'Bu Virüs Belası Bitse de Gitsek' Diyeceğiniz Mimarileriyle Ziyaretçilerini Büyüleyen 13 Kütüphane

Bazılarımıza kütüphane gezmek, kitap okumaktan daha fazla zevk verir. O devasa rafların arasında, elimizi attığımız her kitap, içimizde değişik hisler uyandırır. Bu birbirinden ihtişamlı kütüphaneleri görmek istiyorsanız buyurun okumaya. İhtişamıyla Göz Doyuran 13 Kütüphane!

1. Güney Kore-Starfield Kütüphanesi

Güney Kore Seul'da bulunan Starfield kütüphanesi 2 bin 800 metrekare alan üzerine kurulmuştur. Dijital ve basılı olarak 50 bin kitap ve dergiden oluşuyor.

2. Madrid-İspanya Milli Kütüphanesi

Dünyanın en büyük kütüphaneleri arasındadır. 1712'de V. Felipe tarafından kurulmuştur. Kütüphanede 26 milyon derleme yer alıyor.

3. Fransa Milli Kütüphanesi-Paris

1720'de kurulan kütüphanede pek çok ülkeden el yazmaları, para, madalyon ve fotoğraf koleksiyonları bulunuyor. İçinde 5 milyona yakın eser barındırır.

4. New York Halk Kütüphanesi-Manhattan

ABD'nin üçüncü en büyük halk kütüphanesidir. 1985 yılında kurulmuştur. Bugün 50 milyondan fazla içeriğe sahiptir. Çok fazla kaynağı olması nedeniyle turistlerin ilgisini çekmektedir.

5. Admont Abbey Kütüphanesi-Avusturya

1368'de Viyana'da kurulmuştur. Günümüz arşivinde yaklaşık 7,5 milyon eser bulunmaktadır. Muhteşem yapısıyla ve fazla içerik bulundurmasıyla ünlüdür.

6. George Peabody Kütüphanesi-ABD

ABD'de 1878'de kurulmuştur. Dünyanın dördüncü büyük kütüphanesi olmasıyla bilinir. 53 milyonluk koleksiyonu vardır. Mimarisi oldukça gösterişlidir.

7. Real Gabinete Português de Leitura-Brezilya

1837'de kurulmuştur. İçinde 16'ıncı,17'inci, ve 18'İnci yüzyıllardan kalma 350 bin eser bulunmaktadır.

8. Klementinum Kütüphanesi-Prag

Çek Cumhuriyeti'nin Ulusal ve en büyük kütüphanesidir. 6 milyon eser içeren kütüphane 1777'de kurulmuştur.

9. Bodleian Kütüphanesi-İngiltere

Oxford Üniversitesi'nin kütüphanesidir. 12 milyon esere sahip olup İngiltere'nin ikinci en büyük kütüphanesidir. Çok eskiye dayanan Kütüphanenin kuruluşu 1602 yılıdır.

10. Wiblingen Manastrı Kütüphanesi-Almanya

Eski bir kilisenin kuzey kanadında yer alır. Kilise 1093 yılında kurulmuştur. Koleksiyon daha çok dini kitapları içerir.

11. Rampur Raza Kütüphanesi-Hindistan

18. yüzyılın sonlarına doğru kurulmuştur. Yaklaşık 30 bin içeriğe yer verir. Arapça, Farsça el yazmaları, tarihi belgeler, astronomik aletler gibi bir çok nadir eser bulunur. Asya'nın en önemli kütüphanelerindendir.

12. Parlamento Kütüphanesi-Kanada

Merkez binası Ottawa'da bulunun kütüphanede 600 bin derleme bulunmaktadır. 1876 yılında açılmıştır.

13. Tianjin Binhai Kütüphanesi-Çin

1.2 milyon zengin içeriği bulunan kütüphane müze görünümdedir. 2017'de kurulmasıyla da oldukça yeni ve mimarisiyle de ilgi çekici bir kütüphanedir.

Bonus!

İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesinden bahsetmeden geçemeyeceğim tabi ki. Türkiye'nin ilk üniversite kütüphanesidir. 38 bin basma eser ve 2. Abdülhamit dönemine ait 33 bin fotoğraf bulunmaktadır.

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!