Bu Yüzden Uçağa Alınmayanların Sayısı Her Gün Artıyor: Uçaklarda Neden Bu Kadar Katı Kıyafet Kuralları Var?

Son dönemde üst üste kıyafet yüzünden uçağa alınmama haberleri görüyoruz. Üstelik bu haberler kişilerin istedikleri gibi giyinme özgürlüğü bulunan Amerika'da, Avrupa'da çok daha yaygın. İnsanlar uçaklara her geçen gün daha cüretkar giysilerle binmeye çalışıyor ve daha fazla engelleniyor. Peki bu durumun asıl sebebi ne?

Eskiden havaalanı şıklığı diye bir şey vardı.

Uçak lüks bir ulaşım aracıyken insanlar kıyafetlerine oldukça özenirdi. Erkekler takım elbise, kadınlar şık elbiseler giyerdi. Uçağın daha yaygın ve ulaşılabilir olduğu yıllara dek bu durum değişmedi.

Son yıllarda havaalanı şıklığı denince ise akla eşofman, spor ayakkabı ve terlik geliyor.

Uçak yolculuklarının genellikle uzun sürmesi, koltukların küçük ve rahatsız olması insanları daha rahat giysiler giymeye yönlendiriyor.

Ancak son günlerde yaz mevsiminin de etkisiyle havaalanı kıyafetlerinin modası da biraz değişti gibi.

Ünlü sporcu Deniz Saypınar, Amerika'da mini şort ve kesik tişört giydiği için uçağa alınmamış ve bunu gözyaşları içinde anlatmıştı.

Sadece o değil, son zamanlarda pek çok kadın abartılı kıyafetleriyle havaalanlarında görüntüleniyor.

Geçtiğimiz haftalarda Amerika'da bir havaalanında bir kadın bikiniyle görüntülendi ve bu video sosyal medyada viral oldu. Kadının bir uçağa binip binmediği ise bilinmiyor.

Pek çok kadın kıyafeti yüzünden uyarı alıyor veya uçağa kabul edilmiyor.

Dünyada kıyafet konusunda en özgür ülkelerden biri olan Amerika'da bu durum sıklıkla yaşanıyor. Sadece 'aşırı' değil, kimi zaman günümüz şartlarında çok normal görünen kıyafetler bile sorun olabiliyor.

Peki neden böyle bir "trend" var ve havayolları da kıyafetler konusunda bu denli hassas?

Uçaklara bu tür kıyafetlerle binilmeye çalışılmasının sebebi yaz. Genellikle tropik lokasyonlara olan uçuşlarda bu tür olaylar yaşanıyor. Son dönemin modasının da bu yönde olması, insanların her yerde her şeyi giymelerinin önünü açıyor.

Günümüzde pek çok insan fenomen olmanın yollarını arıyor. Bu durumun tepki çekmesi ve medyada geniş yankı bulması, bazı kişileri cesaretlendiriyor olabilir.

Elbette kimse uçaktan atılmak için özellikle giyinmez ama yaşanabilecek sorunları hesaplayıp bunu sosyal medyada paylaşmak için özel bir çaba harcayanlar da yok değil.

Kıyafet konusunda katı kurallar olmasının sebebi başka.

Bu kuralların muhafazakarlıklar pek bir alakası da yok. Uçaklarda hem kabin görevlileri, hem de yolcular için belirlenmiş belli kılık kıyafet kuralları var ve bunun da nedeni düşünüldüğü gibi değil.

Uçaklar günümüzde en güvenli ulaşım yöntemlerinden biri olarak kabul edilse de, havacılık tarihinde korkunç olaylar mevcut.

Güvenlik açısından uçuş görevlileri açık saç veya uzun tırnak kullanamaz örneğin. Çünkü uçuşlarda acil durum yaşanma ihtimali yüksek ve böyle durumlarda hem görevlilerin, hem de yolcuların doğru davranması; hızla hayat kurtaran hamleler yapması gerekiyor. Yanlış kıyafet seçimi bunu ciddi anlamda etkileyebilir. Güvenlik sadece bu durumları kapsamıyor. Diyelim ki biri çok kışkırtıcı giyindi ve kavga çıktı. Bu gibi durumlar da uçağın güvenliğini etkiliyor.

