'Bu Yaz Yunan Adalarında Tatil Yapmak Kaça Patlar?' Diye Düşünenler İçin Ortalama Harcama Kalemlerini Tek Tek Anlattık

Yaz tatili planları ile Euro'nun yükselişi pek hoş olmayan bir zaman dilimine denk geldi. İki sene önce bizlerin tatili için uygun olan Yunan adaları, şu an biraz durup düşünmemize sebep oluyor. Biz de kendi tecrübelerimiz ve gidenlerden aldığımız bilgiler doğrultusunda, yakın Yunan adalarında tatil yapmak isteyenler için küçük bir harcama rehberi oluşturduk. Bahsettiğimiz adalar Mikonos ya da Santorini gibi lüks adalar değil bu arada.

Aşağıdaki kalemler bu senenin ortalama fiyatları olduğu gibi, gideceğiniz adaya göre küçük farklılıklar da gösterebilir.

Her şeye sıfırdan başlayalım. Daha önce hiç pasaportunuz olmadığını ve yeni çıkartacağınızı varsayalım. İlk harcamanız pasaport ücreti olacak.

Diyelim ki 1 yıllık bordo pasaport çıkartacaksınız. Bunun için harç ve defter bedeli olarak toplam 308 TL ödemeniz gerekiyor. 1 yıldan fazla pasaport almak isterseniz bu tutar 760 TL'ye kadar çıkıyor. Ha, zaten benim pasaportum var derseniz bu tutarı seyahat masraflarınıza eklemenize gerek yok:

Euro karşılığı: 50 Euro

Tabii bu arada vize işlemlerine de başlamış olmanız gerekiyor. Önce evraklarınızı bir tamamlayın. Mesela seyahat sigortanızı yaptırın.

Yurtdışı seyahat sigortası vize için zorunlu bir evrak. Kalacağınız gün süresine ve sigorta şirketine göre vereceğiniz para farklı. Biz buna ortalama olarak 50 TL diyelim.

Euro karşılığı: 8 Euro

Yunanistan için akredite edilmiş aracı şirketten Schengen vizesi almanız gerekiyor.

Elçilikten direkt vize alamıyorsunuz, mutlaka elçiliğin yetkilendirdiği kurumdan vize almanız lazım. Bu da vize ücreti dışında bir hizmet bedeli vermeniz anlamına geliyor; bu ücret opsiyonel değil.

Vize ücreti: 348 TL

Hizmet Bedeli: 116 TL

464 TL Euro karşılığı = 76 Euro

(Kapı vizesi ile tek seferlik giriş yapmak isterseniz bu ücreti 35 Euro'ya indirebilirsiniz. Ancak kapı vizesi için de birkaç gün önceden acentaya evraklarınızı göndermek ve gümrükte sıra beklemek zorundasınız. Kapı vizeniz, sadece o adaya kısa süreli giriş için geçerlidir)

Yurt dışı çıkışlarında gümrükten geçerken vermek zorunda olduğunuz bir de çıkış harcı var.

Diğer harcamaların yanında tabii ki bu ücret devede kulak çünkü 15 TL.

Euro karşılığı = 2,5 Euro

Bize yakın olan Yunan adalarından birine gittiğinizi düşünüp feribotla seyahat ettiğinizi varsayalım; uçağı falan işin içine hiç karıştırmıyoruz.

Marmaris, Kuşadası, Ayvalık gibi sahil bölgelerinden farklı adalara kalkan birçok feribot var. Kos'a 25 Euro'ya, Samos'a 45 Euro'ya, Rodos'a 70 Euro'ya gidiş dönüş bileti alabilirsiniz. Biz bunun ortalamasını 40 Euro olarak düşünelim.

Feribot ücreti: 40 Euro (kişi başı)

Yunan adalarında konaklama daha çok pansiyon gibi küçük işletmelerde yapılıyor. Çok büyük bir ada olmadığı sürece lüks bir otelle karşılaşmazsınız.

Bu pansiyonların bazısı kahvaltı veriyor, bazısı vermiyor. Seçeceğiniz adaya göre farklılık gösterebilir. Temiz olsun, yatacak yer olsun, kliması olsun yeter diyeceğiniz bir pansiyon için 6 gün, 2 kişi yaklaşık 250 - 300 Euro para ödemeniz gerekebilir. Elbette bunun daha altına da bulmanız mümkün. Biz tek kişi olarak hesaplayalım:

6 günlük konaklama ücreti ortalama: 125 Euro

Bulunduğunuz adayı araba kiralayarak gezmek istemeniz çok doğal çünkü adalarda birbirinden farklı çok güzel koylar ve küçük yerleşim yerleri var.

