Bu Verilerle Dünya Değişmez: 'Okumayan ve Çalışmayan Gençlerin Yüzde 76'sını Genç Kadınlar Oluşturuyor'

11 Ekim, Dünya Kız Çocukları Günü olarak kutlanıyor. BM ve UNICEF verilerine göre, dünyada 131 milyon kız çocuğu okula gidemiyor. 15-29 yaş arası genç kadınların iş ve eğitim fırsatlarından yararlanma olasılığı erkeklere göre 3 kat daha az. Çalışmayan ve okumayan genç kesimin yüzde 76'sını genç kadınlar oluşturuyor.

BM ve BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre, yarısından fazlasını ergen kız çocuklarının oluşturduğu 1 milyar genç, 10 yıl içinde iş hayatına girecek. Yüzde 90'dan fazlası gelişmekte olan ülkelerde yaşayan bu çocuklar, özel sektörde çok düşük maaşa ya da hiçbir ücret almadan çalışacak.

Her 10 genç kadından dokuzu cinsiyet ayrımcılığı, yoksulluk ve diğer dezavantajlara göğüs germek zorunda

AA'da yer alan habere göre, Son 15 yılda uluslararası toplum, kız çocuklarının yaşamını erken dönemden itibaren düzeltmede önemli ilerleme sağlasa da özellikle orta ya da düşük gelir düzeyine sahip ülkelerdeki her 10 genç kadından dokuzu cinsiyet ayrımcılığı, yoksulluk ve diğer dezavantajlara göğüs germek zorunda kalıyor.

'Yetenekli bir kız çocuğunun gücü'

BM, bu çerçevede Dünya Kız Çocukları Günü'nde 'Onunla: Yetenekli bir kız çocuğunun gücü' teması altında tüm kız çocuklarının öğrenme fırsatlarını genişletmek, yeni yollar göstermek ve çalışma dünyasına geçişini başarılı şekilde sağlamak için uluslararası topluma çağrılarda bulunacak.

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde Hayalindeki Mesleği Bizlerle Paylaşan Miniklerimiz

Genç kadınların iş ve eğitim fırsatlarından yoksun kalma ihtimali daha fazla

Günümüzde giderek daha fazla kız çocuğu okula gidip eğitimine devam edebilse de birçoğu hala yaşam boyu başarı için gerekli olan bilgi birikimi, yetenek ve iş alışkanlıklarını kazanamıyor. Diğer yandan 15-29 yaş arası genç kadınların iş ve eğitim fırsatlarından yoksun kalma ihtimali aynı yaştaki erkeklere göre üç kat daha yüksek seviyede bulunuyor.

'Yapamazsın' Diyenlere İnat Başardı: Sanayi Sitesinin 'Eylem Usta'sı ile Tanışın!

Her 10 çocuktan altısı okuma ve matematikte yeterli değil

Kız çocuklarının eğitimi konusunda yapılan yatırımlar, onların iş dünyasına sorunsuz geçişini sağlamak için tek başına yeterli olmuyor. Dünya genelinde 131 milyon kız çocuğu okula gidemiyor. Her 10 çocuktan altısı okuma ve matematikte asgari yeterlilik düzeyine erişmiş durumda değil.

2030'da dünyadaki kız çocuklarının yarısından fazlası temel becerilerde orta düzeyde başarı gösteremeyecek

Mevcut ilerleme göz önüne alındığında, 2030'da dünyadaki kız çocuklarının yarısından fazlası temel becerilerde orta düzeyde başarı gösteremeyecek. Meslek kursları ve yaratıcı teknik beceri platformları gibi alternatif öğrenme yolları, örgün eğitim fırsatını kaçıran ve gelecekte istihdam edilebilirlik için ihtiyaç duyulan genç kadınlara ikinci şans olabilir.