Son dönemde bu olayların iyice artmasının sebebi ise güvenlikten ziyade hijyen.

Uçaklar düşünüldüğü kadar temiz araçlar değil. Havalandırmaları yapay şekilde yapılan uçakların yılda iki kez derinlemesine temizlikten geçtiği biliniyor. Covid-19 yüzünden temizlikler sıklaşmış olsa da, bu temizlik yüzeysel şekilde yapılıyor.

Çıplak ten, maske takılmaması hijyen seviyesini düşürüyor.

Tıpkı kıyafetlerimizle tenimiz arasında bariyer olması için iç çamaşırı giymemiz gibi, uçakta da giyilen giysiler teniz koltuklardan koruyor. Çıplak ten ve vücut sıvıları virüs bulaş ihtimalini artırıyor. Son aylarda Amerika'da ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü bir uçak yolcusuyla aynı tuvaleti ve koltukları paylaşan kişiler aracılığıyla tam 200 kişiye yayıldı.

Uçaklar soğuk olur. Bu üşümenin yanında virüslerin dolaşımını da kolaylaştırıyor.

Sıcak bölgelere giden uçaklarda dahi kimi zaman battaniye dağıtılır. Sık uçak yolculuğu yapanlar uçağa ekstra yazlık giysilerle binilmeyeceğini zaten bilir. Ancak soğuğun asıl kötü etkisi virüslerin yayılımını kolaylaştırması.

Her havayolu şirketinin giyim kuralları farklı. Bir havayolu firması iç çamaşırı görünmesini yasaklarken, bir diğeri şortu yasaklıyor.

Elbette her kuralın doğru kabul edilmesi tartışılır. Ancak kişisel hijyeniniz ve güvenliğiniz için uçuş uzmanları uçağa binerken giysilerinize özen göstermeniz gerektiğini söylüyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Hayatlarını İçten İçe Merak Ettiğimiz Uçuş Görevlilerinden Duyduğunuzda Afallayacağınız Samimi İtiraflar
Uçak İle Seyahat Ederken Aklınızdan Çıkarmamanız Gereken Birbirinden Önemli 20 Davranış
Uçağa Her Bindiğinizde En Az Bir Kere Aklınızdan Geçen 10 Soruyu Cevaplıyoruz!
Medeniyetsizliğin Böylesi! Yolcuların Uçaklarda Yaptığı Rezil Hareketleri Anlatan Kabin Görevlileri
Kıyafeti Müstehcen Bulunduğu İçin ABD'de Uçağa Alınmayan Milli Sporcu Deniz Saypınar İsyan Etti

Popüler İçerikler

Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
YORUMLAR
10.09.2021

Geçin bunları yahu artık!! Göz var nizam var, bizde boxer ile gezelim sokaklarda.. Açık giyinmenin bile bir adabı var teşhirciliği güzellemek te nedir ? Açmış orasını burasını aman efendim mini neden yasak, ulan böbreklerin görünüyor be ayıp..İnsanız kedi köpek değilizki götümüz açık dolaşalım..

10.09.2021

izan o nizam değil :)

Bence tek sebebi otuzbir çeken abazalar. Uçaklarda çok yaşanıyor. Çoğu erkekte sahip olamayacağı kadar güzel bulduğu kadına KAŞAR diyerek vicdan masturbasyonu yapıyor. Yukarıdaki açıklamalar hiç tatmin edici gelmedi. Birisi sakal bırakıyor diye de kavga çıkabilir. Bikini ile girmek isteyen hariç diğerlerinde bir gariplik göremiyorum

10.09.2021

Evet hanımefendi, mesela ben bi erkek olarak, yolda gördüğüm her kadına 31 çekiyorum!!! Ne saçma bi savunma şeklidir ya, tamam kadın şiddetine hayır eyvallah da böyle saçma savunma ve açıklamalarada hayır

10.09.2021

uçakların ve hastanenin cerrahi servislerinin morg gibi olmasının sebebini, virüs, mikrop ve bakteri yani enfeksiyonlar yayılmasın diye biliyorum ben. siz tam zıttını yazmışsınız içerikte, doğrusunu bilen var mı ?

TÜM YORUMLARI OKU (13)