Bu Uygulamalardan Uzak Durun! İşte Telefonunuza Zarar Veren ve Kişisel Bilgilerinizi Ele Geçiren Uygulamalar!

Telefonunuzun sizden habersiz veri madenciliği yapıyor olabileceğini, hatta indirdiğiniz hava durumu uygulamasının kredi kartlarınıza ulaşabileceğini söylesek ne derdiniz?

Telefon ve yazılım sektörü o kadar büyüdü ki artık sadece kullanıcı boyutu değil, yazılımcı boyutu da takip edilemez bir hal aldı. Öyle ki Google ve Apple bile kendi sanal marketlerini denetleyemez hale geldiler. Bilgisayar korsanları, pek çok virüs içeren uygulamayı sahte maskelerle piyasaya sürdü. Üstelik bazıları çok popüler! Bu içerikte hem zararlı yazılımlar içeren uygulamaları, hem de telefonunuzu yavaşlatan bir takım uygulamaları derledik. İşte Android veya iOS telefonunuza kesinlikle indirmemeniz gereken, virüs içerebilen ve yavaşlatan programlar!

Anti-virüs programları, özellikle kaynağı belirsiz olanlar! Artık bilişim korsanları kendi sahte anti-virüs programlarını yazıyor!

Virüs programları size mutlaka sahip olmanız gereken uygulamalar olarak yansıtılıyor olabilir ancak bu programların telefonunuzda çözdüğü kadar yarattığı sorunlar da var. Bilinen virüs programları bile telefonunuzu yavaşlatarak sizden habersiz arka plan işleri yapabiliyor.

Sahte anti-virüs programlarından bir tanesini ele alalım: 'LOAPI'. Bu programı indirdiğinizde size sürekli reklam gösteriyor ve tıkladığınız anda telefonunuza zararlı yazılımlar indiriyor! Üstelik diğer güvenlik uygulamalarını 'zararlı' olarak göstererek silmenizi öneriyor. Banka hesabınıza, üyeliklerinize erişiyor, sizi istemediğiniz yerlere abone yapabiliyor. Bunla da bitmiyor bataryanızın neredeyse yanacak kadar ısınmasına neden oluyor!

Siz iyisi mi virüs programlarından uzak durun!

Gereksiz internet tarayıcıları!

Fazlaca özellik vadederek reklam yapan farklı internet tarayıcılarına sık sık denk geliyor olabilirsiniz. Unutmamanız gereken bir şey var, tarayıcınız sizin tüm internet geçmişinizi, şifrelerinizi, üyeliklerinizi ve aktivitelerinizi görebilir. Bu sebeple tarayıcı konusunda seçici olmanızda ve Chrome, Opera, Safari gibi bilinen tarayıcılardan şaşmamanızda yarar var.

UC Browser'ı duymuşsunuzdur. Hindistan ve Çin'in bir numarası olan bu tarayıcı, aramalarınızı, IMEI ve IMSI numaralarınız ve lokasyonunuz direkt olarak AliBaba'nın analiz sistemine aktarıyor. Yani bilgileriniz büyük ölçüde paylaşılıyor. Facebook'u bile masum gösteren bu durum karşısında tedbirli olmanızı öneriyoruz!

RAM arttırdığını ve optimize ettiğini söyleyen uygulamalar.

Bu uygulamaların yaptıkları aslında çok basit bir şey: Telefonunuzun önbelleğini temizlemek. Bu aslında telefonun kendisinin de yapabildiği bir şey. Peki RAM'i arttırıyorlar mı? Böyle bir şey mümkün değil, birtakım arka plan uygulamalarını kapatarak yer açıyorlar ancak kalıcı bir çözüm sunmuyorlar. Üstelik telefonunuzun belleğine erişim isteyen bu uygulamalar verilerinize de ulaşabiliyor.

Pil gücünü arttırdığını ve hızlı şarj sağladığını iddia eden uygulamalar.

Uygulamaların telefonunuzun batarya ömrünü ve şarj olma hızını arttırması teknik olarak imkansız. Bu uygulamalar sadece 'psikolojik bir rahatlama' sağlıyor ancak kesinlikle somut bir faydaları yok. Üstelik sürekli reklam göstermeleri de cabası!

Ücretsiz Wi-Fi sağladığını iddia eden, daha hızlı internet sağladığını söyleyen uygulamalar.

Bu uygulamalar size 'ücretsiz' ve 'daha hızlı' bir Wi-Fi bağlantısı sağlayacaklarını ayrıca şifreli Wi-Fi ağlarının şifresini kırdıklarını söyleyebilirler. Ancak bu uygulamaların herhangi bir işe yaramadığını söylemek şaşırtıcı olmaz sanırız. Üstelik gerçek olsa bile komşunuzun Wi-Fi ağını kırmak pek de etik değil. :) Bu uygulamalardan bazıları: Master WiFi Key, Free WiFi Pro, Smart Free WiFi, Free WiFi Connection.

Hava durumu uygulamaları virüs içeriyor olabilir!

