Bu Yanlış Bilgileri Muhtemelen Siz de Duydunuz: Otomobiller Hakkında Doğru Bildiğiniz 5 Yanlış

Otomobillere dair sayısız bilgi kaynağı mevcut. Fakat yine de halk arasında zamanla yayılan yanlış inanışların sayısı azımsanmayacak derecede fazla. Bugünkü yazımızda bu yanlışları ele alıyor, doğrusunu söylüyoruz. İşte, otomobiller hakkında doğru bildiğiniz 5 yanlış!

1. Büyük arabalar daha güvenlidir.

Bu ilk bakışta birçok kişiye doğru gibi gelebilir. Ancak otomobil kaliteli malzemelerden üretilmemişse, ne kadar büyük olursa olsun, sürücü ve araçta seyahat eden diğer kişiler için güvenli değildir. Yani boyuna değil, işlevine odaklanın.

2. 90 bin kilometreyi geçmiş araba alınmaz.

Arabanın km göstergesi oldukça önemli olsa da, bu kilometrenin ne kadar sürede yapıldığı da önemlidir. Örneğin, 90 bin kilometreye gelmiş 2 yaşında bir araca şüpheyle yaklaşmalısınız. Çünkü sıradan bir kullanıcı yılda ortalama 10-15 bin km yol yapar.

Fakat 90 bini geçmiş her araca ön yargıyla yaklaşmamalısınız. Arabanın kaç yaşında olduğunu, markasını ve şehir içi mi yoksa şehirler arası yolculukta mı bu kilometreyi yaptığını göz önünde bulundurarak karar vermelisiniz.

3. Yakıtı aldığımız benzin istasyonunun hiçbir önemi yoktur.

Bilakis oldukça önemlidir. Kaliteli akaryakıt, daha yüksek verimlilik anlamına gelir. Bu yüzden, akaryakıt aldığınız benzin istasyonunun güvenilir bir firma olduğundan emin olun. Aksi takdirde yakıt deponuzun çok daha çabuk bittiğine tanıklık edebilirsiniz!

4. Yola çıkmadan önce motoru ısıtmanız gerekir.

Sürücüler arasında hala yaygın bir inanış bu. Özellikle soğuk havalarda sürücüler, arabayla yola çıkmadan evvel motorun ısınması için biraz bekliyor. Fakat yeni teknoloji motorlarda bunu yapmanıza hiç gerek yok.

5. Lastiğinizin havasını indirmek daha iyi yol tutuşu sağlar.

Bunun doğruluk payı bulunmuyor. Eğer bu düşünceyle lastiğinizin havasını indirirseniz geçmiş olsun. Birçok problemi içeri buyur etmiş olursunuz. Çünkü düşük havalı lastikler yere daha fazla yayılacağı için orta kısımları içe girerek yolla teması azalır. Lastiğin ömrünü de kısaltan bu eylem, fren mesafesinin uzaması ve kaza olasılığının daha fazla artmasıyla sonuçlanır.

Bunlara da göz atın:

Kimi Çok Memnun Kimi Bin Pişman: DSG Şanzıman Cidden Söylendiği Kadar Sorunlu mu?
İkinci El Araç İlanlarında Satıcıların Gönlümüze Su Serpmek İçin Kullandığı Birbirinden İlginç İfadeler
Trafik Kazalarına Davetiye Çıkaran En Yaygın Sebepler ve Alınması Gereken Önlemler

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
21.09.2024

Aracın motor ömrünü ilk marş belirliyor tabiki motor ısınmadan hareket edilmemesi gerekir yeni nesil fark etmiyor motor ve diğer parçalar yağlanmaz ise birçok zararı beraberinde getirir.

22.09.2024

araba değil otomobil,el arabası olur market arabası, bebek arabası olur vs siz nasıl editörsunuz ya otomobil onun adı

22.09.2024

yakıt aldığıniz istasyon Shell, OPET gibi büyük firmaysa yakıt konusunda (katkı) fark yok gibi ama gidip adı sanı bilinmeyen uzun yol kenarı istasyonlara güvenilmez. ikincisi motor ısıtmayi bilmem ama en az bir dakika çalıştırdıktan sonra motora yağin dağılmasını beklemek gerekiyor

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