Bu Sene Bilim Dolu Geçecek! 2022 Yılında Kaçırmamanız Gereken Uzay Görevleri

2021 yılı James Webb Uzay Teleskobu'nun fırlatılmasından, Mars yüzeyinden en net fotoğraflara kadar uzay ve evrene dair kapsamlı araştırmaların yapıldığı bir yıl olsa da 2022 onu asla aratmayacak türden araştırmaların başlayacağı bir sene olacak. İşte 2022 yılında yapılacak uzay görevleri...

1. SpaceX'in Starship'i fırlatması

SpaceX, gelecek yılın başlarında ilk kez bir Starship uzay aracını yörüngeye fırlatmayı planlıyor. Şirket, 2022'de takip edecek bir düzine kadar test uçuşuyla ilk Starship yörünge lansmanı için Mart ayı başlarında hedefliyor.

Starship, her ikisi de tamamen ve hızla yeniden kullanılabilir olacak şekilde tasarlanmış iki unsurdan oluşuyor.

2. Axiom Space ile Uluslararası Uzay İstasyonuna giden astronotlar

SpaceX, Houston merkezli şirket Axiom Space ile 2022'de Uluslararası Uzay İstasyonuna özel bir görev için astronot göndermeyi planlıyor. 

Axiom Görev 1'in (Ax-1) 28 Şubat 2022 tarihinde başlatılması bekleniyor. Ax-1 ekibi, eski NASA astronotu Michael López-Alegría, Larry Connor, Mark Pathy ve Eytan Stibbe dahil olmak üzere dört astronottan oluşuyor. Yolculuk muhtemelen istasyonda sekiz gün ve iki günlük seyahat süresi içerecek. Turistler uzay istasyonunu daha önce ziyaret etmiş olsa da, Axiom bunun istasyona 'ilk kez tamamen özel' bir yolculuk olacağını belirtiyor. Mürettebat, bilim, eğitim ve sosyal yardıma odaklanacak toplam 25 mikro yerçekimi deneyi planlıyor.

3. Nova-C aracının Ay yüzeyine inişi

Houston merkezli Intuitive Machines tarafından inşa edilen robotik Nova-C Ay'a iniş aracı, 2022'nin başlarında NASA sponsorluğundaki bir uçuşta bir SpaceX Falcon 9 roketinin üzerinde fırlatılacak. Başlangıçta 2021 için planlanan Nova-C fırlatması, SpaceX tarafından ertelenmişti.

Nova-C uzay aracı, Ay'daki Mare Serenitatis'e inmeye çalışacak ve gezegenimize veri göndermek için yükleri yüzeye teslim edecek. Güneş enerjisiyle çalışan arazi aracı, yaklaşık 14 Dünya günü boyunca çalışabiliyor.

4. NASA'nın SLS megaroketinin görevi

NASA, yaklaşan ay görevlerinde kullanılacak 101 metrelik bir roket olan Uzay Fırlatma Sisteminin (SLS) açılış lansmanını bir kez daha erteledi. Üstüne Orion uzay aracı monte edilmiş roket, şu anda uzay aracının ve roket bileşenlerinin yer sistemleriyle düzgün bir şekilde iletişim kurduğundan emin olmak için NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nde test ediliyor. 

Artemis 1 adlı mürettebatsız Ay uçuşu görevi olan ilk SLS görevi, Mart ayından önce başlatılacak. NASA, 12-27 Mart ve 8-23 Nisan tarihleri ​​arasında olası fırlatma pencerelerini hedefliyor. 

Kennedy'deki testler tamamlandıktan sonra, roket ıslak elbiseli bir provaya tabi tutulacak ve bu sırada roketin yakıt tanklarına itici gaz eklenecek.

5. Starliner'ın ikinci mürettebatsız test görevi

Boeing ve NASA, şirketin CST-100 Starliner uzay aracının yeniden planlanmış ikinci mürettebatsız Orbital Uçuş Testi-2 (OFT-2) için Mayıs 2022'den daha erken bir tarih vermemeyi hedefliyor. 