Akıllı telefonlar kendi hava durumu uygulamalarını bulunduruyor ancak görünüşünü beğenmediğiniz için başka bir hava durumu uygulaması indirmek isteyebilirsiniz. Ancak geçmişte insanların kredi kartına erişmek için yazılmış ve virüsler içeren hava durumu uygulamaları yakalandı. Günümüzde de genel olarak hava durumu uygulamalarından uzak durmakta fayda var.

Sosyal medya uygulamaları telefon önbelleğinde korkunç yer kaplıyor ve şarj tüketimini hızlandırıyor!

Facebook, Instagram, Snapchat ve hatta WhatsApp... Sizi güncel tutmak adına arka planda çalışmaya ve veri kullanımına devam eden bu uygulamalar, bataryanızın hızlı bitmesine neden oluyor. Virüs ya da zararlı bir yazılım içermese de telefonunuzun çok fazla çalışmasına neden oluyor.

Hafıza temizleyiciler.

RAM arttırıcı programlar gibi, telefonunuzun belleğini temizleyen ve yer açtığını iddia eden programlar da fonksiyonel değil. Üstelik, bu uygulamalar arka planda sürekli çalışarak şarjı hızlı tüketiyor. Artık çoğu telefon üreticisi kendi hafıza temizleme programını telefona dahil ediyor, bu sebeple Clean Master, CCleaner, Cleen gibi uygulamalara pek gerek kalmadı.

Müzik çalarlar ve medya oynatıcılar: Veri madencileri bu uygulamaları kullanıyor!

Bu konuda uygulamalar güvenilir olsa, milyonlarca indirmeye sahip olsa ve yorumları oldukça olumlu olsa bile uzak durmakta fayda var. Örneğin Android'deki AIMP uygulaması 10 milyonun üzerinde indirmeye ve 4.5 ortalama puana sahip. Ancak uygulamanın fazlaca güç tükettiğini ve veri harcadığını fark eden kullanıcılar var. Bunun sebebi ise uygulamanın arkada çalışarak veri madenciliği yapması. Bu sebeple diğer daha bilinen oynatıcılara yönelmekte fayda var. VLC'yi tavsiye edebilirim.

Yüklü gelen Google uygulamaları pek kullanılmadıkları halde hafızada yer kaplayarak ve telefonunuzu yavaşlatarak moralinizi bozabilir!

Telefonu yeni aldığınızda içinde bulunan bazı Google uygulamaları hem işlevsiz hem de hafızada hatırı sayılır yer kaplıyor. Bu uygulamalar bir tehlike arz etmese de işe yaramayanları kaldırmakta fayda var. Bazıları kaldırılamıyor ancak uygulamanın verilerini silmek işe yarayabilir. Ne yazık ki Google Play Games tarzında uygulamalar güncel olmadan bazı oyunlar açılamıyor, bu konuda da uyarımızı yapalım.

Telefonunuzdaki kurtulmanız gereken bazı popüler uygulamalar!

Bu çeşitli Android uygulamaları, yaptığımız araştırmalarda veri madenciliği, veri ticareti yaptıkları veya şarj problemi yarattıkları sebebiyle mimlenmiş uygulamalar. Hepsi popüler uygulamalar oldukları için telefonunuzda bulunuyor olabilirler, bu sebeple sizler için listeledik:

  • AIMP Player

  • Block Strike

  • Parkour Simulator 3D

  • NeoNeon Miner

  • Kik Messenger

  • UC Browser

  • ES File Explorer

  • CLEAN it

  • DU Battery Saver & Fast Charge

  • QuickPic

Peki sizin bildiğiniz başka zararlı uygulamalar var mı? Yorumlarda bizimle paylaşın ve kullanıcıları bilgilendirin!

'Şarjım Çabuk Bitiyor' Diyenlerdenseniz Bu Uygulamalara Dikkat! İşte Şarjı En Fazla Tüketen Uygulamalar
Nereden Nereye: Nokia'nın Telefon Sektörünün Lideriyken Yaşadığı Büyük Düşüşün Hikayesi

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda Hayata Geçecek! TFF Hakemler Konusunda Büyük Adım Attı
Dilan Çiçek Deniz'in Yaza Damgasını Vuracak Yeni Aşkı Ünlü Yönetmenin Oğlu Çıktı!
Demet Akalın 5 Bin TL Ödeyen Kiracısının Üstüne Bir de Misilleme Yaptığını Görünce Sinirlerine Hakim Olamadı
YORUMLAR
30.01.2019

Ne yüklicez o zaman aq

Pasif Kullanıcı
30.01.2019

en iyisi akıllı telefon kullanmamak yada hiçbişey indirmeyin.şart mı indirmek?telden giremiyomusunuz?

katılıyorum illa bir şey indirmek zorunda mısız

Pasif Kullanıcı
30.01.2019

Facebook-instagram-twitter ve whatsapp kullanıyordum..7-8 aydır sadece Whatsapp kullanıyorum.Diğerlerini sildim kullanmıyorum.Şarj konusunda gerçekten fark ediyor.

TÜM YORUMLARI OKU (11)