Adalarda büyük araç kullanılmıyor, zaten gerek de duyulmuyor. Araçlar küçük ve 4 kişilik. 5. kişinin binmesi elbette olası ancak biraz sıkışırsınız.

Araç kiralama günlük: 40 Euro

En doğal ihtiyacınız olan suya gelelim.

www.press1.de

Küçük su 0,40 cent. Daha fazlasını içersiniz mutlaka ama günde 3 tane marketten küçük su aldığınızı düşünelim.

Toplam: 1,2 Euro 

O kadar yol geldikten sonra sahilde bir tane bira içmek isteyebilirsiniz tabii, neden olmasın?

Yunanistan'ın biraları oldukça başarılı ama bizdekilerden çok da standart üstü değil. 50'lik biranın fiyatı 3,5 ile 4,5 Euro arasında değişiyor.

Günde bir tane bira içtiniz diyelim: 3,5 Euro

Yunanistan'a gitmişken uzo içmeden ve deniz ürünleri yemeden dönmeniz ayıp olur

Bu lezzetli sofradaki ürünlerin fiyatlarını tek tek yazalım:

Grek Salata: 6,5 Euro

Kalamar Tava: 9-11 Euro arası

20'lik Uzo: 6,5 - 7,5 Euro arası

Sardalya Izgara: 5 Euro

Maalesef son dönem hesaplara küver de eklenmeye başladı. Kişi başı 1 Euro

Taban fiyatlarından ortalama bir hesap çıkartalım: 29 Euro

Bu sadece tek öğün.

(Bu fiyatın elbette altına inmeniz mümkün. Üstüne çıkılmasında zaten sınır yok. Ayrıca bu hesabı iki kişi paylaşabilirsiniz tabii)

Yunanistan'da sigara fiyatları bizimkine pek benzemiyor. Tiryakiyseniz sizin için sıkıntı olabilir.

Yerel sigaralar 3 - 3,5 arasında. Global markaların sigaraları 4 Euro ve biraz üzeri. Bu kalemi toplam harcamanıza dahil etmeden aklınızda tutabilirsiniz.

Turkuaz plajlar ve muhteşem deniz bedava çok şükür. Çoğu yerde şezlong ve şemsiye ücreti yok.

Alanlar mutlaka vardır ancak ücretsiz plaj bulmak hiç de sıkıntı değil çünkü alternatif çok.

Biz bu satırları yazarken Euro kuru şu an 6,13 TL'yi gösteriyor. Siz yazıyı okuyana kadar kaç olur, hiçbir fikrimiz yok.

Kabaca şöyle bir hesap yaparsak pasaport, vize, feribot ulaşımı, konaklama, yeme içme için 6 günlük ortalama 400 - 550 Euro arası paraya ihtiyacınız var. Tabii ki yeme içmenize ve tatil anlayışınıza göre bu tutarı daha aşağı çekebilirsiniz. Bu paraya sizin bulunduğunuz şehirden feribotun kalkacağı şehre ulaşmanız ve ara konaklama masraflarınız dahil değil. Siz isterseniz onu da ekleyebilirsiniz üstüne.

400 Euro şu an = 2452 TL ediyor.

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
YORUMLAR
07.08.2018

farklı yerler görmek tanımak her zaman güzeldir. ekonomi böyleyken herkes ebesinin .mını farklı açılardan bol bol görür tanır maksat istikrar olsun ne de olmasa durmak yok yola devam.

07.08.2018

tl euro'ya demiş ki gel bi de g.tümü s.k

07.08.2018

farklı yerler görmek güzeldir belki bir kere gidilebilir ama tatil yapmak için de kardeşim yunanlıları zengin etmeye gerek yok ülkemizin dört bir yanı cennet.

Ya bu ne anlayıştır ya ? Ülkemizin dört bir yanı cennet demeni anlarım ama Yunanlıları zengin etmeye gerek yok nedir ? Yetmedi mi yıllardır icimizdekilere kendimizi soydurdugumuz ? Ya hayır burada tatil yapsak vergiler üst üste biniyor ne olduğu da malum,esnaf fahiş fiyatlar alıyor, taksiler cabası, yanında kadın varsa hayvan gibi bakıyorlar.Bunların hiçbirinin olmadığı Yunan adalarında sırf ırk yüzünden tatil yapılmasına karşısın ha ? Vay be.

TÜM YORUMLARI OKU (29)