vadeli paslanmaz çelik %12 düşerek 19.700 yuan/tonu /3.117 dolar) gördü. 

İnşaat demiri %0,4 düşerek 4.926 yuan/tona ve sıcak haddelenmiş rulo %0,7 düşerek 5.126 dolar/tona geriledi. 

Dalian Emtia Borsası'nda gösterge demir cevheri, %2,5 düşerek 814 yuan/tona indi.

LME'de alüminyum, Rusya'dan tedarik gerginliği nedeniyle artış yaşadı

Londra'da alüminyum fiyatları, dün %4,5 düşüşten sonra bugünkü işlemlerde artış yaşadı. Artışta Rusya'da tedarik endişelerinin kalıcı olması endişeleri etkili oldu. 

Londra Metal Borsası'nda üç ay vadeli alüminyum, TSİ 06.15'te %1,9 artarak 3.405 dolar/tondan işlem gördü. Kontrat dün 3.300 dolar ile 25 Şubat'tan beri en düşük seviyesini görmüştü. 

LME'de bakır %0,9 artarak 10.095 dolar/tondan, kurşun %0,3 artarak 2.412 dolar/tondan ve kalay %1,4 artarak 44.800 dolar/tondan işlem gördü. Çinko ise %0,2 düşerek 3.931 dolar/tona geriledi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda bakır %1,1, alüminyum %1,5 düştü.

Petrolde oynaklık artıyor

www.bloomberght.com

Petrolde sert düşüşün ardından fiyatlamalarda dalgalanma görülüyor.

Çarşamba günü Birleşik Arap Emirlikleri'nin OPEC+ koalisyonuna yönelik üretimi artırma çağrısı ardından yüzde 10'un üzerinde düşüş kaydeden petrol fiyatlarında söz konusu düşüşün devam etmediği izlendi.

Brent petrol 112 dolar seviyesinde işlem gördü. Çarşamba günü Brent petrolde düşüş yüzde 13'e ulaşmıştı. ABD tipi ham petrolde ise işlemler 110 dolar civarında geçiyor. ABD tipi ham petrolde bir önceki gün düşüş ise yüzde 12 olarak kaydedilmişti.

Birleşik Arap Emirlikleri piyasayı salladı

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Washington Büyükelçisi Yousef el Otaiba, petrol üretim artışlarını desteklediklerini ve OPEC+ koalisyonunun daha yüksek üretim seviyelerini düşünmeye teşvik edeceklerini bildirdi.

Otaiba, yazılı açıklamasında, BAE'nin 50 yılı aşkın süredir küresel pazarlar için 'güvenilir ve sorumlu' bir enerji tedarikçisi olduğunu belirtti.

BAE'nin, enerji piyasalarındaki istikrarın, küresel ekonomi için kritik olduğuna inandığını vurguladı.

OPEC+ koalisyonu arasında Rusya kritik bir üye olarak öne çıkarken, Birleşik Arap Emirlikleri de koalisyonun üçüncü büyük üreticisi konumunda.

ABD Enerji Bakanı'ndan da benzer bir çağrı geldi

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, Rusya-Ukrayna savaşının ardından artan enerji krizi nedeniyle petrol ve doğalgaz üreticilerine arzı artırma çağrısında bulundu.

Granholm, CERAWeek Enerji Konferansı'nda yaptığı konuşmada, artan akaryakıt fiyatlarının etkilerinin ağır olduğunu söyledi.

Piyasanın istikrara kavuşması için kısa vadeli arzın uygun şekilde artırılması gerektiğini vurgulayan Granholm, 'savaş durumunda' olunduğunu ve bu kriz döneminde daha fazla arzın gerektiğini ifade etti.

Granholm, 'Şu anda mevcut talebi karşılamak için petrol ve gaz üretimine ihtiyacımız var.' dedi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Tarımdaki Açık, Nadas Arazilerle Kapanacak
Dün Büyük Düşüş Yapan Petrolde Bugün Neler Oluyor?
Benzine Her Gün Zam mı Gelecek? Petrol 300 Doları Görürse Dünya Ekonomisi Çöker mi?
Ayçiçek Yağında İhracata Yasak Geldi!
Türkiye, Buğday Üretiminde Kendine Yeten Bir Ülke mi?

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2025'i 'Aile Yılı' Olarak İlan Etti
Atatürk'ün Okuduğu Bir Kitaba Krallarla İlgili Düştüğü Notu Görmelisiniz!
En Düşük Emekli Maaşı 14 Bin 469 TL'ye Yükseltildi