2019 yılında uzaya fırlatılan ilk Starliner Yörünge Test Uçuşu-1 (OFT-1), bir takım sorunlar yaşadı ve yazılım sorunları nedeniyle planlandığı gibi Uluslararası Uzay İstasyonuna ulaşamadı. Boeing ve NASA, Starliner uzay aracı yazılımının Ocak 2021'de OFT-2 görevi için yeniden sertifikalandırıldığını duyurdu.

OFT-2 görevinin ilk olarak Mart 2021'de uzay istasyonuna fırlatılması planlanmış olsa da, fırlatma öncesi kontroller sırasında bulunan sorunlar nedeniyle yıl boyunca birkaç kez ertelendi. Ağustos ayındaki son fırlatma penceresinde, Starliner uzay aracında bir valf sorunu tespit edildi. 

Şimdi Boeing, uzay aracının hazır olup olmadığına ve o sırada uzay istasyonunu ziyaret eden diğer araçların programına bağlı olarak, Mayıs 2022'de Starliner uzay aracını bir ULA Atlas V roketinin üzerine fırlatmayı planlıyor. Başlangıçta astronotların bulunduğu ilk test uçuşu olan Mürettebat Uçuş Testi (CFT) için planlanan hizmet modülü, şimdi OFT-2 görevi için kullanılacak.

6. Starliner'ın ilk mürettebat testi uçuşu

OFT-2'nin Mayıs 2022'ye ertelenmesi, Mürettebat Uçuş Testi (CFT) görevinin başlatılmasını da 2022'ye itti. OFT-2 için CFT modülü kullanılacağından, CFT görevi için ilk operasyonel görev için planlanan hizmet modülü kullanılacak.

7. Avrupa'nın JUICE lansmanı

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) JUICE görevinin Mayıs 2022'de başlaması ve 2029'da gaz devine ulaşması planlanıyor. Ardından, Jüpiter'in en büyük üç uydusu da dahil olmak üzere Jovian Sistemini incelemek için en az üç yıl harcayacak.

8. James Webb Uzay Teleskobu'nun yeni verileri Dünya'ya göndermesi

James Webb Uzay Teleskobu, onlarca yıllık geliştirme ve birkaç gecikmeden sonra 25 Aralık'ta tarihi fırlatılışını gerçekleştirdi. Bununla birlikte, teleskopun tamamen şekillenmesi için planlanan 50 büyük dağıtım ve 178 serbest bırakma mekanizması ile Webb'in tüm sistemlerini ve araçlarını tamamen hızlandırmak yaklaşık altı ay alacak.

Sonuç olarak, NASA'nın en büyük ve en güçlü uzay bilimi teleskopu olan 10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu'nun 2022 yazının sonlarında düzenli bilim operasyonlarına başlaması bekleniyor. Her şey yolunda giderse, teleskop evrenin ilk yıldızlarını ve galaksilerini inceleyecek. Önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde yakındaki yabancı gezegenlerin atmosferleri ve daha fazlasını da keşfedecek.

9. ULA'nın 1. Vulcan roket fırlatması

ULA, 2022'deki ilk uçuşunda Vulcan Centaur roketini fırlatmayı planlıyor. Vulcan Centaur, ULA'nın Atlas V ve Delta IV roketlerinin bir devamı. Yeni güçlendirici, ULA'nın uzun süredir devam eden Atlas serisine güç veren Rus yapımı motorları aşamalı olarak kaldıracak ve bunların yerine Blue Origin yapımı motorlar yerleştirecek. 

Aslen 2021 için planlanan roketin çıkışı, Pittsburgh merkezli Astrobotic Technology şirketi tarafından inşa edilen Peregrine Lander için tedarik zinciri sorunları nedeniyle ertelendi. Peregrine iniş aracı, bir Japon şirketi Dymon tarafından yapılan Yaoki adlı ilk Ay gezici aracını taşıyacak. Görev, NASA'nın Ticari Ay Yükü Hizmetleri (CLPS) programı tarafından destekleniyor. Görev planlandığı gibi giderse, ünlü bilim kurgu yazarı Arthur C. Clarke'ın yakılan kalıntıları aya bırakılacak.

