TÜBİTAK'ın Beğenmediği Proje Dünya Birincisi Oldu

Özel MEF Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi İlayda Şamilgil, “First Step To Nobel Prize In Physics” yarışmasında, 70’e yakın ülkeden 5 bin fizik projesini geçerek dünya birincisi oldu. Daha önce TÜBİTAK’ın yarışmasına da gönderdiği projenin, burada dereceye giremediği öğrenildi. 

İlayda Şamilgil, Polonya’da bu yıl 22’ncisi düzenlenen yarışmaya, üzerinde 1 yıldır çalıştığı “Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı ve Taşınabilir Bir Sistem” adlı projesi ile katıldı. Şamilgil, fizik alanında dünyanın en prestijli fizik proje yarışması olarak kabul edilen yarışmanın dünyaca ünlü akademisyenlerden oluşan jürisinden tam puan aldı.

BULUŞ NE İŞE YARAYACAK?

Şamlıgil, “Bu projede suyun manyetik özelliğinden yararlandım. Suyun içine bir mıknatıs yerleştirdiğinizde suyun üzerinde gözle görülemeyecek deformasyonlar oluşur. ‘Ne kadar deformasyon varsa o kadar su olur’ tezinden yola çıkarak yaptığım deneylerde sonuca ulaştım” dedi. Buluşunun tarım ve gıda endüstrisinde rahatlıkla kullanılabileceğini düşünen Şamilgil, buluşu sayesinde günlük hayatta tükettiğimiz süt, meyve suyu ve benzeri sıvıların içindeki su miktarının kolayca tespit edilerek kalite-fiyat dengesinin kurulmasına yardımcı olacağını söylüyor.

NOBELE İLK ADIM

İlayda’nın kısa öğrencilik hayatı başarılarla dolu. Geçen yıl İstanbul’daki bazı metro istasyonlarında kanserojen radon gazı ölçümü yapan İlayda Şamilgil, topladığı verileri İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne sunmuş. Öğretmenleri, İlayda’nın Stanford Üniversitesi’ne kabul edileceğine inandıklarını söyledi.

Serkan AKKOÇ / HT GAZETE

Popüler İçerikler

Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
YORUMLAR
24.10.2014

"benim tekniğimle, sıvıların analizi sonucunda hangi suyla abdest alınamayacağı, ne zaman teyemmüme başvurulacağı artık net olarak bilinebilecek" desen her şey çok farklı olabilirdi. sen pazarlayamamışın bence... şaka şaka isabet olmuş ne işin var tubitakla...

09.10.2014

Tubitak'a göndererek hata etmişler zaten, hayvanat bahçesi müdürünü tubitak başkanı yaparsan olacağı bu. İlayda'ya da, İlaydayı yetiştiren ana-babaya da helal olsun, tebrik ederim.

09.10.2014

Zeka birilerinin yetiştirmesiyle alakalı değildir. Keza aile toplumun temel parçasıysa ve Tubitak da bu aileler bütününün kurumlarından birisiyse aynı yetiştirmeyi onların da yapması gerekir ve tabi desteklemesi. Ha yetiştirmekten kastınız; çocuğunun bireysel gelişimini desteklemek, temel ihtiyaçlarını karşılamaksa anlarım ama onu da hemen hemen bütün aileler yapmaktadır.

09.10.2014

İlayda turbansız olduğundan değerlendirmeye gerek duymamışlardır.

TÜM YORUMLARI OKU (12)