Budizm Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı? Budizm Ne Anlama Gelir?

Hindistan'da 2500 yıl önce Buda tarafından kurulan Budizm, tüm Asya'ya yayılmaya başlamıştır. Etkisi Batı'da artmaya başlayan bu felsefenin peşinden 470 milyon kişi gitmektedir. Bu öğreti, yaşam ile ilgili güzel dersler çıkarılabilecek güçlü felsefeler barındırır. Peki Budizm nedir?

Tarihsel olarak Budizm, Aryan topluluklarının Hindistan'ı işgal etmesi ile birlikte kendi dinleri olan Brahmanizm'i yaymaya çalışmasına bir tepki olarak doğmuştur. Budizm de başlıca dört akım bulunmaktadır. Bu felsefenin amacı dünyanın sıkıntı ve acılarından kurtulmaktır. Bu sıkıntılardan kurtulmanın tek yolu ise arzu ve isteklerinden çekilmektir. Budizm ve Buda ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Budizm Nedir?

Budizm, Buda'nın kurduğu bir dindir. İlk çıkış yeri Hindistan olup daha sonraları Çin, Kore, Japonya, Moğolistan, Nepal, Sri Lanka, Tibet ve Tayland gibi ülkelerde yayılım göstermiştir. Budizm'in amacı hayattaki; acı ve tatminsizliklerin altında yatan nedenleri açıklamak ve bunlara çözüm yolu bulmaktır. Bazı görüşlere göre din, bazılarına göre ise felsefe olarak kabul edilmektedir. Budizm'in öğretileri meditasyon, karma ve reenkarnasyondan oluşur. Meditasyonda amaç zihni terbiye etmektir. Karma ise herhangi yapılan bir eylemin veya düşüncenin sonucunun o kişiye geri dönüp etkilemesidir. Reenkarnasyon ise ölüm ve yeniden doğuşu simgeler. 

Budizm hayattaki acı ve ıstırapların varoluşun bir özelliği olduğunu savunur. Bunların altında yatan istek ise arzudur. İnsan arzularını bıraktığı sürece acı ve sıkıntılarının da son bulacağına inanılır. Bu arzulardan vazgeçebilmek için ise sekiz dilimli yolu uygulamak gereklidir.

Buda Kimdir?

Buda, tahminen Hindistan'ın Benares şehrinde M.Ö 560 yılında doğduğu tahmin edilmektedir. Asıl adı Sidarta Gautama'dır. Buda lakabı ise ilhama kavuşan, aydın anlamlarına gelmektedir. Efsaneye göre Buda'nın babası bir kraldı. Annesi bir gün Buda'nın ruhani bir öğretmen olacağını rüyasında görür. Babası da onun hükümdar olmasını istemediği için saraya kapatır. Buda, 29 yaşına kadar sarayda kapalı kalır daha sonra da kaçar. Kaçtıktan sonra ise bir ormanda inzivaya çekilip şiddetli bir şekilde açlık çekmeye başlar. Uzun bir aradan sonra 35 yaşına geldiğinde kendini incir ağacının altında meditasyon yaparken bulur. Meditasyon yaparken aydınlığa ulaştığı rivayet edilir. Aynı zamanda incir ağacı, bilgelik ağacı olarak bilinir.

Buda 80 yaşına geldiğinde son seyahatine çıkar. Rivayete göre Buda'nın ölmeden kısa bir süre önce ellerinde nilüfer çiçekleri açar. Buda'nın öğrencilerinden olan Mahakasyapa dışındakiler bu durum karşısında şaşkına döner. Sadece Mahakasyapa'nın  gülümsemesi onu diğerlerinden ayıran bir özelliktir. Bu sebepten ötürü Buda, ruhunu ve bilgeliğini ona devreder.

Aşağıdaki İçerikler de İlginizi Çekebilir

Hümanizmle İlgili Merak Edilenler: Hümanizm Nedir? Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır? Temsilcileri Kimler?
Tarihi İpek Yolu Nedir? İpek Yolu'nun İnsanlık Tarihi Boyunca Önemi...

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"