10. Rusya'nın Ay'a inişi

Rusya'nın Ay'a bir görev başlatma planı Temmuz 2022'ye ertelenmişti. Luna 25 olarak bilinen görev, ülkenin 45 yıl sonra Ay yüzeyine yaptığı ilk görev ve Ay'ın güneyindeki ilk iniş görevi olacak. 

Luna 25'in başlangıçta Ekim 2021'de Rus Vostochny Cosmodrome'dan bir Soyuz-2-1b Fregat roketiyle fırlatılması planlanmıştı. Ancak, kritik testler sırasında uzay aracının iniş sisteminde tespit edilen sorunlar nedeniyle görev ertelendi. Buna karşılık, Luna 25'in yumuşak iniş sisteminin başarılı denemelerini tamamlamak için daha fazla zamana ihtiyaç var.

11. Uzay'a yapılacak kargo seferleri

Sierra Nevada Corp.'dan özel bir uzay aracı olan Dream Chaser, 2022'de Uluslararası Uzay İstasyonuna kargo uçuşları yapmaya başlayacak. Uzay uçağı, NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma ve İniş Tesisine (LLF) inecek.

12. NASA'nın Prime 1 görevi

NASA, Aralık 2022'de Ay'ın güney kutbuna bir buz madenciliği tatbikatı yapmak için Houston merkezli Intuitive Machines şirketi ile ortaklık kurdu. Polar Resources Ice Mining Experiment-1 (PRIME-1) adlı görev, NASA'nın 2025 yılına kadar astronotları Ay'a geri döndürmeyi ve sonunda sürdürülebilir bir Ay varlığı inşa etmeyi amaçlayan Artemis programı için kullanmayı umduğu bir kaynak.

13. Juno uzay aracının Europa keşfi

NASA'nın Juno uzay aracı, 4 Temmuz 2016'da gezegenin etrafındaki yörüngeye geldiğinden beri Jüpiter'i keşfediyor. Juno sondası, gaz devi ve Galileli uydularının bazı yakın uçuşlarını yaptı -ancak devasa uydusu Europa'ya bu sene yaklaşacak.

14. Blue Origin'in ilk yörünge roketini fırlatması

Jeff Bezos'un özel uzay uçuşu şirketi Blue Origin, ilk yörünge roketini 2022'nin sonlarında gönderecek. NASA Merkür astronotu John Glenn'den sonra New Glenn olarak adlandırılan roket, sabit yörüngeye 14 ton ve 50 ton gönderiyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Sonsuzluğuyla Bizleri Dipsiz Kuyulara Sürükleyen Uzay Hakkında Bilmeniz Gereken 36 Şey
Evren Sıra Dışı Bir Yaratıcı! Uzayda Bugüne Kadar Karşılaştığımız En Tuhaf 14 Gezegen
Uzay Boşluğuna Savrulmanız Halinde Başınıza Gelecek Olaylar

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor
YORUMLAR
06.01.2022

11 ek bilgi: dream chaser mekigini yapan sierra nevada sirketinin sahipleri turk kari koca eren ve fatih ozmen'dir. ozmen cifti ayni zamanda amerikan hava kuvvetlerine pek cok bakim hizmeti vermektedir, hafif ucaklar uretmektedir. havacilik konusunda genis bilgi birikime sahiptirler. yakin zamanlarda bolgesel yolcu jeti ureten alman dornier firmasini satin aldilar ve turkiyede uretimini teklif ettiler, argesi yapilmis tum teknolojisi ile herseyi hazir uretimini turkiyeye tasiyacaklardi. tek istekleri thy yada thk dan belli sayida siparis garantisiydi. bizim politikacilar bu teklifi aldi secim malzemesi olarak boy boy kullandi, onceki secimlerde kendi ucamizi yapiyoruz afislerinde gorulen ucak buydu, dornier 328. secim malzemesi yapip bir kenara oylece attilar. sayet kabul edilseydi 2019da uretime gecmis olacakti, yeni teknolojilerin transferine pek cok yerli muhendisin yetismesine tecrube kazanmasina ortam olacakti.

06.01.2022

simdide yerli araba yapiyoruz diye dolasiyorlar, ulkeyi nasil bir zihniyet yonetiyor, inanilir gibi degil

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