Bu Mevsimde Takmadan Yola Çıkmayın: Kış Lastiği Ne İşe Yarar, Ne Zaman Takılmalı?

Kış geldi ve havalar soğudu. Yaz lastiklerinden kış lastiklerine geçme zamanı geldi. Ancak kış lastiğinin işlevi hala ülkemizde tam olarak anlaşılmamış durumda. Kış lastiği ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik. 'Kar lastiği olarak da bilinen kış lastiği nedir, kış lastiği ne zaman kullanılmalı? Kış lastiği zorunlu mudur? Kış Lastiği Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Kış lastiği yakıt tüketimini arttır mı? Lastiğin kış lastiği olduğunu nasıl anlarım? Kışları lastik basıncı ne olmalı? Kış lastiğini sezon dışında nasıl muhafaza edeceğim?' sorularını sizler için yanıtladık.

Kış lastiği nedir?

Kış lastiği, 7 derecenin altında, soğuk havalarda aracın yol tutuşunu arttırmak amacıyla dizayn edilmiş ve üretilmiş lastik türüdür. Üzerindeki desenler, yaz lastiklerine göre daha geniş aralıklardadır ve bu da aracın ilerlerken yola daha iyi tutunmasını sağlar.

Kış lastiği ne zaman kullanılmalı?

Kış lastiği, halk arasında genelde 'kar lastiği' olarak da bilinir. Bu lastikler karda gitmek için de yaz lastiklerinden daha güvenli olsa da sadece 'karda gidilecek' lastikler olarak görülmemelidir. 

Yaz lastikleri düşük hava sıcaklıklarında yola daha az tutunur ve kaymalara neden olabilir. Bu yüzden havanın soğuduğu ve 10 derecenin altında seyrettiği günler başladığında değiştirmek en doğrusudur. 

Kasım-Aralık aylarında kullanılmaya başlayarak Mart-Nisan aylarına kadar takılması tavsiye edilir ancak bu durum bölgeden bölgeye hava koşullarına göre değişebilir...

Kış lastiği zorunlu mudur?

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, tarafından yolcu ve yük taşıyan araçlara 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği zorunluluğu getirilmiştir. Taksi, minibüs, servis, kamyon, evden eve nakliyatçı, kamyonet ve benzeri araçlar, kış lastiği kullanmalıdır. Aksi takdirde şoföre para cezası verilip yola araçla devam etmekten alıkoyulur.

Kış Lastiği Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Kesinlikle 4 tekere birden aynı lastikler takılmalıdır. Sadece ön ya da arka tekerlere kış lastiği takmak daha kötü sonuçlara neden olur. Farklı lastikler tercih etmek, aracın sağa ya da sola çekmesine neden olabilir.

  • Kış lastiklerine gelmeden önce balans ayarları yapılmalıdır.

  • Kış lastiklerinin diş derinliği 3 milimetrenin altında olmaması gereklidir. Aksi taktirde aracın performansının düşmesine neden olur ve güvenli sürüşü engeller.

  • Kış lastikleri, kabin içi sesi artırır. Bu değişim sizi şaşırtmasın.

  • Aracın kaymaması için aldığınız kış lastiği, aracın standart lastik ebadından daha geniş olmamalıdır.

Kış lastiği yakıt tüketimini arttır mı?

Evet, arttırır. Yol ile olan teması güçlendiren bu lastikler daha fazla sürtünme, doğal olarak daha fazla enerji tüketimine neden olur. Yakıt tüketimi de buna bağlı olarak artar.

Lastiğin kış lastiği olduğunu nasıl anlarım?

Üzerinde M+S işareti bulunur, ayrıca kış lastiği sembolü de bulunmalıdır. Bunun dışında ikinci el lastik alacaksanız üretim tarihine dikkat etmeli, 5 yıldan yaşlı lastikleri almamalısınız.

Kışları lastik basıncı ne olmalı?

Hava sıcaklığı düştüğünde lastiğin hava basıncı da düşer. Aracın tavsiye edilen lastik basıncı derecesine 0,2 bar yani 3 psi civarı ilave etmeniz doğru olacaktır.

Kış lastiğini nasıl saklarım?

Kış lastikleri kullanılmadan 1 aydan fazla süre beklerlerse, ciddi ölçüde zarar görebilirler. Bu nedenle kış lastiklerinin araçtan çıkartılarak daima serin, kuru, temiz ve kapalı bir ortamda depolanması en doğrusu olur. Böylelikle lastiklerin üzerindeki yük kalkacaktır. Lastik aşınmasını önlemek amacıyla, çıkardıktan sonra yıkayıp kurutarak depolanması faydalı olur.

Kış lastiğini nasıl bir yerde muhafaza etmeliyim?

  • İyi havalandırılan, kuru, ılık ortamlar idealdir, doğrudan güneş ışığı almaları engellenmelidir.

  • Kimyasal ve hidrokarbon maddelerden uzakta tutulmalıdır.

  • Elektrik boşalmalarına neden olabilecek maddelerden ve ısı kaynaklarından uzakta muhafaza edilmelidir.

  • Transformatörler, elektrik motorları, kaynak cihazları gibi ozon meydana gelen maddelerle aynı ortamda bulunmamalıdır.

Cüzi bir ücret karşılığında kış lastiklerini kabul eden ve kullanmadığınızda depolamanızı sağlayan yerler var. Genellikle sanayi bölgelerinde bulabileceğiniz bu yerler, aynı zamanda takıp çıkarma işlemlerini de yapıyorlar.

Lastik rotasyonu nedir? Ne işe yarar ve ne sıklıkla yapılmalıdır?

Kış lastiklerinden bağımsız olsa da güvenli sürüş için gerekli bir uygulama olan lastik rotasyonu, lastik değişimlerinde lastiklerin yerlerini değiştirerek aynı ölçüde aşınmalarını sağlamayı hedefler. Kış lastikleriniz için bu rotasyonun her 10.000 km ile 15.000 km civarında yapılması doğru olur. Bu sayede lastikler daha dengeli şekilde yıpranır ve eskir.

LPG'ye Rakip mi Geliyor? Daha Tasarruflu Bir Yakıt Olan CNG Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Araba Alacaklar Dikkat! Benzinli mi Dizel mi Yoksa LPG'li mi Seçmelisiniz?

Popüler İçerikler

Köfteci Yusuf’a Domuz Eti Darbesi: Bazı Şubeler Boş Kaldı
Narin Cinayetinde Önemli Gelişme: Ölüm Yeri ve Saati Kesinlik Kazandı!
Ünlü Köfte Zincirinde ‘Domuz Eti’ Çıktı, Mahkeme Kararıyla Duyulmasını Engelletti!