Genç erkekler meslek alanlarına erişmede genç kadınlara göre avantajlı

Çıraklık eğitimi, genç kadınlara okuldan iş hayatına geçişte katkıda bulunabilecek çözüm sunabilir. Ancak genç erkekler gerek çıraklık eğitimine gerekse daha fazla meslek alanlarına erişmede genç kadınlara göre daha avantajlı durumda bulunuyor. Kadın girişimciler, finansman sağlamada ve karlı işletme için gerekli olan diğer becerilerde erkeklere göre daha büyük engellerle karşı karşıya kalıyor.

Klişelere meydan okumak gerekiyor

BM tarafından '' dolayısıyla belirlenen 'Onunla: Yetenekli bir kız çocuğunun gücü' teması çerçevesinde amaca ulaşmak için uluslararası toplumdan beklentiler ise şöyle sıralanıyor:

  • Kız çocuklarının hem okul eğitimi hem pazar odaklı eğitimi hem de becerileri için geniş ölçekli kamu ve özel sektör programları uygulamak.

  • Genç kadınların yaşamı ve iş hayatı için gerekli temel, aktarılabilir ve iş hayatındaki yeteneklerini geliştirmelerini sağlamak için öğretim ve öğrenimin kalite ve uygunluğunu geliştirmek.

  • Kız çocuklarının erkek çocuklarıyla aynı öğrenim ve kariyer fırsatlarına sahip olmalarını sağlamak için klişelere, toplumsal normlara meydan okumak ve cinsiyet rolleriyle ilgili bilinçsiz önyargıları değiştirmek.

  • Genç kadınların büyüyen dijital iş dünyasındaki kariyerlerini göz önünde bulundurmaları için onları teşvik etmek ve onlara alanlar yaratmak.

  • Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik öğreniminde genç kadınların katılımını arttırmak.

  • Genç kadınların okuldan iş hayatına geçişlerini desteklemek için kariyer rehberliği, çıraklık, staj ve girişimcilik eğitimi gibi girişimler oluşturmak.

  • Kadın girişimciler için finansmana erişimi etkinleştirmek.

Sosyal medyadan da #DünyaKızÇocuklarıGünü hastagiyle bir çok paylaşım yapıldı 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
Araları Kötüydü: Survivor'a Giden Demet Akalın, Aleyna Kalaycıoğlu Hakkında Konuştu!
YORUMLAR
11.10.2018

Kosgeb konferansındaydım, işletmelere destek adına verilecek hibelerden bahsediliyordu. İşletmeci gazi/şehit yakını veya kadın olursa devletin verdiği hibe yüzdesi artar şeklindeydi. Şirketler kadın çalışan/stajyer arayışında harıl harıl. Mühendislik şirketi içerisi İTÜ'lü dolu, aldıkları kadın doğudan 2 ortalama ile mezun. Düzenli misindir diyorlar, "yha bilmiyorum yha ben çok zora gelemem .s.s.s" tarzında tepki ile karşılaşıyorlar. Amaç çeşit olsun ya işte. Kusura bakmayın ama burada bahsedilen kadınlar sizler değilsiniz. Büyük şehirdeyseniz hiç bir bahaneniz yok. Köpek gibi çalışın, kariyerinizi yapın. Üniversiteden başlarsanız zengin koca aramaya; kucağınızda çocukla, metreslere göğüs gerersiniz.

11.10.2018

erkeklere çocukluktan beri okuması çalışması evine bakması fikri empoze edilmiş durumda fakat kadınlarda durum farklı okumazsam bile evlenir evimde otururum fikrine kapılma hakkına sahip oluyorlar

11.10.2018

Bu da bir toplumsal baskı ve olmaması gereken bir şey, haklısın. Ancak bu baskının şu yukarıda gösterilen verilerle bir tutulmasını doğru bulmuyorum. Ortada zorla okutulmayan, evlendirilen kız çocuklarından bahsediyoruz. Keyfi olmadığı için okumayan yan gelip yatanlardan değil. Herkes kendi dengini buluyor, sen merak etme.

11.10.2018

Kadınların hayatında kendilerine, çocuklarına, evine, işe ilişkin farklı boyutlar var. Bütün bunları yönetebilmek yetenektir.

TÜM YORUMLARI OKU (11)