Bu Vatan Kolay Kazanılmadı! Bastığımız Yerleri Toprak Deyip Geçmememizi Sağlayan Atatürk’ün Silah Arkadaşları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin Kızılcahamam kampının kapanışında İsmet İnönü’nün ABD bayrağı ile olan fotoğrafını göstermişti, hatırlarsınız. Sosyal medyada paylaşılan diğer fotoğraflardan anlaşıldı ki, İnönü’nün elinde ayrıca Türk bayrağı da vardı. Tartışmalar sürerken İnönü muhaberelerinin komutanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk başbakanı, ikinci cumhurbaşkanı, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı ve İstiklal Madalyası sahibi İsmet İnönü’yü ilk sırada tutarak Kurtuluş Savaşı’nın şanlı komutanlarını anlatacağız. 

Bastığımız topraklarda hür bir şekilde yaşamamızı sağlayan, bağımsızlık yolunda hayatını adayabilecek kadar onurlu olan bu insanlara saygıyla…

1. İsmet İnönü

İnönü muhaberelerinin komutanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk başbakanı, ikinci cumhurbaşkanı, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı ve İstiklal Madalyası sahibi İsmet İnönü hakkına ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz.

Bir Örnek: Gündemimize Oturan İsmet İnönü, Nasıl Bir Devlet Adamıydı?

2. Celal Bayar

Millî Mücadele’nin başlaması ile birlikte Anadolu’ya geçerek yerini alan, ilk mecliste milletvekili seçilen ve çeşitli bakanlıklar yaptıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin üçüncü cumhurbaşkanı olan Celal Bayar hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz.

3. Cevat Abbas Gürer

Büyük Öner Mustafa Kemal Atatürk'ün karakutusu olduğunu söylenen yaveri Cevat Abbas Gürer hakkında Doğan Hızlan'ın yazdığı yazıyı okumak için tıklayabilirsiniz.

4. Falih Rıfkı Atay

Birinci Dünya Savaşı'nda yedek subay olarak Suriye'ye giden ve Cemal Paşa'nın özel katipliğini yapan gazeteci, yazar ve milletvekili Falih Rıfkı Atay hakkında Basın İlan Kurumu'nun hazırladığı anma yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

5. Fethi Okyar

Manastır Askeri İdadisi’nde tanıştıktan sonra Atatürk'ün yakın arkadaşlarından biri olan Fethi Okyar hakkında Bianet'in hazırladığı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

6. Fevzi Çakmak

Mustafa Kemal Atatürk'le Çanakkale'de başlayan arkadaşlığı ölümüne dek süren Mareşal Fevzi Çakmak hakkında Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı'nın hazırladığı yazı için tıklayabilirsiniz.

7. Hasan Rıza Soyak

Mustafa Kemal Atatürk ile yaşadıklarını bir kitap haline getiren ve herkesle paylaşan Hasan Rıza Soyak hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz.

8. Ali Fuat Cebesoy

Milletvekili, bakan ve meclis bakanlığı görevlerinde bulunan Ali Fuat Cebesoy hakkında ayrıntılı bilgi için Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı'nın hazırladığı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

9. İzzettin Çalışlar

Birinci Dünya Savaşı esnasında Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurmay Başkanlığı’nı yapan Orgeneral İzzettin Çalışlar hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz.

10. Kazım Karabekir

Şark Cephesi komutanı, Milli Mücadele kahramanı ve siyaset adamı Kazım Karabekir hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz.

11. Kazım Özalp

Mücadelenin bazı aşamalarında Mustafa Kemal Atatürk'e muhalif olan Kazım Özalp hakkında Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı'nın hazırladığı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

12. Kılıç Ali

Kılıç Ali Paşa hakkında Sezen Cumhur Önal'ın hazırladığı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

13. Mazhar Müfit Kansu

Mustafa Kemal Atatürk'ün cumhuriyet hayaline ilk elden tanık olan Mazhar Müfit Kansu hakkında Murat Bardakçı'nın yazdığı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

14. Mustafa Necati

Genç yaşta ölümüyle Mustafa Kemal Atatürk'ü gözyaşlarına boğduğu söylenen Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz.

15. Muzaffer Kılıç

Mustafa Kemal Atatürk'ün yaveri Muzaffer Kılıç hakkında 30 Ağustos Hatıraları kitabından alıntılanan yazıya ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

16. Lütfi Müfit Özdeş

Mustafa Kemal Atatürk'ün çocukluk arkadaşı olan Lütfi Müfit Özdeş'e dair kısa bilgiler için Kara Harp Okulu'nun hazırladığı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

17. Nuri Conker

Atatürk’e ‘Kemal’ diye hitap edebilen tek yakın arkadaşı olan Nuri Conker hakkında yazılan bir yazı için tıklayabilirsiniz.

18. Rauf Orbay

Bakanlık, başbakanlık, meclis başkan vekilliği görevlerinde bulunan Rauf Orbay hakkında Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı'nın hazırladığı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

19. Refet Bele

Mustafa Kemal Paşa ile birlikte Samsun’a çıkan, Heyet-i Temsiliye ve Kuvayı Milliye döneminde etkin görevler üstlenen, TBMM Hükümeti’nin 9 Kasım 1920 tarihli emriyle Batı Cephesinde kuruluşuna başlanan düzenli ordu ve özellikle süvari birliklerinin teşkilinde önemli çalışmalar yapan, Sakarya Meydan Muharebesi’inde Milli Müdafa Vekilliği yapan, Büyük Türk Taarruzu ve Mudanya Mütarekesi ardından İstanbul’un TBMM Hükümeti adına işgalcilerden teslim alınması ve yeni devletin halka tanıtılmasında önemli katkıları olan Türk İstiklal Harbi’nin önemli komutanlarındandan Refet Bele hakkında daha fazla bilgi için Halit Kaya'nın yazdığı Refet Bele Askeri ve Siyasi Hayatı (1881-1963) kitabına ulaşabilirsiniz.

20. Salih Bozok

Mustafa Kemal Atatürk ile ömür boyu yoldaşı olan yaveri Salih Bozok mahalleden arkadaşlardı...

Bir Solukta Boğazınızda Yumruyla Okuyacağınız Atatürk'ün Son 100 Günü

21. Tevfik Rüştü Aras

Tevfik Rüştü Aras hakkında ayrıntılı bilgi için Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

22. Yunus Nadi Abalıoğlu

Cumhuriyet gazetesinin kurucusu olan Yunus Nadi Abalıoğlu hakkında kısa bilgi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

23. Ruşen Eşref Ünaydın

Pek çok kitabı bulunan ve yaptığı röportajla Atatürk'ü gerçek anlamda Türk basınında ilk kez tanıtan Ruşen Eşref Ünaydın hakkında kısa bir bilgi için tıklayabilirsiniz.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
09.10.2018

5. Şu resimde Atatürk'ün bakışlarındaki keskinliğe asalate bakar mısınız. Düşmana göster resmi bırakır kaçar yemin ediyorum. :)

09.10.2018

İÇERİK GİBİ İÇERİK. umarım diğer editörler bu editörden feyz alırlar.

09.10.2018

4. kısımda Celal Paşa yazmışsınız. Cemal Paşa olacaktı. Ayrıca 8. fotoğraftaki Refet Bele, Ali Fuat Cebesoy değil. Bir anlık dalgınlık ile yanlış yapıverdiniz sanırım. :) Hepsine minnettarız. Ruhları şâd olsun.

TÜM YORUMLARI OKU (24)